Vinkkejä yrityksen perustamiseen

Oletko suunnittelemassa liiketoiminnan aloittamista? Ja sen vuoksi olet harkitsemassa yrityksen perustamista? Tästä kirjoituksesta löydät tietoa, mistä kaikkialta löytää tietoa, opastusta ja ideoita. 

Meille kirjanpidosta innostuneille liiketoiminnan lopullinen tavoite ja päämäärä on tietenkin päästä laatimaan kirjanpitoa! Kirjanpidosta löydät tiukan tietoiskun Kirjanpidon ABC –tietopaketistamme. Uskomme ja toivomme, että sinulla on kuittenkin muitakin tavoitteita ja huolia tulevan elinkeinosi osalta. Kirjanpito on huolista pienin. 

Neuvontaa runsaasti tarjolla 

Googlaamalla “Yrityskummit ja kotipaikkasi” – vaikkapa Yrityskummit Turku saat yhden mainion kontaktipisteen.  Uusyrityskeskuksilta saat myös opastusta ja ideoita. Unohtaa ei sovi myöskään Suomen Yrittäjiä ja TE-keskuksia. Myös omasta pankistasi voit parhaassa tapauksessa saada sparrausta ja ainakin varoituksen sanoja. Neuvojista ei asia ole siis kiinni. 

Voit kokeilla palkkatyön ohella 

Moni harjoittelee ja kokeilee liiketoimintaa kevytyrittäjänä. Jos olet puoliammattilainen mainosmies tai kuvaaja, voi kevytyrittäjyys olla järkevä tapa kokeilla siipiä leipätyön ohella. Moni työnantaja edellyttää kuitenkin sivutoimilupaa, minkä useammassa tapauksessa saa, kunhan kevytyrittäjyys ei kilpaile leipätyön työnantajan kanssa.  Iskemällä Googleen “kevytyrittäjä” saat pitkän listan palveluntarjoajia.  

Pieni varoituksen sana on tässäkin paikallaan, kevytyrittäjä voi joissain tilanteissa olla kuitenkin työsuhteessa työntilaajaan. Varmista asia eläkevakuutusyhtiöstä, josta olet ottamassa yrittäjän eläkevakuutuksen, heillä on osaamista yrittäjänä vai työsuhteessa -toimimisesta. 

Tilitoimisto on paras kumppani 

Kun yrityksen perustaminen on oikea valinta, valitse tilitoimisto. Noin 80 % suomalaisista pk-yrityksistä on uskonut kirjanpidon ja osan muutakin hallinnollista taakkaa tilitoimistolle. Kysy vinkkejä hyvästä tilitoimistosta tutuilta yrittäjiltä. Jos toimialasi on kovin eksoottinen ja täynnä erityispiirteitä, kysy suosituksia oman alasi yrittäjiltä. Esimerkiksi autokaupan taloushallinto on täynnä ihmeitä esimerkiksi verotuksen saralla. Valitse siis autokaupallesi tilitoimisto, joka osaa autokaupan alan. Me Taloushallintoliitossa suosittelemme tietysti auktorisoidun tilitoimiston valintaa. Löydät ne täältä (linkki). 

Ohjelmistotoimittajakin on paras kumppani! 

Näinä pilvipalvelujen aikoina löydät pienellekin yritykselle sopivan ERPin eli toiminnanohjausjärjestelmän, olit sitten putkiyrittäjä tai tulevaisuuden keskisuuren mainostoimiston AD ja founding partner. ERPin aika on viimeistään silloin, kun hallinnoit useamman ihmisen myyntiä, keikkaa ja laskutusta.  

PK-yrityksen ohjelmistotoimittajista yllättävän moni on suomalainen ja vieläpä usein itsekin yrittäjävetoinen. Ohjelmistotuotteen ohella saat ohjelmistotoimittajan asiantuntijoilta yleensä myös loistavaa apua liiketoiminnan suunnitteluun, esimerkiksi myynnin toimintamalleihin, hinnoitteluun, resursointimalleihin ja vaikkapa työajan seurantaan. ERP-asiantuntijasi on nimittäin keskustellut todennäköisesti kymmenien muiden alasi yrittäjien kanssa ja osaa välittää sinulle parhaat käytännöt ja varoituksen sanat. 

Kun haluat kaivaa itse tietoa iltaisin 

Yksi sivusto kaiken löytää ja kaiken hallitsee. Se on Suomi.fi, josta löydät 

https://www.suomi.fi/yritykselle/yritystoiminnan-suunnittelupolku

https://www.suomi.fi/yritykselle/yrityksen-perustamispolku

Ja löydät myös työntekijän palkkaamispolun, kun sen aika on. Suomi.fi yritysoppaita on ollut tekemässä iso joukko asiantuntijoita, mukaan lukien me taloushallintoliittolaiset. Kasassa on selkeä ja johdattava tietopaketti, josta löytyy kaikki ja vähän enemmänkin. Vaikkapa kaikki tarpeellinen broilerintuotannossa tarvittavista luvista ja ilmoituksista.

Lue lisää

03.07.2023
Maaseudun yritysrahoituksen haku on alkanut – katso lisäohjeita webinaarista
Taloushallintoliitto järjestää webinaarin maaseudun yritystuista ja niiden hakemisesta 16. toukokuuta. Webinaari tähtää taloushallinnon ammattilaisen perustietojen lisäämiseen maaseudun yritysrahoituksesta. Tavoitteena on, että webinaarin myötä tilintoimisto pystyy tuottamaan parantuneella talousneuvonnalla ja ohjaamisella lisäarvoa asiakkaalle osana tilitoimiston palveluja