Palkkablogi

Palkkablogi: Salla Ylinen – monipuolinen yli 13 vuoden pituinen ura samalla työnantajalla

Palkkablogi

Salla Ylinen on työskennellyt 13 vuoden ajan tilitoimisto Gallantilla monipuolisten palkka- ja hr-tehtävien parissa. Tämänhetkinen pääasiallinen työnkuva hänellä on palkkapalveluiden liiketoimintajohtajana. Maria Koskenmaa haastatteli Ylistä podcastissamme.

Salla Ylisen työura palkkojen parissa alkoi jo vuonna 2005. Tähän väliin on kuitenkin mahtunut monenlaista vaihetta, sillä Salla on myös filosofian maisteri, joka on tehnyt uraa opettajana. Gallantilla Sallan työtehtävät alkoivat vuonna 2010 palkanlaskennan tehtävissä, mutta pitkän uran aikana hän on ehtinyt työskennellä myös sisäisen ja ulkoisen henkilöstöhallinnon parissa sekä ollut monipuolisissa esimies- ja johtamistehtävissä. Sydäntä lähellä ovat myös erilaiset osaamisen kehittämistehtävät, jotka kulkevat mukana työpäivissä. Näitä ovat muun muassa erilaisten koulutusten järjestäminen, mentorointi ja perehdyttäminen.

Hyville työharjoittelijoille on aina avoimia paikkoja

Taloushallintoala on jatkuvan kehityksen pyörteissä, joten Salla kannustaa jo yläaste- ja lukio-ikäisiä miettimään olisiko ura taloushallintoalalla “se sun juttu”. Sallan mielestä paras tapa päästä uudeksi palkkahallinnon ammattilaiseksi on olla oikeanlaisella asenteella liikenteessä.

“Jos sulla on positiivinen asenne asiakaspalveluun, pystyt sietämään rutiineja, mutta et myöskään pelkää haasteita paineessa, niin palkkahallinto on varmasti sun juttu! Tälle alalle päätyy monesti esimerkiksi ravintola-alan puolelta, jossa vauhtia ja haastavia asiakastilanteita riittää”, Salla Ylinen sanoo.

Työ palkkahallinnossa tuo onnistumisen fiiliksiä monella tavalla

Sallalle työssä on ensisijaisen tärkeää, se kun työssä saa hyvän olon fiiliksen, kun pystyy auttamaan esimerkiksi yrittäjiä ratkaisemalla heidän puolestaan ongelmia. Myös tietynlainen rutiininomaisuus työssä on tärkeää, silloin kun itsellä on eräänlainen sisäänrakennettu järjestyksentarve. Palkkahallinnon työstä saa aina suuren onnistumisen tunteen, kun joku asia saadaan konkreettisesti maaliin. Näitä hetkiä on pitkin kuukautta ainakin palkkapäivien ympärillä.

Salla muistuttaa kuitenkin, että työ ei välttämättä ole pelkkää onnistumista, vaan joukkoon voi mahtua myös niitä epätoivon hetkiä. Podcastissa hän kertoo muistostaan, jossa oltiin tekemässä asiakkaan ensimmäisiä palkkoja, mutta parhaasta yrityksestä huolimatta palkat eivät menneet oikein maksuun. Tarina päättyi kuitenkin onnellisesti, sillä lopulta kaikki saatiin korjattua, asiakas on edelleenkin tyytyväinen asiakas.

Palkkahallinnossa saa myös tapahtua virheitä, kunhan osataan käydä asiat läpi ja huolehtia ettei virheet enää toistu. Tärkeimpänä opetuksena näissä tilanteissa on, että asiakkaan ja tilitoimiston vuorovaikutus toimii avoimesti. Lopulta tämäkin tilanne päättyi onnistumisen fiilikseen, kun asia saatiin hoidettua hankaluuksista huolimatta hienosti.

Ihminen on sosiaalinen eläin, joka tarvitsee tiimin tukea

Hän korostaa tiimin merkitystä työssäviihtyvyyteen

”Ihminen on sosiaalinen eläin, joten tarvitaan myös yhteistyötä ja tiimin tukea varsinkin tällä alalla, missä sä et voi tietää kaikesta kaikkea”, Salla Ylinen sanoo.

Tiimi tuo sen turvan ja avun esimerkiksi tuuraustilanteissa tai haastavissa asiakastilanteissa. Salla kannustaa ihmisiä siirtymään etätyömoodista enemmän hybridimalliin. Livenä työkavereilta saa paljon paremmin tukea ja turvaa ja samalla se luo myös sitä hyvää fiilistä työyhteisöön. On paljon helpompaa huikata kysymys vieressä istuvalle työkaverille ja samalla tulee myös helpommin vaihdettua arkisia kuulumisia.

Sallan mielestä on tärkeää myös luopua koko ajan suorittamisen tarpeesta. Myös parhaaseen työtulokseen pääsee, kun itsellä on hyvä olla. Päivän aikana kannattaa sulkea hetkeksi läppäri, jolloin voi lähteä vaikka ulos kävelylle. Näitä taukoja on hyvä laittaa itselle ylös kalenteriin, että niitä tulee myös tehtyä.

Perinteisen palkanlaskijan työnkuva poistuu tulevaisuudessa

Olemme matkalla sitä kohti, että perinteinen palkka-aineiston tallentaminen manuaalisesti häviää. Vaikka edelleen on asiakkaita, jotka toimittavat kännykällä otetun kuvan tuntilistasta, jonka mystisiä numeroita koitetaan yhteistuumin ratkaista.

Salla uskoo ettei robotit tule koskaan korvaaman palkanlaskijan työtehtäviä, vaan tärkeintä on miettiä miten saataisiin palkkahallinnon prosesseja enemmän automatisoitua. Asioita ei tarvitse tehdä vaikeasti.

Tulevaisuudessakin Salla haluaa olla mukana parantamassa asiakkaan kokonais kokemusta laadun osalta sekä kehittää jatkuvasti osaamista palkkahallinnon alalla. On tärkeää, että alalta löytyy osaavia työntekijäitä, ja että tulevia ammattilaisia saadaan myös jatkossa alalle. Tämä vaatii sen, että ”palkanlaskijan ammatti nousee myös korkeammalle mediaseksikkäissä ammateissa”.

Salla kannustaa kaikkia, jotka eivät ole jo alalla miettimään uraa palkkahallinnossa

“Tämä on mielenkiintoista, haastavaa, monipuolista ja antaa joka päivä jotain uutta. Tylsää hetkeä ei ole!”.

Kirjoittajat:

Salla Ylinen, Head of Payroll Services, Gallant Oy
Maria Koskenmaa, Payroll Specialist & Content Creator, EMU Growth Partners Oy

Kuuntele blogikirjoitukseen liittyvä palkkapodcastin jakso: