Markkinakatsaus & sijoittajablogi

Index Varainhoidon sijoittajablogi avaa näkymiä markkinoille.
  • Tämän viikon tapahtumat. Kokonaisuutena osakemarkkinoiden alkuviikko on sujunut rauhallisesti lähellä viime viikon lopun tasoja. Toukokuun aikana vahvasti nousseet teknologiaosakkeet ovat olleet loivassa laskussa, kun taas esimerkiksi yhdysvaltalaiset pienyhtiöt ovat olleet hyvässä nosteessa. Korot ovat nousseet painaen korkosijoitusten tuottoja. Tiistaina Australian keskuspankki ja keskiviikkona Kanadan keskuspankki nostivat ohjauskorkojaan vastoin markkinoiden odotuksia. […]
  • Tämän viikon tapahtumat. Osakemarkkinoita loppuviikon aikana tukivat hidastuva inflaatio, Yhdysvaltojen velkakattoneuvottelujen onnistuminen ja nousseet toiveet siitä, että keskuspankki Fedin ei ehkä enää tarvitsisi nostaa ohjauskorkoaan edes kesäkuussa. Tätä käsitystä tuki mm. Philadelphia Fedin johtaja Harker kertomalla, että koronnostot voisi laittaa ainakin tauolle kesäkuussa. Valtionlainojen korot laskivat tukien korkosijoituksien tuottoja. Kokonaisuutena […]
  • Tämän viikon tapahtumat. Osakemarkkinoiden viikko on sujunut laskussa, vaikka torstaina siruvalmistaja Nvidian tulos ja ohjeistus ylittivät markkinoiden odotukset reippaasti mm. tekoälyyn liittyvän kysynnän ansiosta. Tämä veti koko teknologiasektorin nousuun torstai-iltana. Viikon isoin tekijä on ollut kuitenkin Yhdysvaltojen velkakaton nostamiseen liittyvät neuvottelut, joissa sopua ei ole vielä syntynyt. Tämä on lisännyt […]

29.5.2023

Oman yrityksen myynti – käteiselle uusi koti

Oman yrityksen myynti on ainutkertainen tilanne, joka voi mahdollistaa yrittäjälle taloudellisen riippumattomuuden. Yrityskaupasta saadut rahat tuovat paljon uusia mahdollisuuksia varojen käyttöön. Riskinä on kuitenkin tehdä sekä heräteostoksia että hätiköityjä sijoituspäätöksiä. Aluksi on tärkeä pysähtyä, miettiä omia arvoja ja tavoitteita sekä tehdä suunnitelma oman tulevaisuuden ja varallisuuden osalta. Hyvä suunnitelma toimii sijoitustoiminnan tukena pitkällä aikavälillä.

Oman yrityksen myynti on yrittäjälle henkisesti iso päätös ja käytännössä usein pitkä prosessi ennen kuin kauppasumma on omalla pankkitilillä. Tällöin yrittäjälle koittaakin uusi tilanne. Kun aikaisemmin aika on mennyt oman yrityksen hoitamiseen, on yrittäjällä nyt mahdollisuus pysähtyä, vetää henkeä ja miettiä tulevaisuutta sekä työnteon että varallisuuden osalta.

Yrityskaupasta saadut rahat voivat kuitenkin polttaa näpeissä ja on kiire tehdä ratkaisuja. Vihdoinkin voi olla esimerkiksi mahdollisuus ostaa isompi asunto. Lisäksi houkutuksena voi olla tarve hankkia asiaankuuluvat pelit ja lelut, joilla osoittaa vaurastunutta tilannetta. Samalla pankkien ja sijoitusyhtiöiden myyjät painavat päälle, jotta varat tulisi sijoitettua mahdollisimman pikaisesti myyjää edustavan organisaation sijoitustuotteisiin. Tässä vaiheessa onkin tärkeätä laittaa jäitä hattuun ja ottaa aikalisä rahojen sijoittamisen osalta.

Pysähdy, kuuntele itseäsi ja tee kirjallinen suunnitelma

Jo kuluneen sanonnan mukaisesti “Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Tämä pätee erittäin hyvin myös sijoitustoimintaan. Yrittäjälle voi tulla tunne kuin pikkulapselle karkkikaupassa – valtaisa määrä toistaan houkuttelevampia vaihtoehtoja, mihin kaikkeen varoja voisi sijoittaa, eikä raha ole ongelma. Ostosten lopputuloksena voikin sitten olla melkoinen sekametelisoppa, hetken euforia ja lopulta katumus, että mitä kaikkea sitä onkaan tullut ostettua.

Siispä, koskaan ei saa olla niin kiire sijoittamaan yrityskaupassa tienattuja varoja, etteikö ehtisi ensin tekemään kirjallista suunnitelmaa joko itse tai ammattilaisen avulla. Tämä auttaa yrittäjää pysähtymään ja pohtimaan omia tarpeita sekä arvoja pitkällä aikavälillä. Kauppasummalla voikin olla erilaisia käyttötarpeita: oman elämisen laadun lisääminen, investointi uuteen yritykseen tai pitkäaikainen sijoittaminen. Mitkään näistä eivät ole toisistaan poissulkevia vaihtoehtoja.

Mikäli yrittäjä päätyy sijoittamaan osa varoista, niin tällöin on tärkeintä määritellä, mikä on sijoitustoiminnan tarkoitus ja mitkä ovat sijoitustoiminnan tavoitteet. Jokaisella sijoittajalla on oma henkilökohtainen tarkoitus ja tavoitteet sijoitustoiminnalle, joten näitä asioita on tärkeätä miettiä rauhassa omien, henkilökohtaisten arvojen ja tavoitteiden pohjalta. Tähän ei ole olemassa mitään määrämuotoista patenttivastausta. Lisäksi on tärkeätä huomioida, että kerran määritellyt tavoitteet eivät ole kiveen hakattuja, vaan tavoitteet voivat muuttua matkan varrella. Täten on tärkeätä, että sijoitussuunnitelma käydään läpi säännöllisin väliajoin ja päivitetään tarvittaessa vastaamaan muuttunutta tilannetta.

Kurinalainen toteutus – tärkeintä on aika markkinoilla

Sijoitustoiminnan toteutus pohjautuu kirjalliselle suunnitelmalle ja samalla suunnitelma toimii pitkän aikavälin ohjenuorana kaikkien sijoituspäätösten osalta. Lisäksi kirjallinen suunnitelma toimii tukena ja turvana vaikeiden aikojen koittaessa, jolloin 10 vuoden sijoitushorisontti voi olla yhtäkkiä 10 minuutin pituinen. Fakta on, että yksikään sijoittaja ei pysty välttymään haastavammilta ajoilta, tai sitten sijoitustoiminnassa ei ole otettu riskiä. Toisaalta ilman riskiä ei ole tuottoakaan. Täten on tärkeätä, että sijoittajan henkilökohtainen riskitaso on sellainen, että sen kanssa voi elää myös yli haastavavien aikojen.

Sijoittajan saama tuotto tulee markkinoilta pitkällä aikavälillä. Tärkeintä on aika markkinoilla eli varat kannattaa olla sijoitettuna. Sijoittajan kannattaa keskittyä asioihin, joihin hän voi itse vaikuttaa omalla toiminnallaan. Tällaisia asioita ovat hajautus, kustannukset ja verotus.

  • Hyvä hajautus on sijoittajan ilmainen lounas – mitä paremmin sijoitukset on hajautettu eri omaisuusluokkiin ja eri sijoituskohteisiin, niin sitä pienempi on yksittäisen sijoituskohteen riski. Yrittäjä on ottanut huomattavasti riskiä sijoittamalla varansa omaan yritykseen, joten nyt on aika turvata kovalla työllä ansaittu pääoma laajan hajautuksen avulla.
  • Kaikki kustannukset vähentävät sijoittajan saamaa tuottoa. Mitä enemmän maksetaan kustannuksia, sitä pienemmäksi sijoittajan saama tuotto jää. Kustannukset tiedetään aina etukäteen, mutta tuottoa ei. Kannattaa siis vertailla ja kilpailuttaa eri vaihtoehtoja, sekä vaatia läpinäkyvästi etukäteen tieto kaikista sijoittamiseen liittyvistä kustannuksista.
  • Sijoittamiseen liittyvää verotusta ei voi välttää. Hyvällä verosuunnittelulla verotusta voidaan kuitenkin lykätä ja hyötyä korkoa korolle -efektistä, jolloin sijoitusaikainen tuotto voidaan sijoittaa verottomasti uudelleen.

Palvelua tai itsepalvelua käytännön sijoituksiin ja raportointiin

Keskeinen asia päätettäväksi on, että käyttääkö sijoitustoiminnan toteutuksessa palvelua vai itsepalvelua. Itsepalvelu on hyvä vaihtoehto, mikäli yrittäjällä riittää aikaa ja osaamista pitkäjänteisen sijoitustoiminnan hoitamiseen. Mikäli oma aika ja osaaminen on rajallista, niin tällöin on suositeltavaa käyttää apuna varainhoidon ammattilaisia. Tällöin voi ulkoistaa sijoitustoiminnan kokonaan tai sopia sijoitusneuvonnasta ja pitää päätöksenteon itsellään. Riippumatta palvelumallista, tärkeintä on muistaa pitää kiinni omasta pitkän aikavälin sijoitussuunnitelmasta ja toimia pitkäjänteisesti sekä kurinalaisesti oman suunnitelman mukaisesti.

Sijoitustoiminnan käytännön seuraamista helpottaa säännöllinen ja kattava raportointi. Raportoinnin voi hoitaa joko itse tai kumppanin avulla. Tärkeintä on saada säännöllisesti selkeä kokonaiskuva kaikista sijoituksista sekä niiden kehityksestä. Näin voidaan helposti verrata sijoitustoiminnan käytännön toteutumista kirjalliseen sijoitussuunnitelmaan. Jos sijoitustoiminnassa ilmenee poikkeuksia suhteessa omaan suunnitelmaan, voidaan ajantasaisen tiedon avulla nopeasti reagoida tilanteeseen.

Hyvän suunnitelman, kurinalaisen toteutuksen ja säännöllisen seurannan avulla yrittäjän aika vapautuu muihin asioihin ja oman mielenkiinnon kohteisiin. Lisäksi yrittäjän ei tarvitse huolehtia päivittäin varallisuudestaan. Pitkäjänteisessä sijoittamisessa tärkeintä on noudattaa omaa suunnitelmaa kurinalaisesti – aika markkinoilla tuo sitten tuoton pitkällä aikavälillä.

Petri Pohjanoksa
Partner, varainhoitaja
Index Varainhoito

28.4.2023

Sijoittajan vuosi 2023 ja H1 – vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Vuoden ensimmäinen puolisko (H1) 2023 ei ole vielä lopuillaan, ja sijoitusmarkkinoilla on jälleen riittänyt yllättäviä tapahtumia. Erinomainen vuoden alku osakemarkkinoilla päättyi kuin seinään, kun huolet pankkijärjestelmän tilanteesta nousivat otsikoihin maaliskuun alkupuolella. Yhdysvalloissa talletuspako ja puutteellinen riskienhallinta aiheuttivat kahden pankin kaatumisen, ja Euroopassa perinteinen Credit Suisse -pankki pelastettiin Sveitsin hallituksen käskystä. Moni pohti, että onko tämä toisinto vuoden 2008 tapahtumista ja vasta alkua?

Tällä hetkellä vaikuttaa, että tilanne on ohi, (tai ainakin rauhoittunut), ja markkinoiden mielenkiinto onkin kääntynyt toisaalle. Otsikot pankkien ongelmista ja osakkeiden nopea lasku olivat jälleen hyvä syy myydä, mutta tärkeintä on muistaa tarpeeton panikointi ja pitää kiinni sijoitussuunnitelmastaan.

Laajasti hajautetun maailma osakeindeksin huiput saavutettiin 2022 alkuvuodesta, ja tällä hetkellä euromääräisesti ollaan taas jo hyvin lähellä tätä. Vahvinta nousu on ollut Euroopassa. Paikallisesti Ranskassa ja Isossa-Britanniassa on jo ylitetty edelliset huiput osakkeissa. Tämä tuntuu erikoiselta, koska vielä kuukausi sitten pelättiin, että maailma romahtaa.

Pörssin suuntaa on erittäin hankala ennakoida, ja tärkeämpää on muistaa, että aika markkinoilla on tärkeämpää kuin markkinoiden ajoittaminen. Me ihmiset toimimme usein tunteiden ohjaamana ja äkkipikaisesti. Fiksumpaa olisi keskustella asiasta jonkun toisen kanssa, ja pohtia tilannetta laajemmin ennen kuin tekee jotakin hätiköityä.

Myös koroissa on nähty nopea toipuminen lähelle alkuvuoden kriisiä edeltäviä tasoja. Korkeimmat markkinaodotukset korkojen nousuista kuitenkin leikkautuivat pankkien ongelmien takia, ja tällä hetkellä todennäköisesti ollaankin jo lähellä korkojen huippuja. Mikäli korot pysyttelevät pitempään korkealla, tällä on vaikutuksia eri omaisuusluokkiin ja myös meidän arkielämäämme.

Mitä sijoittaja voi tehdä, jos tilanne arveluttaa?

Mitä sijoittajan kannattaisi nyt tehdä? Varainhoitajan kanssa kannattaa käydä keskustelu sijoitussuunnitelmasta ja sijoittajan tavoitteista. Onko oma tilanne muuttunut siinä määrin, että olisi tarpeellista päivittää sijoitussuunnitelmaa? Tai ovatko jotkin omaisuusluokat kehittyneet niin, että niitä olisi hyvä tasapainottaa ja sijoittaa uudelleen? Korkojen nopean nousun positiivinen puoli on se, että ne ovat pitkästä aikaa nousseet varteenotettavaksi vaihtoehdoksi sijoittajalle. Näihin hajauttaminen esimerkiksi osakemarkkinoilta voi olla yksi vaihtoehto. Korkosijoituksien avulla voidaan laskea sijoituksien riskejä, ja korkosijoittamisen aika on juuri silloin kun korot ovat korkeimmillaan.

Kirjanpitäjäkin voi asiakkaitaan tilanteesta muistuttaa. Tilinpäätöksen yhteydessä on hyvä pohtia esimerkiksi sitä, että jos liiketoiminta on luonteeltaan syklistä tai esimerkiksi kiinni yhden asiakkaan tilauksista, tarvitseeko sijoituksissa välttämättä hakea samalla tavalla maksimaalisia tuottoja kovalla riskillä? Samoin on hyvä pohtia nykyisten tai uusien sijoituksien likviditeettiä. Pitääkö varat olla saatavilla koko ajan, vai voidaanko niitä sitoa tässä tilanteessa pidemmäksi aikaa? Varainhoitajan kanssa voi myös työstää raportin sijoittajan kokonaisvarallisuudesta, ja eri osa-alueiden kehityksestä, ja samalla vertailla eri toimijoiden onnistumista. Kokonaiskuvan muodostaminen on tällöin huomattavasti helpompaa kuin vain yksittäisten raporttien tutkiminen.

Etenemme kohti alkuvuoden H1 loppua, ja epävarmuustekijöitä on edelleen useita. Nousevatko korot edelleen, pysyykö inflaatio ennakoitua korkeammalla tai pettävätkö yhtiöiden tulokset? Hajauttamisen merkitys korostuu tällöin, ja kannattaa muistaa, että sijoittajaa palkitaan nimenomaan riskinotosta markkinoilla. Suunnitelmallisuus, pitkäjänteisyys, ennakointi ja kylmäpäisyys. Nämä ovat ne asiat, jotka kannattaa pitää mielessä markkinoilla.

Index Varainhoito toivottaa oikein hauskaa vappua!

24.1.2023

Korkosijoituksien comeback

Vuosien 2021 ja 2022 aikana inflaatio nousi voimakkaasti. Keskuspankkien keskeinen tehtävä on pitää yllä hintavakautta, joten vuoden 2022 aikana keskuspankit nostivat ohjauskorkojaan poikkeuksellisen rivakasti inflaatiota hillitäkseen. Korkotason nousu vei korkosijoittajien tuotot. Sijoittajan kannattaa kuitenkin suunnata katse eteenpäin.

Koroista saa taas tuottoa

Osakemarkkinoilla viime vuosi oli vaikea, mutta vuosi 2022 jäi historian kirjoihin erityisen heikkona vuotena korkosijoitusmarkkinoilla. Wells Fargon mukaan Yhdysvalloissa tietyt laajat korkosijoitusindeksit kokivat vuosina 2021–2022 ensimmäisen kahden peräkkäisen kalenterivuoden tappioputken sitten vuosien 1958–1959. Kolmea peräkkäistä tappiollista kalenterivuotta ei ole vielä ikinä koettu.

Korkosijoituksissa vuoden 2022 heikkous on toisaalta nostanut lähivuosien tuottopotentiaalia. Aivan tavalliset yrityslainat tarjoavat tuottonäkymän, jollaista ei ole nähty vuosikausiin, koska korkotaso on noussut ja korkoerot ovat leventyneet. Tänä vuonna on hyvät mahdollisuudet päästä positiivisiin tuottoihin, vaikka korkotaso hieman nousisi nykytasoilta. Syynä tähän on, että uuteen vuoteen lähdetään merkittävästi korkeammilta juoksevilta korkotuottotasoilta kuin vuoteen 2022. Nollakorkojen ympäristössä markkinoilla yleistyi sanonta, ettei osakkeille ole vaihtoehtoja. Nyt on. Sanonnoista TINA (there is no alternative) voidaan unohtaa, TARA (There are reasonable alternatives) on tullut tilalle.

Korkoherkkyys eli joukkolainan pituuden vaikutus korkoherkkyyteen. Alla olevat luvut ovat suuntaa antavia ”nyrkkisääntöjä”:

  • Jos 10-vuotisen joukkolainan korko nousee 1 prosenttiyksikön, joukkolainan markkina-arvo laskee noin 10 prosenttia. Jos 10-vuotisen joukkolainan korko laskee 2 prosenttiyksikköä, joukkolainan markkina-arvo nousee noin 20 prosenttia
  • Jos 1-vuotisen lainan korko nousee 1 prosenttiyksikön, lainan markkina-arvo laskee 1 prosentin. Jos 1-vuotisen lainan korko laskee 2 prosenttiyksikköä, lainan markkina-arvo nousee 2 prosenttia.
  • Vuonna 2022 korot nousivat reippaasti ja erityisesti pitkien lainojen arvot laskivat, koska niiden korkoherkkyys on suuri

Taantuman riski on todellinen

Useimmat keskeiset taantumaindikaattorit Euroopassa ja Yhdysvalloissa osoittavat taantuman suuntaan. Lisäksi useimpia taantumia historiassa on edeltänyt rahapolitiikan kiristäminen. Yhdysvalloissa keskuspankki nosti ohjauskorkoja vuonna 2022 kovimmalla tahdilla 40 vuoteen. Taantuman riski on siis todellinen Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Jos kasvu hidastuu edelleen ja taantumaan ajaudutaan, inflaatiopaineet luultavasti vähenevät ja keskuspankkien ohjauskorkojen kiristämistarve pienenee.

Korkosijoitusten tuottojen kannalta tämä tarkoittaa hyvää ja huonoa. Taantuma luultavasti hillitsisi inflaatiota, mikä vähentäisi keskuspankkien kiristämisodotuksia ja laskisi korkotasoja. Lähtökohtaisesti pieniriskisten korkosijoitusten (kuten valtionlainojen) arvot nousevat, kun korot laskevat. Hyvälaatuiset eli Investment grade -yrityslainojen arvot mahdollisesti nousisivat myös, mutta korkeariskiset High Yield -yrityslainat saattaisivat kärsiä osakkeiden mukana. High Yield -yrityslainojen tuotto-oletukset ovat tosin nousseet valtavasti viimeisen vuoden aikana tuoden turvaa korkojen nousun ja konkurssien lisääntymisen varalle. Hyvä muistaa, että vuonna 2008 finanssikriisin aikoihin valtionlainojen vuosituotto oli positiivista, koska korkotaso laski samaan aikaan, kun osakemarkkinat sukelsivat. Historiassa usein osakkeiden heikkoina vuosina valtionlainat ovat tuottaneet positiivista. Vuosi 2022 oli tässä suhteessa poikkeus, kun molemmat suoriutuivat heikosti.

Osakkeet tarjoavat inflaatiosuojaa

Osakkeita ei kuitenkaan kannata unohtaa. Osakemarkkinoiden suunta kertoo riskinottohalukkuudesta ja se voi hyvinkin nousta tänä vuonna. Korkean inflaation oloissa yhtiöt ovat historiassa onnistuneet suojelemaan kannattavuuttaan eli ne ovat onnistuneet nostamaan lopputuotteidensa hintoja, kun niiden omat kustannukset ovat nousseet. Tästä on nähty viitteitä nytkin. Osakkeet tarjoavatkin inflaatiosuojaa. Euroopassa osakkeiden hinnoittelu on alle viimeisen 10 vuoden keskiarvon (12 kuukautta eteenpäin p/e-luku 12–13, keskiarvon ollessa noin 14–15). Yhdysvalloissa osakkeiden hinnoittelu on viimeisen 10 vuoden keskiarvossa (12 kuukautta eteenpäin p/e 17).

Sijoittamiseen liittyy aina riski. Vuoden 2023 alussa riskin ja tuoton suhde on kuitenkin varsin houkutteleva hajautetulle salkulle varsinkin, jos sitä vertaa käteiseen, jota inflaatio nakertaa varmasti.

Kari-Heikki Koskinen, KTM, toimii varainhoitajana Index Varainhoidossa hoitaen yksityis -ja yhteisöasiakkaiden varallisuutta.
Leonard Breukers, KTM, vastuullisuuskonsultti ja yritysvastuun yliopistotutkija, tuleva laskentatoimen KTT. Perustanut Azets Insight Oy:n vastuullisuusraportoinnin palvelukokonaisuuden ja toimii palveluiden kehittäjänä.
Tuukka Kemppainen toimii Index Varainhoidon päästrategina

Aiemmat kirjoitukset