KLT-opas

Tästä oppaasta saat tärkeimmät tiedot KLT-tutkinnosta, KLT-tentistä ja KLT-pätevyyden ylläpidosta.

KLT-opas

Mikä KLT?

KLT on Tili-instituuttisäätiön järjestämä taloushallintoalan asiantuntijatutkinto. KLT-tutkinto on myös erittäin arvostettu merkki ammattitaidosta.

KLT-pätevyys kertoo korkeasta laskenta- ja vero-osaamisen tasosta. KLT-pätevyys antaa eväitä edetä työelämässä: KLT-asiantuntijoille tarjotaan mielenkiintoisia ja haasteellisia työtehtäviä ja heillä on keskimäärin parempi palkka kuin muilla laskenta-ammattilaisilla.

Suomessa on tällä hetkellä noin 3 200 KLT-tutkinnon suorittanutta henkilöä, jotka voivat käyttää nimensä yhteydessä nimitystä KLT-kirjanpitäjä tai lyhennettä KLT. Ruotsinkielinen nimitys on EBR-bokförare, lyhennettynä EBR. Englanninkielinen nimitys on KLT-accountant.

Jotta yrityksesi voi hakea auktorisoiduksi Taloushallintoliiton jäseneksi, henkilökuntaanne pitää kuulua KLT-tutkinnon tai muun tuotettavien palvelujen mukaisen asiantuntijatutkinnon suorittanut vastuuhenkilö.

Miten suoritan KLT-tutkinnon?

Vuodesta 2021 lähtien KLT-tutkinnosta on voinut suorittaa joko perinteisen yritystalouden tai kuntatalouden suoritusvaihtoehdon. KLT-tutkintohakemuksessa voit valita, kumman suoritusvaihtoehdon haluat suorittaa

  • KLT-tutkinto yritystalous
  • KLT-tutkinto kuntatalous

Suurin osa tenttitehtävistä on samoja kaikille osallistujille, mutta osa tehtävistä poikkeaa toisistaan sen mukaan, oletko valinnut yritystalouden vai kuntatalouden suoritusvaihtoehdon.

KLT-tutkintoon kuuluva tentti järjestetään vuosittain lokakuussa.

Sinut voidaan hyväksyä suorittamaan KLT-tutkintoa, jos sinulla on riittävä kaupallinen koulutus ja usean vuoden käytännön työkokemus taloushallinnon alalta.

Päästäksesi suorittamaan KLT-tutkintoa sinun tulee täyttää tutkinnon koulutus- ja kokemusvaatimukset.

Mitä KLT-tentin jälkeen?

Kun olet läpäissyt KLT-tentin, voit jatkaa KLT-pätevyyttäsi kouluttautumalla ja ylläpitämällä ammattitaitoasi. Jotta KLT-pätevyytesi pysyy voimassa, sinun pitää raportoida kouluttautumisestasi ja työtehtävistäsi kolmen vuoden välein Tili-instituuttisäätiölle. Lue lisää KLT-ylläpidosta täältä.

KLT-pätevyyden ylläpidosta laskutetaan vuosittain 75 euroa (ei sisällä alvia). Ylläpitomaksu laskutetaan keväisin.

Mitä sähköinen KLT-tentti tarkoittaa?

Katso lyhyt infotallenne, jossa kerromme, mitä kaikkea sähköinen tentti tarkoittaa ja miten siihen on paras valmistautua (kesto n. 30 min).

Uusimmat artikkelit: KLT

16.01.2019 Uratarina
Testi ja etappi eteenpäin
Fredrik Lönnqvist oli viimeisimmän KLT-tentin paras ja Anton Nurmiainen PHT-tentin priimus. Tutkinnot merkitsivät molemmille oman osaamisen testaamista ja yhtä etappia jatkuvan oppimisen virrassa.
21.03.2018
KLT-tentin pääsyvaatimuksiin muutoksia
KLT-tutkinnon raskasta hakuprosessia päätettiin virtaviivaistaa. Nyt myös merkonomit voivat osallistua KLT-tenttiin kolmen vuoden työkokemuksella yhdessä yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden kanssa.