Uratarina

PHT-priimus Ville Rantasila: ”Palkkahallinnon automaatio vapauttaa alan ammattilaiset käyttämään luovuuttaan”

PHT todistustenjako 2021

Porilainen Ville Rantasila sai vuoden 2023 PHT-tentin parhaat kokonaispisteet sekä parhaan tuloksen ennakkoperinnän ja sosiaalivakuuttamisen tenttiosiosta. Palkkajärjestelmien parissa työskentelevä PHT-priimus viihtyy alalla erinomaisesti ja odottaa, että automaatio ja tekoäly vapauttavat palkka-ammattilaiset hyödyntämään yhä enemmän inhimillisiä vahvuuksiaan.

Ville Rantasila työskentelee Monetran emoyhtiössä järjestelmäasiantuntijana.

Hän on työuransa aikana siirtynyt palkanlaskennan tehtävistä palkkajärjestelmien kehittämiseen. Välissä hän on ehtinyt ottaa haltuun myös toimittaja- ja sopimustenhallintaa sekä palveluiden prosesseja.

”Tykkään kehittämisestä. On tosi motivoivaa nähdä järjestelmien uusimmat ominaisuudet ensimmäisten joukossa ja vaikuttaa niihin”, Rantasila toteaa. Tekniikan lisäksi myös sen käyttäjien kanssa työskenteleminen on mukavaa.

Porissa asuva Rantasila viihtyy pitkälti etätöissä. Asiantuntijatyötä pystyy tekemään joustavasti niin kotoa kuin toimipisteeltä käsin.

Tentti vaati valmistautumista ja oikeaa asennetta

Ville Rantasila PHT
Ville Rantasila

”Viihdyn tosi hyvin nykyisessä työssäni, ihmisistä välitetään ja huolehditaan. Asiat ovat täällä hyvin. Yksi loistava esimerkki siitä on tämä PHT-tutkintoon osallistuminen. Tutkinto ei ollut minulle entuudestaan tuttu, sain kuulla siitä töissä ja työnantaja nimenomaan kannusti suorittamaan ja kokeilemaan tenttiä. Perehdyin asiaan, kiinnostuin ja osallistuin”, Rantasila kertoo.

Ilman hyvää valmistautumista tenttiin ei toki lähdetty. Rantasila osallistui PHT-valmennukseen ja perehtyi tutkinnon laajaan opiskelumateriaaliin, jotka työnantaja kustansi.

”Se oli todella hyvä yhdistelmä. Valmennuksessa selitettiin asioita auki ja käytiin tenttiä läpi suorituksena. Sen tueksi luin itsenäisesti lakia ja pykälää. Pyrin hahmottamaan isoja kokonaisuuksia, mistä olisi hyvä ymmärtää yleisellä tasolla ja mitkä yksityiskohdat painaa mieleen”, Rantasila avaa valmistautumistaan.

Hän on pääosin tyytyväinen tenttikokemukseensa.

”Ensimmäisen osion jälkeen tunnelmat olivat tosi hyvät! Tenttiin tuntui sattuvan hyvät kysymykset minulle, aikaakin jäi hieman”, Rantasila naurahtaa.

Edes tekniset ongelmat eivät tuntuneet lannistavilta. Tentin lakiaineistona toimiva Finlex oli kaatunut viikonloppuna eikä ollut tentin aikana käytettävissä.

”Olihan se turhauttavaa, olin harjoitellut tekniikkaa aineiston käyttämiseen, ja sitten ei pystynytkään tarkistamaan kohtia”, Rantasila muistelee. ”Minulle jäi onneksi melko hyvin muistiin asioita ja pärjäsin hyvin poikkeustilanteessa.”

Rantasila koki tenttiajan riittäväksi, vaikka onkin selvää, ettei palkanlaskennan töitä tehdä vastaavassa aikapaineessa.

”Toisessa osiossa tuli käytettyä tehokkaasti koko kaksituntinen. Todellisuudessa palkkoja lasketaan kyllä toisinaan kiireessä, mutta tilanteet selvitetään silti huolellisesti.”

PHT-tentti vaatiikin asennoitumista siihen, että on pyrittävä tekemään parhaansa rajoitetuissa olosuhteissa ja ajassa.

Tekoäly tulee mullistamaan palkkahallinnon

”Palkka- ja henkilöstöhallinnon alalla on hyvä työskennellä, ihmisten kohtaaminen on mukavaa”, Rantasila toteaa.

Alalla myös riittää asiantuntijoille töitä – siitäkin huolimatta, että tekoäly tulee mullistamaan palkka- ja henkilöstöhallinnon prosessit ja työtehtävät.

”On väistämätöntä, että tehtävät tulevat muuttumaan, ja muutos tulee olemaan iso”, Rantasila kommentoi päivänpolttavaa aihetta. ”Valmista robotiikkaa on ollut jo pidemmän aikaa, mutta sitä on hyödynnetty minun näkökulmastani toistaiseksi aika vähän.”

Ville Rantasila

Koulutus:

Tradenomi, Satakunnan ammattikorkeakoulu, 2015

Työhistoria:
  • Järjestelmäasiantuntija, Monetra, 2022–
  • IT-palvelupäällikkö, Sarastia, 2019–2022
  • Järjestelmäasiantuntija, KuntaPro, 2017–2019
  • Palkka-asiantuntija, KuntaPro, 2015–2017
  • Harjoittelija, KuntaPro, 2014
Vapaa-aika:

Vapaa-aika kuluu vaimon, lapsen ja kääpiösnautserin kanssa puuhaillen. Kun täysin omaa aikaa löytyy, se menee kitaran soittamisen, musiikin tekemisen ja kuntosalin parissa.

Alalla puhutaan jatkuvasti, että automaatioon ja tekoälyyn aletaan pian panostamaan. Se kuulostaa Rantasilasta hyvältä.

”Tuotantomaiset ja ei niin mielekkäät työtehtävät automatisoidaan. Ne siirretään työntekijöiden pöydiltä pois ja ihmiset saavat aikaa käyttää luovuutta ja mielikuvitusta tärkeämpiin asioihin”, hän kuvailee ajatuksiaan tulevaisuuden palkkahallinnosta.

Osaamisen kehittäminen on tärkeää ja motivoivaa

Opiskellessaan Rantasilalla ei ollut selkeää urasuunnitelmaa. Hän kiinnostui kirjanpidosta, mutta päätyi sattumalta harjoitteluun palkkapuolelle. Sitä sattumaa hän ei ole katunut.

”Viihdyn nykyisessä työpaikassani Monetralla tosi hyvin”, Rantasila vastaa kysymykseen tulevaisuuden suunnitelmista. ”Olen avoin erilaisille tehtäville ja seuraan mielenkiinnolla, miten oma työnkuva tulee kehittymään.”

Työssään hän kokee saavansa onnistua ja kehittää omaa osaamistaan. Työnantaja järjestää koulutuksia ohjelmistojen ja esimerkiksi palkkahallinnon kannalta merkittävien lakimuutosten haltuunottoon.

”PHT-tutkinto todella auttoi kehittymään. On myös hyvä, että PHT-pätevyydessä on ylläpitovelvollisuus. Tulen jatkossakin kouluttautumaan palkka- ja henkilöstöhallinnon aiheista ja kehittämään osaamistani”, Rantasila sanoo.

PHT-tutkinnon suorittamista harkitseville Rantasila suosittelee hyvän valmistautumissuunnitelman tekemistä.

”Ei kannata aloittaa viimeisellä viikolla ennen tenttiä. Itselläni oli isänä haasteita löytää aikaa opiskeluun, mutta jotenkin niitä tunteja löytyi, kun suunnitteli”, hän muistelee. ”Jos on paljon vapaa-aikaa, voi ehkä ryhtyä töihin myöhemminkin – perheellisen kannattaa aloittaa ajoissa, niin ei tule paniikkia!”

Rantasila suosittelee myös valmennukseen osallistumista. ”Se oli minulle tosi hyödyllinen! Myös edellisen vuoden tenttijulkaisun läpikäyminen kannattaa.”

PHT-todistusten jakotilaisuus 14. joulukuuta klo 16.15

Vuoden 2023 uudet PHT-asiantuntijat saavat todistuksensa Palkka- ja henkilöstöhallinnon päivien yhteydessä torstaina 14. joulukuuta Helsingin Paasitornissa.

Palkka- ja henkilöstöhallinnon päiville ehtii vielä mukaan! Ilmoittaudu viimeistään maanantaina 11. joulukuuta täällä.

PHT-todistustenjako alkaa klo 16.15. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, tervetuloa kohottamaan malja tuoreille PHT-asiantuntijoille! Todistustenjaon yhteydessä järjestetään myös kaikille avoin cocktail-tilaisuus.

Tilaisuus myös striimataan. Voit seurata todistustenjaon striimiä tästä linkistä.

Linkkiä saa vapaasti jakaa eteenpäin.

Lue lisää aiheesta