Pakko kehittyä!

Taloushallinnon täydellinen digitalisaatio ottaa tällä hetkellä Suomessa reippaita askelia.

TALTIO-hanke lähetti maailman ensimmäisen verkko­laskuverkoston kautta kulkevan eKuitin. Kyseessä on täysin automatisoitu ja sähköinen prosessi ostotapahtumasta kirjanpidon tiliöinniksi. Esittelimme pilottia seminaarissa Teknologiateollisuudessa, ja saimme niin paikalla olleet poliitikot, julkishallinnon edustajat kuin alan yrittäjätkin innostumaan asiasta myös käytännössä.

Seuraava pilottihanke on jo toteutuksessa. Rakennamme parhaillaan TALTIO-muotoista tietokantakokeilua, jossa simuloidaan pien­yrityksen kirjanpidon viennit, tilinpäätöksen teko ja lähettäminen PRH:lle rakenteisessa muodossa hyödyntäen täysin sähköisiä rajapintoja ja standardeja.

Samalla kun itse kiihdytämme toimialan muutosta, tulee meidän myös tukea alan yrityksiä ottamaan digitalisaatiosta kaikki irti. Lisäksi meidän pitää kantaa vastuumme alalla työskentelevien ihmisten osaamisen kehittämisestä ja tarjota tilitoimistoille konkreettisia työkaluja. Tällä matkalla teitä tukee liiton puolesta uusi johtava asiantuntijamme Janne Fredman. Jannella on rautainen kokemus tilitoimistoalan ja järjestelmien kehittämisestä. Hän suorastaan puhkuu intoa päästä jakamaan osaamistaan kaikille. Tutustu myös liiton tuoreen yhteistyöjäsenen, Yrityskehittämön Marko Tammivuoren ajatuksiin miten tilitoimisto ottaa ensiaskeleet kohti konsultoivampaa asiakassuhdetta.

Ja jos olet jo täydessä juoksussa oleva talouskonsultti, ehkä tilitoimistonne brändiä olisi aika päivittää? Vilkaise Kirsi Oravan juttu ja mieti, kaipaako asiakkaittenne mielikuva tilitoimistostanne ja henkilöstöstä kohentamista. Jos brändikin on jo päivitetty, käy läpi sopimuskantasi: olettehan kirjallisesti sopineet laajemmasta palveluntarjonnasta, mukaan lukien konsultatiiviset neuvonantopalvelut? Entä oletko hoitanut niiden osalta vastuurajaus- ja vakuutusasiat kuntoon? Sekin asia on meillä täällä toimistolla jo työn alla. Eeva Lyytinen päivittää parhaillaan alan yleisiä sopimusehtoja, ja neuvottelemme vastuuvakuutuksia uusiksi.

Antoisia lukuhetkiä!

Artikkelin on kirjoittanut Antti Soro, Taloushallintoliiton toimitusjohtaja.

Artikkeli on julkaistu alun perin Tilitoimistossa-lehdessä nro 3/2017.

Yritysvastuu ja kestävyysraportointi
Vastuullisuusraportointi tarkoittaa sitä, että yritykset raportoivat omien toimiensa taloudellisista, sosiaalisista ja ekologisista vaikutuksista ihmisiin, ympäristöön ja yhteiskuntaan. Kestävyysraportointidirektiivi tulee muuttamaan yritysvastuuseen liittyviä velvoitteita myös Suomessa.