Uratarina

Valtakunnallisessa Taitaja 2024 -kilpailussa mitellään taloushallinnon osaamisesta

Öhman Koskelin Business College Helsinki

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja 2024 järjestetään Kuopiossa 20.–23. toukokuuta 2024. Kisalajeihin kuuluu myös taloushallinto, jonka finalisteja pääkaupunkiseudun metropolialueelta pääsimme haastattelemaan.

Taitaja 2024

Ammatillisen osaamisen tapahtuma ja suomenmestaruuskilpailu, järjestetty vuodesta 1988. Lajien finaalissa kilpailee kahdeksan kilpailijaa, jotka on valittu erillisissä semifinaaleissa.

Päävastuussa tapahtumasta on tänä vuonna Savon ammattiopisto, taustaorganisaationa toimii Skills Finland Oy.

Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille.

Lue lisää Taitajien sivuilta

Ensi viikolla Kuopiossa pyörähtää käyntiin ammatillisen osaamisen suurtapahtuma Taitaja 2024, jonne odotetaan noin 50 000 kävijää. Tapahtuman yhteydessä kisataan eri ammattilajien suomenmestaruudesta.

Yksi lajeista on taloushallinto, jonka tuomaristoon Taloushallintoliiton asiakkuusjohtaja Juha Sihvonen kuuluu. Liitto on myös mukana lajin yhteistyökumppanina.

”Taitaja on hieno valtakunnallinen ponnistus, joka nostaa eri alojen osaajia esille”, Sihvonen kehuu. ”On todella hienoa, että taloushallinto on mukana kisalajina. Ala kaipaa uusia, motivoituneita osaajia.”

Kilpailussa suoritetaan monipuolisia tehtäviä palkanlaskennan, kirjanpidon ja tilinpäätöksen aiheista. Ne pyrkivät heijastelemaan nykypäivän työelämän vaatimuksia.

Kolmipäiväisessä taloushallinnon finaalissa kilpailee kahdeksan nuorta ammatillisen koulutuksen opiskelijaa.

Business College Helsingin finalistit Joonatan Öhman ja Jenna Koskelin

Business College Helsingissä taloushallinnon finaalia odotetaan jännityksellä. Joonatan Öhman ja Jenna Koskelin (pääkuvassa) koittavat kuitenkin olla miettimättä kisaa ja keskittyä rauhassa valmistautumiseen.

”Semifinaalit olivat melko stressaavat, ne kestivät kuusi tuntia ja tehtävät olivat hyvin erilaisia kuin aiempina vuosina”, Öhman kertoo.

Aiemmin semifinaalin tehtävissä on käsitelty osakeyhtiön taloutta, nyt kisaajien yllätykseksi keskityttiin toiminimen taloushallintoon.

Koskelin on samaa mieltä Öhmanin kanssa. ”Se kuusi tuntia meni kyllä todella nopeasti.”

Stressistä huolimatta Öhman ja Koskelin suoriutuivat hienosti finaaliin. He ovat kumpikin merkonomitutkinnon (liiketoiminnan perustutkinto, taloushallinnon suuntautuminen) viimeisen vuoden opiskelijoita ja valmistumassa pian.

Koskelinin kiinnostus taloushallintoa kohtaan on saanut alkunsa perheeltä – hänen äitinsä on palkanlaskija ja mummi kirjanpitäjä. Taloushallinnossa häntä motivoi työn vaihtelevuus.

”Toki myös se, että taloushallinto-osaamiselle on aina kysyntää. Niin kauan kuin on yritystoimintaa, tarvitaan yritystalouden osaajia”, hän sanoo.

Öhman lähti opiskelemaan taloushallintoa hieman sattumalta. ”Alun perin se ei ollut ensimmäinen vaihtoehtoni, mutta päädyin opiskelemaan sitä ja se yllätti minut kiinnostavuudellaan.”

Hänestä taloushallinnossa motivoivaa on ongelmanratkaisu. ”Se, kun saa esimerkiksi syventyä pohtimaan, mikä on oikea vienti tiedolle tai tapahtumalle. On todella palkitsevaa, kun valo päässä syttyy ja löytää ratkaisun”, hän kuvailee.

Kaksikko valmistautuu finaaliin muun muassa aiempien vuosien tehtäviä tekemällä. Koskelin on paraikaa harjoittelussa ja hän keskustelee myös työpaikan taloustiimin ammattilaisten kanssa taloushallinnon kysymyksistä.

Mercurian finalistit Igor Slawik ja Veeti Turunen

Myös kauppaoppilaitos Mercuriassa Vantaalla valmistaudutaan Taitajat-kisaan kahden taloushallinnon finalistin voimin.

Igor Slawik valmistuu merkonomiksi ja ylioppilaaksi kuun lopussa – hän on suorittamassa kaksoistutkintoa. Finaali herättää monenlaisia tunteita.

”Jännittää kyllä, haluaisin menestyä finaalissa ja edellisinä vuosina parhaat sijoitukset ovat olleet kiinni hyvin pienistä piste-eroista. Uskon, että finaali tulee kuitenkin olemaan hieno kokemus”, Slawik pohtii.

Slawikin lisäksi Mercuriasta pääsi finaaliin Veeti Turunen, joka on jo valmistunut merkonomiksi.

”Opiskelin tutkinnon kahteen ja puoleen vuoteen, mutta sain kuulla opettajaltamme Heli Järvilehdolta, että tällaiseen kilpailuun olisi vielä mahdollista ottaa osaa. En ollut aiemmin kuullut Taitaja-kisasta. Kannatti osallistua, tämä on ollut hieno matka ja odotan innolla finaalia”, Turunen kertoo.

Slawik Turunen Mercuria
Igor Slawik ja Veeti Turunen. Kuva: Heli Järvilehto, Mercuria

Opiskelu Järvilehdon johdolla on ollut antoisaa, ja molemmat finalistit kehuvat saaneensa paljon intoa ja motivaatiota niin opettajaltaan kuin yhdessä valmentautumisesta. He ovat kumpikin paraikaa alan töissä, Slawik palkanlaskijana ja Turunen kirjanpidon puolella.

Turuselle taloushallinnon opinnot tuntuivat parhaalta vaihtoehdolta. ”Olen aina ollut järjestelmällinen ja tarkka, sekä kiinnostunut taloudesta ja numeroista.”

Slawikin alkuperäinen suunnitelma oli taloushallinnon sijasta IT-ala, mutta lopulta pidemmän korren vei kiinnostus yritysten toimintaan ja prosesseihin. ”En ole katunut valintaani.”

Ammatillisesta koulutuksesta valmistuu tulevaisuuden taloushallinnon taitureita

Business Collegen yritysyhteistyökehittäjä Marjut Kurvinen kertoo odottavansa innoissaan finaalia.

”Olen hyvin ylpeä meidän opiskelijoista! Toivotan heille paljon onnea kisaan – toki he ovat jo voittajia, kun ovat edenneet finaaliin asti”, hän lisää.

Kurvinen kokee, että merkonomin koulutusta pitäisi arvostaa enemmän työmarkkinoilla ja että tutkinnon suorittaneiden osaamista on tärkeä nostaa valokeilaan. Tämä tavoite on myös Taitaja-kisan ytimessä.

Arvostusta voi osaltaan nostaa myös uudistettu liiketoiminnan perustutkinto, jonka kehitystyössä myös Taloushallintoliitto on ollut mukana. Tutkintoperusteissa otetaan jatkossa paremmin huomioon esimerkiksi verotuksen kysymykset.

”Tärkeä lisäys”, myöntää Kurvinen. ”Meillä ja varmasti monissa muissakin oppilaitoksissa verotusta on käyty läpi, mutta on myös paikallaan kirjata se tutkinnon perusteisiin.”

Osaamista Taitaja-finalisteilla varmasti on, sen verran paljon he vaikuttavat paneutuvan kisaan ja opintoihinsa ylipäänsä. Mutta mitä pääkaupunkiseudun taloushallinnon taitajat näkevät kisojen jälkeen tulevaisuudessaan?

”Ensiksi ajattelin tehdä töitä perheyrityksessä”, kertoo Koskelin. Hän on kiinnostunut myös tradenomin jatko-opinnoista.

Öhman on samalla linjalla. ”Ensin olisi hyvä saada työkokemusta taloushallinnosta. Töiden kautta selviää, mihin sitä haluaisi erityisesti perehtyä.”

Slawik on kiinnostunut laskentatoimen ja rahoituksen opinnoista kauppakorkeakoulussa. ”Uskon, että se avaisi ovia monenlaisiin uravalintoihin.”

Turunen aikoo tehdä töitä ensi tammikuuhun asti. ”Sitten inttiin, sen jälkeen mahdollisesti jatko-opintoja. Aika näyttää.”

Taitaja-kisan taloushallinnon finalistit 2024

  • Jenna Koskelin, Business College Helsinki
  • Aada Kristo, Hyria
  • Igor Slawik, Mercuria
  • Riku Timoskainen, Riveria
  • Elma Tokola, Koulutuskeskus Salpaus
  • Veeti Turunen, Mercuria
  • Nea Uimonen, Riveria
  • Joonatan Öhman, Business College Helsinki