“Halusin tietää osaanko vai luulenko osaavani” – esittelyssä PHT-tentin priimukset
Vuoden 2022 PHT-tentin parhaat pisteet ennakkoperinnästä ja sosiaalivakuuttamisesta koppasi Kaarinassa asuva Maria Montonen. Työoikeuden ja palkanlaskennan tenttiosiosta parhaiten suoriutui Paula Hakola. Esittelemme PHT-tentin parhaimmiston.
Maria Montosen (jutun pääkuvassa) työhön palkkojen laskeminen ei kuulu enää lainkaan, mutta työssään sovellusasiantuntijana hän kohtaa jatkuvasti käytännön tilanteita, joissa PHT-tentin eri osa-alueet tulevat vastaan.
”Olen töissä Fennoalla ja enimmäkseen koulutan tilitoimistoille Fennoa Palkat -ohjelmistoa. Lisäksi teen webinaareja ja ohjevideoita monista eri aiheista. Työ on mielenkiintoista ja pääsen usein miettimään, mitkä olisivat parhaita tapoja toimia ja miten ilmaisen ne niin, että käyttäjien on helppo omaksua ne”, Montonen kertoo.
Lisäksi Montosen työhön kuuluu käytön tuki, ja välillä hän pääsee mukaan myös ohjelmiston ominaisuuksien suunnitteluun. Montonen kertoo ilahtuvansa käyttäjäpalautteesta, ja pitää tärkeänä käyttäjien toiveiden huomiointia tuotekehityksessä.
Tenttiin selvittämään omaa asiantuntijuutta
PHT-tenttiin Montonen haki, koska halusi selvittää, kuinka hyvin tuntee palkka- ja henkilöstöhallinnon alan.
PHT-priimus Maria Montonen
Koulutus:
- Tradenomi
- PHT-tutkinto
- Taloustieteen, matematiikan ja tilastotieteen opintoja yliopistossa
Työtehtävät taloushallinnossa:
- Sovellusasiantuntija Fennoalla 2021–
- Koulutuspäällikkö / sovellusasiantuntija Heeroksella 2017-2021
- Finance specialist Telestellä 2015-2016
- Asiakaspalvelupäällikkö / tiimiesimies Accountorilla 2006-2013
Harrastukset:
- Vapaaehtoistyö urheiluseuran johtokunnassa
”Halusin tietää, osaanko vai luulenko vain osaavani”, Montonen kuvailee.
Työnantajakin suhtautui Montosen aikeisiin myönteisesti ja tarjoutui maksamaan hänelle tenttikirjallisuuden ja aiempien vuosien tenttikysymykset. Montonen luki tenttikirjallisuutta ja kävi läpi aiempien vuosien tenttikysymyksiä.
Ennen kaikkea Montonen kokee, että käytännön työ on valmistanut häntä PHT-tenttiä varten. Hänelle onkin ehtinyt kertyä varsin monenlaista työkokemusta. Ennen ohjelmistopuolelle siirtymistä Montonen ehti työskennellä kymmenisen vuotta tilitoimistossa, ja onpa hän ollut pörssiyhtiön talousosastollakin. Ohjelmistopuolella on vierähtänyt yli 5 vuotta.
Sähköinen tentti yllätti positiivisesti
Vuonna 2022 PHT-tentti järjestettiin ensimmäistä kertaa sähköisellä tenttialustalla. Tentin sai suorittaa etänä kotoa tai vaikkapa työpaikan neuvotteluhuoneesta käsin. Montoselle etätentti oli positiivinen kokemus, vaikka tenttiä edeltävät tekniset haasteet aiheuttivatkin lisäjännitystä. Teknistä tukea ei kuitenkaan tarvittu, vaan Montosen tentti sujui hyvin.
”Tykkäsin siitä, että tentin sai tehdä kotona. Sillä tavalla ulkoiset häiriöt sai vähennettyä minimiin. Tenttiä oli sujuva tehdä ja sen rakenne oli minulle sopiva”, hän kertoo.
PHT-tenttiä harkitsevia Montonen kannustaa:
”Rohkeasti vain kokeilemaan! Tentissä käsiteltävät asiat ovat omaksuttavia ja selkeitä. Minua itseänikin epäilytti, pärjäänkö tentissä, mutta kannattaa luottaa omaan osaamiseen.”
PHT-tentissä pärjää ilman pitkää kokemustakin
Joskus on niin, että ensimmäinen kerta toden sanoo.
Paula Hakola hakeutui PHT-tenttiin heti, kun hänen työkokemuksensa palkka- ja henkilöstöhallinnon alalta täytti tutkintoon vaaditun 3 vuoden rajan. Hakola ei ainoastaan läpäissyt tenttiä ensi yrittämällä, vaan sai lisäksi työoikeuden ja palkanlaskennan tenttiosiosta vuoden 2022 parhaat pisteet.
PHT-priimus Paula Hakola
Koulutus:
- Kokki
- Tradenomi
- PHT-tutkinto
Työkokemus taloushallinnon tehtävissä:
- Rantalainen Oy/Barikki Oy 2019–
- Norian/Azets palkanlaskenta 06/2018–09/2018
Harrastukset:
- Lenkkeily, geokätköily
Siskon esimerkki kannusti palkkahallinnon työhön, työnantaja PHT-tenttiin
Ennen palkkahallinnon töitä Hakola työskenteli kokkina. Palkkahallinnon puolelle Hakola päätyi sukulaisen esimerkistä: hän oli päässyt seuraamaan sivusta siskonsa taloushallinnon töitä, ja ne vaikuttivat kiinnostavilta. Hakola kertoo myös aina pitäneensä laskemisesta.
Hakola päätyikin JAMKiin tradenomiopintoihin ja valmistui koronavuonna 2020. Ensimmäisen kosketuksen palkkahallinnon töihin hänellä sai kesätöissä 2018 Norianilla. Hakola päätyi Barikki Oy:lle kesäapulaiseksi vuonna 2019 ja jatkoi työskentelyä samalla kun valmisteli opinnäytetyötään palkkahallinnon laadusta. Samalla työnantajalla Hakola on yhä, vaikka nimi onkin vuoden 2022 lopulla vaihtunut Barikista Rantalaiseksi.
Työnantajalla oli myös tärkeä rooli siinä, että Hakola päätyi hakemaan PHT-tenttiin.
”Esihenkilöni kannusti minua hakemaan. Työpaikallamme on kehittymisen ja rohkaisun henki ja meillä kaikilla on omat koulutussuunnitelmat”, Hakola kertoo.
Verkkokoulutuksista ja työkokemuksesta apua tenttiin
Hakola valmentautui PHT-tenttiin suorittamalla PHT-valmennuksen ja verkkokoulutuksen, jossa käytiin läpi edellisen vuoden PHT-tentin kysymykset ja vastaukset. Hakola piti molempia hyödyllisinä tenttiin valmistautumisessa. Hakola korostaa, että myös palkkahallinnon työ itsessään valmistaa PHT-tenttiin.
Sähköinen tentti sujui mutkitta
Sähköiset tentit olivat Hakolalle korona-ajan opinnoista ennestään tuttuja, joten tekninen puoli ei jännittänyt. Hakola kertoo, että piti tenttiä hyvin toteutettuna ja kehuu erityisesti harjoitustestiä, jonka avulla sai tutustua sähköiseen tenttialustaan etukäteen. Hän kannustaa hakeutumaan PHT-tenttiin, jos palkkahallinto kiinnostaa.
”Jo tenttiin opiskelu ja valmistautuminen antoivat monta ahaa-elämystä palkkahallinnon alasta”, Hakola kertoo.
Palkkahallinnon tarjoamien oivallusten vastapainoksi Hakola harrastaa ulkoilua, kuten lenkkeilyä ja geokätköilyä. Oman lisänsä vapaa-aikaan tuovat myös eläimet: Hakolan ja hänen miehensä lisäksi perheeseen kuuluu 2 kissaa, 2 akvaariota ja kuningaspython.
Haku PHT-tutkintoon 2023 on auki!
Suunnitteletko PHT-tutkinnon suorittamista? Hae mukaan 30.4.2023 mennessä! Lisätietoa ja ohjeet löydät täältä: PHT-opas