KLT-opas

Tästä oppaasta saat tärkeimmät tiedot KLT-tutkinnosta ja KLT-pätevyyden ylläpidosta.

KLT-opas

Mikä on KLT-tutkinto?

Kuva KLT logo

KLT on Tili-instituuttisäätiön järjestämä taloushallintoalan asiantuntijatutkinto. KLT-tutkinnon suorittaminen kertoo korkeasta laskenta- ja vero-osaamisen tasosta, ja KLT-pätevyys on arvostettu merkki ammattitaidosta.

KLT-pätevyys antaa eväitä edetä työelämässä: KLT-asiantuntijoille tarjotaan mielenkiintoisia ja haasteellisia työtehtäviä ja heillä on keskimäärin parempi palkka kuin muilla laskenta-ammattilaisilla.

Suomessa on tällä hetkellä yli 3 200 KLT-tutkinnon suorittanutta henkilöä, jotka voivat käyttää nimensä yhteydessä nimitystä KLT-kirjanpitäjä, KLT-asiantuntija tai lyhennettä KLT. Ruotsinkielinen nimitys on EBR-bokförare, lyhennettynä EBR. Englanninkielinen nimitys on KLT-accountant.

Miten suoritan KLT-tutkinnon?

KLT-tutkinto suoritetaan läpäisemällä KLT-tentti, joka koostuu oikeustieteen ja laskentatoimen osioista. KLT-tentti järjestetään vuosittain syys-lokakuussa sähköisenä etätenttinä. Lisää tietoa tentistä löydät täältä.

KLT-tenttiin voi vastata suomeksi tai ruotsiksi.

Sinut voidaan hyväksyä suorittamaan KLT-tutkintoa, jos sinulla on riittävä kaupallinen koulutus ja usean vuoden käytännön työkokemus taloushallinnon alalta. KLT-tutkinnon koulutus- ja kokemusvaatimukset löytyvät täältä.

KLT-tentti 2024

Tentti järjestetään kahdessa osassa.

Oikeustieteen osio: torstaina 3.10.2024 klo 14–16 (2 tuntia)
Laskentatoimen osio: perjantaina 4.10.2024 klo 9–13 (4 tuntia)

Vuoden 2024 KLT-tenttiin osallistumisen hinta on 259 euroa.

Lisätietoa tentistä löydät täältä.

Kuntatalouden suoritusvaihtoehtoa ei järjestetä vuonna 2024

KLT-​tutkinnosta on voinut suorittaa joko perinteisen yritystalouden tai kuntatalouden suoritusvaihtoehdon. Suurin osa tenttitehtävistä on samoja kaikille osallistujille, mutta osa tehtävistä poikkeaa toisistaan sen mukaan, oletko valinnut yritystalouden vai kuntatalouden suoritusvaihtoehdon.

Kuntatalouden suoritusvaihtoehtoa ei järjestetä vuonna 2024.

Mitä KLT-tentin jälkeen?

Kun olet läpäissyt KLT-tentin, voit jatkaa KLT-pätevyyttäsi kouluttautumalla ja ylläpitämällä ammattitaitoasi. Jotta KLT-pätevyytesi pysyy voimassa, sinun pitää raportoida kouluttautumisestasi ja työtehtävistäsi kolmen vuoden välein Tili-instituuttisäätiölle. Lue lisää KLT-ylläpidosta täältä.

KLT-pätevyyden ylläpidosta laskutetaan vuosittain 75 euroa (ei sisällä alvia). Ylläpitomaksu laskutetaan keväisin.

Millainen sähköinen KLT-tentti on ja miten valmistaudun siihen?

Katso lyhyt infotallenne, jossa kerromme lisää KLT-tenttiin valmistautumisesta, sähköisestä tentistä ja siitä, miten tenttiin kannattaa valmistautua (kesto n. 40 min). Tallenne on vuodelta 2023.

Uusimmat artikkelit: KLT