TNT-opas

Tästä oppaasta saat tärkeimmät tiedot TNT-tutkinnosta, sen suorittamisesta ja ylläpitämisestä.

TNT-opas

Mikä TNT?

TNT-pätevyyden suorittamalla voit osoittaa osaamisesi talouden suunnittelun ja yritysneuvonnan tehtävissä. TNT-asiantuntijat ovat yritystoiminnan suunnittelun ja kehittämisen ammattilaisia, ja pätevyyden suorittaminen kertoo laajasta ja monipuolisesta osaamisesta sekä kokemuksesta alan tehtävissä.

Miten suoritan TNT-tutkinnon?

TNT-tutkintoa suorittamaan voidaan hyväksyä henkilö, jolla on riittävä pohjakoulutus ja usean vuoden käytännön työkokemus esimerkiksi taloushallinnon suunnittelutehtävistä, konsultoinnista tai neuvontapalveluista. 

TNT:n tutkintomaksu vuonna 2022 on 245 euroa (ei sisällä alvia). Maksu laskutetaan kaikilta tutkintoon hyväksytyiltä kesän 2022 aikana.

TNT-tutkinnon suorittaminen jakautuu 3 vaiheeseen: työnäytteiden raportointiin, kirjatenttiin ja TNT:n lopputyöhön. 

  1. Työnäytteiden raportoinnissa suorittaja osoittaa, että hänellä on riittävä työkokemus TNT-tutkinnon aihepiiristä. 
  2. Kirjatentti sisältää kysymyksiä talousohjauksen, yritysrahoituksen, yrityksen arvonmuodostuksen, taloushallinnon prosessien ja tekniikan ja yritysvastuun osa-alueilta. Kirjatentti mittaa suorittajan ymmärrystä tenttiaineistosta ja kykyä soveltaa oppimaansa.
  3. Lopputyönä suorittaja laatii kirjallisen raportin valitsemastaan, TNT-tutkinnon aihepiiriin liittyvästä aiheesta. Lopputyön kirjoittaminen vaatii suorittajalta lähdeaineiston käyttöä, itsenäistä ajattelua ja soveltamista.

TNT-tutkinnon suorittanut saa käyttää nimensä yhteydessä nimitystä TNT-asiantuntija tai lyhennettä TNT. TNT-pätevyyden suoritusvaatimukset vahvistetaan vuosittain.

TNT-tutkinnon 2022 aikataulu

Tili-instituuttisäätiö pidättää oikeuden muutoksiin tutkinnon aikataulussa ja järjestelyissä.

1.–30. huhtikuuta 2022  Tutkintoon ilmoittautuminen
Toukokuu 2022      Tieto tutkintoon hyväksymisestä
7. kesäkuuta 2022 klo 24 mennessä    1. vaihe: Työnäytteiden raportoinnin palautus 
Kesäkuu 2022 Tieto työnäytteiden raportoinnin hyväksymisestä tai hylkäämisestä
29. elokuuta 20222. vaihe: Kirjatentti
9. syyskuuta 2022 klo 16 mennessä3. vaihe: Lopputyön palautus
Loka–marraskuu 2022Tieto tutkinnon läpäisemisestä
7. joulukuuta 2022         Valmistuneiden juhla

Mitä TNT-tutkinnon suorittamisen jälkeen?

TNT-pätevyys edellyttää haltijaltaan tutkinnon suorittamisen lisäksi jatkuvaa ammattitaidon ylläpitämistä. TNT:t raportoivat työtehtävistään ja kouluttautumisestaan Tili-instituuttisäätiölle.

11.07.2022 Uratarina
Datan käsittelijästä datan ymmärtäjäksi
Teen tuhannen palan talouspalapeliä asiakasyritysten kanssa. Voisi sanoa, että etsin heille päivittäin rahaa. Se tarkoittaa työtä muun muassa myyntikatteiden, laskutusten ja ennusteiden parissa, kiteyttää Ulla Soikkeli työtehtäviään.

Tilaa Taloushallintoliiton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme saat taloushallintoalaa koskevan uusimman tiedon ensimmäisten joukossa suoraan sähköpostiisi. Lisäksi saat tiedon esimerkiksi uusimmista koulutuksistamme ja tapahtumistamme. Lähetämme uutiskirjeen sinulle noin kerran viikossa.