Uratarina

Datan käsittelijästä datan ymmärtäjäksi

Teen tuhannen palan talouspalapeliä asiakasyritysten kanssa. Voisi sanoa, että etsin heille päivittäin rahaa. Se tarkoittaa työtä muun muassa myyntikatteiden, laskutusten ja ennusteiden parissa, kiteyttää Ulla Soikkeli työtehtäviään. Oleellista on ollut edetä pikku hiljaa palapelin laidoilta keskelle ja tasolta toiselle.

Työnkuvansa Soikkeli kertoo kehittyneen datan käsittelijästä sen ymmärtäjäksi.

– Datan käsittelijänä opin ymmärtämään kirjanpidon lainalaisuudet ja eri tilien trendit. Samalla olen syventänyt tietämystäni tilannetajusta ja ihmisten käyttäytymisestä opiskelemalla asiakaspalvelua.

Talouspäällikkö Ulla Soikkeli, Administer OyjMaster of Science (Business and Economics), Business Advisor -koulutus.

Soikkeli opiskeli yritystaloustiedettä Uppsalan yliopiston lisäksi Suomessa ja Venäjällä.

– Ruotsissa opin keskustelevan tyylin, jossa näkemyksiä ja ratkaisuja pitää perustella. Tämän taidon merkitys työelämässä kasvaa koko ajan. Valmistuttuaan vuonna 2010 Soikkeli päätyi trainee-ohjelmassa myös kirjanpidon pariin. Administerilla hän aloitti kolme vuotta myöhemmin.

Soikkeli sanoo taloushallinnon lukujen läpäisevän kaikki ihmiset, mutta vaikuttavan heihin eri tavoin. On siis mietittävä, miten lukuja kannattaa esitellä erilaisille ihmisille. Jatkossa Soikkeli haluaisi suorittaa ainakin HT-tutkinnon, joka hänen mielestään tarjoaa hyvän kattauksen sisäistä ja ulkoista laskentaa sekä juridiikkaa.

– Myös muutaman pisteen päähän jäänyt KLT-tutkinto kiinnostaa edelleen – ellen sitten innostu opiskelemaan vaikka psykologista taloustiedettä.

Suorita tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto

Talouden suunnittelun ja yritysneuvonnan palvelukehittäjä on uusi, maksuton, noin 1,5 vuotta kestävä koulutuskokonaisuus. Lokakuussa alkava koulutus korvaa aiemman Business Advisor-​valmennuksen. Koulutus sopii taloushallinnon alalla toimiville asiantuntijoille, esihenkilöille ja kehittäjille.

Valmennuksen myötä suoritetaan ammatillisena tutkintona arvostettu Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto.

Taloushallintoliiton ja Verutumin yhdessä suunnitteleman koulutuksen sisällössä on huomioitu alan ja erityisesti TNT-​pätevyyden vaatimukset.

Lue myös