Verovinkkejä yrittäjälle

Yrittäjän ja yrityksen verovuosi 2022 – mitä on hyvä tietää?

Edustusmenot

Puolet edustusmenoista on vähennettävissä yrityksen tuloverotuksessa. Arvonlisäverotuksessa edustuskäyttöön hankittujen tavaroiden ja palvelujen sisältämistä arvonlisäveroista ei voi tehdä vähennystä lainkaan. Verolaeissa eli elinkeinoverolaissa ja arvonlisäverolaissa ei ole kuitenkaan tarkemmin määritelty, milloin kyse on edustamisesta ja näin edustusmenoista.

Määrittely jää Verohallinnon ohjeistamisen varaan. Jos annat konemessuilla osastolla käyneille lippalakin, kyse on markkinoinnista ja mainoslahjasta. Jos taas pidät messuilla tilaisuuden rajatulle joukolle alkoholianniskeluineen ja cocktailpaloineen, mennään edustamisen puolelle. Tällaista rajanvetoa joudutaan siis käytännössä käymään. Lippalakista puheen olleen Verohallinnon linjaus on, että tavanomaisena mainoslahjana voidaan tällä hetkellä pitää tuotetta, jonka arvonlisäverollinen ostohinta on enintään 50 euroa.

Samaa rajaa käytetään arvonlisäverotuksessa sille, että yritys ei joudu tilittämään veroa mainoslahjana antamansa tuotteen arvolisäverottomasta ostohinnasta, josta yritys on voinut tehdä arvonlisäverovähennyksen.