KLT-opas

Tästä oppaasta saat tärkeimmät tiedot KLT-tutkinnosta, KLT-tentistä ja KLT-pätevyyden ylläpidosta.

KLT-opas

Kuva KLT logo

Mikä on KLT?

KLT on Tili-instituuttisäätiön järjestämä taloushallintoalan asiantuntijatutkinto. KLT-tutkinnon suorittaminen kertoo korkeasta laskenta- ja vero-osaamisen tasosta, ja KLT-pätevyys on arvostettu merkki ammattitaidosta.

KLT-pätevyys antaa eväitä edetä työelämässä: KLT-asiantuntijoille tarjotaan mielenkiintoisia ja haasteellisia työtehtäviä ja heillä on keskimäärin parempi palkka kuin muilla laskenta-ammattilaisilla.

Suomessa on tällä hetkellä noin 3 200 KLT-tutkinnon suorittanutta henkilöä, jotka voivat käyttää nimensä yhteydessä nimitystä KLT-kirjanpitäjä, KLT-asiantuntija tai lyhennettä KLT. Ruotsinkielinen nimitys on EBR-bokförare, lyhennettynä EBR. Englanninkielinen nimitys on KLT-accountant.

Miten suoritan KLT-tutkinnon?

KLT-tutkinto suoritetaan läpäisemällä KLT-tentti, joka koostuu oikeustieteen ja laskentatoimen osioista. KLT-tentti järjestetään vuosittain syys-lokakuussa. Lisää tietoa tentistä löydät täältä.

Sinut voidaan hyväksyä suorittamaan KLT-tutkintoa, jos sinulla on riittävä kaupallinen koulutus ja usean vuoden käytännön työkokemus taloushallinnon alalta. KLT-tutkinnon koulutus- ja kokemusvaatimukset löytyvät täältä.

Kunta KLT – kuntatalouden parasta osaamista

KLT-​tutkinnosta voi suorittaa joko perinteisen yritystalouden tai kuntatalouden suoritusvaihtoehdon. Suurin osa tenttitehtävistä on samoja kaikille osallistujille, mutta osa tehtävistä poikkeaa toisistaan sen mukaan, oletko valinnut yritystalouden vai kuntatalouden suoritusvaihtoehdon.

Miksi juuri minun kannattaisi valita Kunta KLT -tutkintovaihtoehto?

  • Hyvä keino tuoda esiin oma osaaminen kunta-alan kirjanpidossa, tilinpäätösosaamisessa ja lainsäädännön kysymyksissä
  • Kunta KLT -tutkinnon suorittaneita on vielä verrattain vähän. Kunta KLT on hyvä tapa erottua 3 200:n KLT-asiantuntijan joukosta
  • Kuntatalouden osaaminen korostuu entisestään uusien hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa vuoden 2023 alusta
  • Kuntakonsernit toimivat monilla aloilla – konsernilaskennan ja kuntakirjanpidon osaajia tarvitaan
  • Erilaiset urapolut ja horisontaaliset urasiirtymät ovat taloushallinnon alalla nykypäivää. Kunta-alan kirjanpidossa urapolkua riittää!

Mitä KLT-tentin jälkeen?

Kun olet läpäissyt KLT-tentin, voit jatkaa KLT-pätevyyttäsi kouluttautumalla ja ylläpitämällä ammattitaitoasi. Jotta KLT-pätevyytesi pysyy voimassa, sinun pitää raportoida kouluttautumisestasi ja työtehtävistäsi kolmen vuoden välein Tili-instituuttisäätiölle. Lue lisää KLT-ylläpidosta täältä.

KLT-pätevyyden ylläpidosta laskutetaan vuosittain 75 euroa (ei sisällä alvia). Ylläpitomaksu laskutetaan keväisin.

Millainen sähköinen KLT-tentti on ja miten valmistaudun siihen?

Katso lyhyt infotallenne, jossa kerromme lisää KLT-tenttiin valmistautumisesta, sähköisestä tentistä ja siitä, miten tenttiin kannattaa valmistautua (kesto n. 40 min).

Uusimmat artikkelit: KLT

16.01.2019 Uratarina
Testi ja etappi eteenpäin
Fredrik Lönnqvist oli viimeisimmän KLT-tentin paras ja Anton Nurmiainen PHT-tentin priimus. Tutkinnot merkitsivät molemmille oman osaamisen testaamista ja yhtä etappia jatkuvan oppimisen virrassa.
21.03.2018
KLT-tentin pääsyvaatimuksiin muutoksia
KLT-tutkinnon raskasta hakuprosessia päätettiin virtaviivaistaa. Nyt myös merkonomit voivat osallistua KLT-tenttiin kolmen vuoden työkokemuksella yhdessä yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden kanssa.