Uutiset ja tiedotteet

Rahanpesun torjunta ja pakotelistat Venäjän Ukrainaan käynnistämän hyökkäyksen jälkeen

Kuvassa kahden euron kolikko

Tilitoimistoilta on tullut kysymyksiä, miten menetellä Venäjän kansalaisten omistamien tai johtamien asiakasyritysten osalta nykyisessä tilanteessa. Lainsäädännöllisesti ja noudatettavien menettelyjen osalta asiassa ei ole muutoksia.

Tilanteessa keskeistä on, että:

  1. Asiakkaiden tosiasialliset edunsaajat on tunnistettu ja heistä on kerätty tarvittavat tiedot.
  2. Asiakaskohtaisesti on käyty läpi asiakkaiden riskit rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen näkökulmasta Läpikäynti on dokumentoitu riskiarvioon.

Edellä mainitun osalta Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole tuonut muutoksia menettelyihin. Kaikista velvoitteista ja laajemminkin rahanpesun torjunnasta löydät lisätietoa sivuiltamme: Rahanpesulainsäädännön velvoitteet tilitoimistossa. Myös AVI:n sivuilta löytyy tietoa www.avi.fi > Rahanpesulain valvonta

  1. Selvitetään, ovatko asiakasyritykset pakotelistalla tai onko asiakasyritysten johdossa tai tosiasiallisina edunsaajina pakotelistalla olevia henkilöitä. Tämäkin menettely on ollut voimassa jo ennen Venäjän hyökkäystä, mutta pakotelistoille on lisätty uusia henkilöitä ja yrityksiä. Tämän vuoksi pakotelistoihin on syytä perehtyä, vaikkakin on selvää, että käytännössä listoilla on Venäjän valtiojohtoa ja oligarkkeja eikä suinkaan tavallisia pk-yrittäjiä. 

Löydät ajankohtaiset pakotelistat Ulkoministeriön verkkosivuilta osoitteesta  https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/ukrainan-tilanne-pakotteet/385142. Pakotelistoille on lisätty  helmikuussa 26 henkilöä ja yksi yritys. Tuoreimmat lisäykset löydät kohdasta: 

II. Ukrainan alueellista koskemattomuutta, suvereniteettia ja itsenäisyyttä uhkaavista tai heikentävistä toimista vastuullisiin henkilöihin ja yhteisöihin kohdistuvat rajoittavat toimenpiteet.

Jos havaitset asiakkaissanne jäädytys- tai pakotelistalla olevan henkilön tai yhteisön, mahdollinen käynnissä oleva liiketoimi on syytä keskeyttää, eikä tällaiselle henkilölle tai yhteisölle saa luovuttaa varoja. Ilmoita asiasta viipymättä Helsingin ulosottovirastolle sähköpostilla osoitteeseen helsinki.uo@oikeus.fi. Ulosottovirastolta saat myös tarvittaessa varmistuksen, onko henkilö pakotelistalla, koska kyrillisten aakkosten translitteroinnista johtuen nimissä voi olla erilaisia kirjoitusasuja. 

Tilitoimistossa-lehdestä löydät rahanpesuntorjunnan asiantuntijoiden Jukka Kojolan ja Tatu Kulmalan laajemman kirjoituksen pakotelistojen käytöstä: Jäädytys ja pakotelistat (julkaistu 17.11.2020)