Palkkablogi: Alanvaihtaja Nina Pohjolainen ihastui palkkahallinnon monipuolisuuteen
Ura palkkahallinnossa ei välttämättä ole ensimmäinen työpaikka, vaan tie tilitoimistoon voi käydä myös aikuisiällä muutaman mutkan kautta. Näin kävi Nina Pohjolaiselle.
Nina on aiemmin työskennellyt lähihoitajana, mutta joutunut vaihtamaan alaa terveydellisistä syistä. Työsuhteeseen liittyvät asiat ovat kuitenkin aina kiinnostaneet Ninaa. Ninan äiti on pitkän linjan taloushallinnon ammattilainen, joten Nina oli päässyt jo aiemmin näkemään hieman taloushallintoalan töitä ja myös tekemään avustavia kirjanpidon töitä. Tärkeää uuden alan valinnassa oli myös mahdollisuus tehdä etätöitä. Tässä blogissa ja podcastissa palkka- ja henkilöstöalan työstään kertovat EMU Growth Partnersilla työskentelevät Maria Koskenmaa ja Nina Pohjolainen.
Ninan tie palkkahallintoalalle kävi Rastor-instituutin viiden kuukauden rekrykoulutusohjelman kautta. Koulutukseen kuului teoriaopetuksen lisäksi käytännön harjoittelu EMU Growth Partnersilla. Ninan tukena oli koko koulutusohjelman läpi oma mentori, jonka kanssa oli helppo lähteä tutustumaan palkkahallinnon maailmaan. Harjoittelun päätteeksi Nina myös työllistyi EMUlle palkanlaskennan tehtäviin.
Onnistumisen fiiliksiä ja erilaisia työpäiviä
Yksi hienoimmista asioista koulutuksessa on Ninan mukaan ollut uuden tiedon ja käytännön oppimisen määrä.
”En olisi ikinä uskonut, miten paljon tietoa saadaan mahtumaan viiteen kuukauteen! Koulutus on ollut koko ajan tosi mielenkiintoista ja tarpeeksi haasteellista. Harjoittelussa on tullut usein onnistumisen fiiliksiä, kun on huomannut osaavansa jo paljon”, Nina kiittelee.
Ninan työtehtäviin on harjoitteluaikana kuulunut palkanlaskentaa, asiakaspalvelua, työehtosopimusten tulkintaa, työsopimusten läpikäyntiä sekä loma- ja sairauslomapäivien käsittelyä. Sivusta hän on päässyt seuraamaan myös kinkkisempiä tilanteita, kuten tämän kevään TES-yleiskorotuksia.
Nina on yllättynyt positiivisesti työn laajuudesta ja monipuolisuudesta:
“Jokainen päivä on erilainen, enkä usko, että palkkahallinnon työhön pääsee helposti kyllästymään”, hän kertoo.
Millaisia ominaisuuksia palkanlaskijalla sitten pitäisi olla?
“Minulle sanottiin heti alussa, että pitää olla sopivasti vinksahtanut, jotta pärjää palkanlaskennassa”, Nina naurahtaa. Palkanlaskijan pitää sekä pystyä sopeutumaan nopeisiin muutoksiin että jaksaa tehdä kuukaudesta toiseen rutiinitöitä. Työpäivälle tehdyt suunnitelmat saattavat muuttua lennosta täysin.
Tiimillä on väliä
Ninalle on tärkeää, että työkavereiden kanssa voi helposti jakaa töihin liittyviä asioita ja välillä myös omaa arkea. Tämä auttaa työssä, jossa monta asiantuntijaa palkanlaskijoista kirjanpitäjiin työskentelee saman asiakkaan parissa.
Nina kehuu harjoittelupaikkansa hyvää työilmapiiriä ja sitä, että yhteistä tekemistä järjestetään myös työajan ulkopuolella. Tarjolla on paljon erilaista tekemistä omien kiinnostusten kohteiden mukaan. Työporukalla saatetaan esimerkiksi käydä lenkillä tai testaamassa skumppajoogaa ja tehdä pidempiä etätyöreissuja. Harjoittelun aikana Nina ei vielä ole ehtinyt mukaan yhteisiin aktiviteetteihin, mutta tulevaisuudessa hän aikoo mennä niihin mukaan.
Remonttihommat auttavat palautumaan työstä
Tilitoimistossa työskentely on välillä aika intensiivistä, joten palautuminen vapaa-ajalla on tärkeää. Ninaa auttavat työssäjaksamisessa kotona käynnissä oleva remontti ja ulkoilu.
”Näin alussa työasiat pyörivät paljon mielessä, kun kaikki on uutta. Remontointi auttaa minua irrottautumaan töistä ja vie ajatukset hyvin muualle.”
Nina haluaa rohkaista kaikkia palkkahallinnosta kiinnostuneita alalle:
“Monet epäröivät palkkahallintoalalle lähtemistä, koska eivät usko matikkapäänsä riittävän. Oikeasti tärkeämpää on tarkkuus ja aito kiinnostus palkka- ja henkilöstöasioita kohtaan. Myös sosiaalisten taitojen pitää olla hyvät, sillä työtä tehdään paljon sekä työkavereiden että asiakkaiden kanssa.”