Huolensa pahoittaja

Suomen Talousrikolliset ry:n seminaari – Keynote speaker Keino Ketkulainen

Huolensa pahoittaja ylpeänä esittelee: Yhdistyksemme on saanut seminaariesiintyjäkseen järjestömme keskuudessa tunnetun ja erinomaisen alustajan, Keino Ketkulaisen. Keinon käytännön kokemukset ovat jo vuosikymmenten aikaan olleet hyvin merkittäviä ja hänelle on vuonna 2020 myönnetty ansioistaan Konnasäätiö sr:n kultainen ansiomerkki. Toki tuon ansiomerkin nouto sen saantivaiheessa ei onnistunut viranomaisten pakotteiden vuoksi. 

Keinon aikaisemmat opit ovat kertyneet monissa eri paikoissa, joko toistaiseksi voimassa olevissa tai käsitteellä ehdoton -luokitelluissa paikoissa. Parhaat opit ovat tulleet viispiippusesta, puolentoista vuoden istumisella sekä Eukonkannosta kuuluisan Pohjois-savolaisen paikkakunnan yksiössä opiskelussa. Likviditeettiongelma, joka on aina ollut tilapäistä merkittävästi laajempi (vrt. Aku Ankka), on auttanut jokapäiväisessä elämässä hakemaan omaan talouteen uusia ratkaisuja. 

Keino Ketkulaisen keinovalikoima

Keino Ketkulainen työskentelee autojen varaosaliikkeessä. Keino on viimeisen päälle myyntimies ja on saanut työnantajansa vakuuttumaan omista myynti- ja taloushallintotaidoistaan. Työnantaja luottaa tähän sulavakäytöksiseen mieheen, jolla on kertomansa mukaan kaikki hallussa. Niinpä yrittäjä on uskonut Keinon tehtäviksi myös tietyt laskutukseen liittyvät tehtävät.  

Keinon työpaikan nimi on Autojelppi Oy. Sattumoisin Keino on perustanut toiminimiyrityksen nimeltään Auto Jelppaustalon. Yritystä ei ole rekisteröity verohallinnon järjestelmiin, se on pöytälaatikossa. Tutun pankinjohtajan kanssa on avattu tuolle yritykselle tili pankkiin. 

Huolensa pahoittaja havaitsee kaikenlaisia alansa pikkuongelmia sekä noukkii sopivia keinoja niiden ratkaisemiseen. Vastuu näiden pohdintojen noudattamisesta jää aina lukijalle.

Taloushallintoon liittyvää terminologiaa on selvästi luettu “opintoaikoina” ja Hyvä tilinpäätöstapa kirja on tullut hyvinkin tutuksi. Kokemattomimmat ovat haltioissaan tuota hienoa terminologiaa kuullessaan. Puheessa vilahtelee kapitalisaatiosopimuksia, diffuusiota, audit trail -kannanottoja sekä toivomuksia carry back -järjestelmän siirtymisestä Suomen verolainsäädännön osaksi.  

Keino on tämän alustuksen pohjaksi kerännyt muutamia ratkaisuja pulmiinsa nimenomaan tämänhetkisen työnantajan käytännöistä:

Pankki- ja luottokorttimaksut 
  • Keino on hankkinut itselleen maksupäätteet. Hän on saanut ohjelmoitua päätteen luottokorttiyhtiöllä omalle pankkitililleen. Maksupäätteeseen saa helposti haluamansa vastaanottajan nimen. Silloin kun kukaan ei huomaa, hän kaivaa oman maksupäätteensä ja käsittelee asiakkaan maksun tällä laitteella. Merkittävimmät varasto-otot hän poistaa tuhoutumisilla ja omaan käyttöön otolla.  
Laskutusmyynnit 
  • Keinon tehdessä kauppoja, hän tekee laskun yrityksen ohjelmalla. Onneksi on yrittäjiä, jotka haluavat laskunsa sähköpostiinsa, luullen tätä verkkolaskutukseksi. Keino ottaa laskun tiedot järjestelmästä, muuttaa tilinumeroksi tuon oman toiminimensä tilinumeron, siirtää sen pdf:ksi ja lähettää asiakkaalle sähköpostin liitteenä. Keinon käytössä on ohjelmisto, jolla laskun voi vielä hylätä tässä vaiheessa. Hän tekee sen. Edellisessä työpaikassaan laskua ei ole enää pystynyt tuhoamaan, mutta Keino on näppärästi tehnyt järjestelmään hyvityslaskun.
Työkaluvarasto yrityksen tiloissa 
  • Yrityksen tiloihin siirretään työkaluja omina ottoina. Ihmeen paljon noita akkulatureita kyllä meneekin. Miksihän ne ovat aina paketeissa odottamassa käyttöä. Joku välillä ihmettelee, minne ne häviävät. Keino jää iltaisin ylitöihin järjestämään yrityksen varastoa. Lähden heti kun saan nämä asiat hoidettua. Tykkään siitä, että työt ovat sitten aamulla tehtyinä. 
Kuittien kerääminen 
  • Asiantuntijaorganisaatioissa Keinon tutut kollegat ovat vitsailleet ”kuittien kerääjärohmusta”: Kuinka paljon saakaan kerättyä kuitteja, joko Alkon kassalta (nykyään heittävät roskiin heti, jos asiakas ei ota) tai sitten muuten vaan jostakin, mistä kuitin löytää. Keinolla on sovittu tietynlaiset edustamisoikeudet yrityksen asioita hoitaessaan. Viinipulloja parhaille asiakkaille, lounaita ja illallisia. Keinon suurin vinkki on se, että muista aina laittaa niin monta nimeä, kuin ruokakuitissa on ruokia. Toinen neuvo: kun ostat palautuskelpoisen tavaran, niin käytä ostokuitti, palautuskuitilla ei niin väliä.  

Osanottajat kirjoittavat vinkkejä ahkerasti ylös. Hei, nythän kokouspaikan pihaan kaartaa valkoinen pakettiauto, sinisillä teksteillä. Kuskeilla siniset haalarit. Ja kyydissä yhtiön tilintarkastaja… 

Huolensa pahoittajan aiempia kirjoituksia

PHT todistustenjako 2021
08.12.2023 Uratarina
PHT-priimus Ville Rantasila: ”Palkkahallinnon automaatio vapauttaa alan ammattilaiset käyttämään luovuuttaan”
Porilainen Ville Rantasila sai vuoden 2023 PHT-tentin parhaat kokonaispisteet sekä parhaan tuloksen ennakkoperinnän ja sosiaalivakuuttamisen tenttiosiosta. Palkkajärjestelmien parissa työskentelevä PHT-priimus viihtyy alalla erinomaisesti ja odottaa, että automaatio ja tekoäly vapauttavat palkka-ammattilaiset hyödyntämään yhä enemmän inhimillisiä vahvuuksiaan.
Kirjanpito-ohjelmistojen kysely tulee taas – vastaa ja voita koulutusta!
Toteutamme kyselyn tilitoimistoissa käytettävien kirjanpito-ohjelmistojen käyttäjäkokemuksista. Julkaisemme artikkelin tuloksista vuoden 2024 alussa. Kyselyn tulokset ovat suureksi hyödyksi niin ohjelmistojen käyttäjille kuin tuottajlle. Osallistumalla olet mukana kehittämässä taloushallinnon ohjelmistoja ja voit voittaa osallistumisen Tili- ja veropäiville 2024.
OmaVero muutoksia
OmaVeroon päivityksiä muun muassa asiakasvalintalistan näkymään ja tapahtumahakuun
OmaVeron ominaisuuksiin on marraskuussa tullut useita päivityksiä ja muutoksia. Taloushallintoliiton asiantuntijat ja Verohallinto ovat aktiivisessa vuoropuhelussa taloushallintoalan tarpeista viranomaispalveluissa. Jäsenyrityksemme tuovat pöytään käytännön kehitysehdotuksia tilitoimistojen arjesta. Uusista ominaisuuksista olemme olleet myötävaikuttamassa muun muassa asiakasvalintalistan näkymään sekä tapahtumahaun parannuksiin.