PHT-opas

Tästä oppaasta saat tärkeimmät tiedot PHT-tutkinnosta ja PHT-pätevyyden ylläpidosta.

PHT-opas

Kuva PHT logo

Mikä on PHT-tutkinto?

PHT on Tili-instituuttisäätiön järjestämä palkkahallinnon asiantuntijatutkinto. PHT-tutkinto on myös merkki palkka- ja henkilöstöhallinnon alan laaja-alaisesta osaamisesta.

PHT kertoo korkeasta palkkahallinnon osaamisen tasosta. PHT-tutkinto antaa myös eväitä edetä työelämässä: PHT-asiantuntijoille tarjotaan mielenkiintoisia ja haasteellisia työtehtäviä. Heillä on myös keskimäärin parempi palkka kuin muilla talous- ja palkkahallinnon ammattilaisilla.

Suomessa on tällä hetkellä yli 800 PHT-tutkinnon suorittanutta henkilöä, jotka voivat käyttää nimensä yhteydessä nimitystä PHT-asiantuntija tai lyhennettä PHT. 

Miten suoritan PHT-tutkinnon?

PHT-tutkinto suoritetaan läpäisemällä PHT-tentti, joka koostuu työoikeuden ja palkanlaskennan sekä ennakkoperinnän ja sosiaalivakuuttamisen osioista. PHT-tentti järjestetään vuosittain syyskuussa sähköisenä etätenttinä. Lisää tietoa tentistä löydät täältä.

PHT-tentin voi suorittaa suomeksi tai ruotsiksi.

Sinut voidaan hyväksyä suorittamaan PHT-tutkintoa, jos sinulla on riittävä taloushallinnon koulutus ja usean vuoden käytännön kokemus palkka- ja henkilöstöhallinnosta. PHT-tutkinnon kokemus- ja koulutusvaatimukset löytyvät täältä.

PHT-tentti 2024

Tentti järjestetään perjantaina 13. syyskuuta 2024 kahdessa osassa:

Työoikeuden ja palkanlaskennan tenttiosio klo 9–11 (2 tuntia)
Ennakkoperinnän ja sosiaalivakuuttamisen tenttiosio klo 12–14 (2 tuntia)

Vuoden 2024 PHT-tenttiin osallistumisen hinta on 259 euroa.

Lisätietoa tentistä löydät täältä.

Mitä PHT-tentin jälkeen?

Kun olet läpäissyt PHT-tentin, voit jatkaa PHT-pätevyyttäsi säännöllisesti kouluttautumalla ja toimimalla palkka- tai henkilöstöhallinnon tehtävissä. Jotta PHT-pätevyytesi pysyy voimassa, sinun pitää raportoida kouluttautumisestasi ja työtehtävistäsi kolmen vuoden välein Tili-instituuttisäätiölle. Lue lisää PHT-ylläpidosta täältä.

PHT-pätevyyden ylläpidosta laskutetaan vuosittain 75 euroa (ei sisällä alvia). Ylläpitomaksu laskutetaan keväisin.

Mitä sähköinen PHT-tentti tarkoittaa?

Katso lyhyt infotallenne, jossa kerromme, mitä kaikkea sähköinen tentti tarkoittaa ja miten siihen on paras valmistautua (kesto n. 35 min).

Uusimmat artikkelit: PHT

PHT todistustenjako 2021
08.12.2023 Uratarina
PHT-priimus Ville Rantasila: ”Palkkahallinnon automaatio vapauttaa alan ammattilaiset käyttämään luovuuttaan”
Porilainen Ville Rantasila sai vuoden 2023 PHT-tentin parhaat kokonaispisteet sekä parhaan tuloksen ennakkoperinnän ja sosiaalivakuuttamisen tenttiosiosta. Palkkajärjestelmien parissa työskentelevä PHT-priimus viihtyy alalla erinomaisesti ja odottaa, että automaatio ja tekoäly vapauttavat palkka-ammattilaiset hyödyntämään yhä enemmän inhimillisiä vahvuuksiaan.
03.03.2023 Palkkablogi
Palkkablogi: Minkälaisella taustalla taloushallinnon alalle töihin?
Alkuvuoden aikana Palkkablogissa tutustutaan erilaisiin rooleihin ja työnkuviin palkka- ja henkilöstöhallinnossa. Haluamme nostaa esiin monipuolisia tarinoita sekä harjoittelijan näkökulmasta että kokeneiden konkareiden suusta. Mitkä ovat ne asiat, jotka saavat päivä toisensa jälkeen innostumaan ja toisaalta mitkä asiat saivat alun perin kiinnostumaan työstä taloushallinnon parissa?