TNT-opas

Tästä oppaasta saat tärkeimmät tiedot TNT-tutkinnosta ja TNT-pätevyyden ylläpidosta.

TNT-opas

Mikä on TNT-tutkinto?

TNT-pätevyyden suorittamalla voit osoittaa osaamisesi talouden suunnittelun ja yritysneuvonnan tehtävissä. TNT-asiantuntijat ovat yritystoiminnan suunnittelun ja kehittämisen ammattilaisia, ja pätevyyden suorittaminen kertoo laajasta ja monipuolisesta osaamisesta sekä kokemuksesta alan tehtävissä.

Suorittamalla TNT-tutkinnon saat käyttää nimesi yhteydessä nimitystä TNT-asiantuntija tai lyhennettä TNT.

Miten suoritan TNT-tutkinnon?

TNT-tutkintoa suorittamaan voidaan hyväksyä henkilö, jolla on riittävä pohjakoulutus ja usean vuoden käytännön työkokemus esimerkiksi taloushallinnon suunnittelutehtävistä, konsultoinnista tai neuvontapalveluista. TNT-tutkinnon koulutus- ja kokemusvaatimukset löydät täältä.

TNT-tutkinnon suorittaminen jakautuu kolmeen vaiheeseen: työnäytteiden raportointiin, kirjatenttiin ja TNT:n lopputyöhön. Kaikki kolme vaihetta ovat pakollisia ja jokainen suoritus arvioidaan erikseen.

  1. Työnäytteiden raportoinnissa arvioidaan suorittajan työkokemusta yritysneuvonnan ja talousohjauksen tehtävissä.
  2. Kirjatentti sisältää kysymyksiä talousohjauksen, yritysrahoituksen, yrityksen arvonmuodostuksen, prosessien ja tekniikan ja yritysvastuun osa-alueilta. Kirjatentti mittaa suorittajan ymmärrystä tenttiaineistosta ja kykyä soveltaa oppimaansa.
  3. Lopputyönä suorittaja laatii kirjallisen raportin valitsemastaan, TNT-tutkinnon aihepiiriin liittyvästä aiheesta. Lopputyön kirjoittaminen vaatii suorittajalta lähdeaineiston käyttöä, itsenäistä ajattelua ja soveltamista.

TNT-pätevyyden suoritusvaatimukset vahvistetaan vuosittain. Tarkemmat ohjeet suoritusvaiheisiin löydät vuoden 2024 TNT-tutkinnon tietopankista.

TNT-tutkinnon voi tällä hetkellä suorittaa vain suomen kielellä.

TNT-tutkinto 2024

Vuoden 2024 TNT-tutkinnon hinta on 259 euroa.

Tili-instituuttisäätiö pidättää oikeuden muutoksiin tutkinnon aikataulussa ja järjestelyissä.

30. huhtikuuta 2024 mennessäLähetä hakemus
15. toukokuuta 2024 mennessäIlmoittaudu suorittamaan tutkintoa
20.–31. toukokuuta1. vaihe: Työnäytteiden raportoinnin palautus 
6. syyskuuta 2024 klo 9–122. vaihe: Kirjatentti
6. syyskuuta 2024 klo 24 mennessä3. vaihe: Lopputyön palautus
lokakuu 2024Tieto tutkinnon tuloksista

Kukin tutkinnon vaihe täytyy suorittaa hyväksytysti annettuna määräpäivänä tai siihen mennessä.

Tarkemmat ohjeet suoritusvaiheisiin ja lisätietoa löydät vuoden 2024 TNT-tutkinnon tietopankista.

Mitä TNT-tutkinnon suorittamisen jälkeen?

Kun olet läpäissyt TNT-tentin, voit jatkaa TNT-pätevyyttäsi kouluttautumalla ja ylläpitämällä ammattitaitoasi. Jotta TNT-pätevyytesi pysyy voimassa, sinun pitää raportoida kouluttautumisestasi ja työtehtävistäsi kolmen vuoden välein Tili-instituuttisäätiölle. Lue lisää TNT-ylläpidosta täältä.

TNT-pätevyyden ylläpidosta laskutetaan vuosittain 75 euroa (ei sisällä alvia). Ylläpitomaksu laskutetaan keväisin.

TNT-todistustenjakotilaisuus
Betonilaatta, matonkutoja ja amor eli kolme näkökulmaa taloushallinnon tulevaisuuden osaamiseen
Minkälaisia taitoja taloushallinnossa tarvitaan tulevaisuudessa? Mihin ala menee ja minkälainen työntekijä alalla pärjää? Yrittäjä, Tili-instituuttisäätiön hallituksen varapuheenjohtaja ja työelämätaitojen asiantuntija Juha Leviäkangas tarjoilee kolme näkökulmaa taloushallinnon tulevaisuuteen.
”Kirjanpitäjän pitää ymmärtää nykyistä paremmin asiakkaan tarpeita”
Teemu Toljanderin mukaan taloushallinnon ammattilaiset ja varsinkin kirjanpitäjät tarvitsevat työhönsä lisää rohkeutta. Kirjanpitäjien pitäisi nykyistä paremmin tuntea asiakkaan liiketoimintaa ja liiketoiminnan tarpeita. Ymmärrys pitää yhdistää lukuihin, jotka taloushallinnon ammattilaiset osaavat.

Tilaa Taloushallintoliiton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat taloushallintoalaa koskevan uusimman tiedon ensimmäisten joukossa suoraan sähköpostiisi. Lisäksi saat tiedon esimerkiksi uusimmista koulutuksistamme ja tapahtumistamme. Tutustu uutiskirjevalikoimaamme!