Taloushallinnon AI – kokemuksia ja kehitysajatuksia

Taloushallinnon AI on talous- ja henkilöstöhallinnon asiantuntijoille kehitetty tekoälypalvelu. Palvelu auttaa asiantuntijaa löytämään tiedon lähteet ja luonnostelemaan vastauksen, muistion tai asiakasohjeen. Taloushallinnon AI ei korvaa asiantuntijaa, vaan sen on tarkoitus sujuvoittaa asiantuntijan työtä.
Maksuton koekäyttö laajenee keväällä
Taloushallinnon AI julkistettiin Tili- ja veropäivillä tammikuussa 2025. Helmikuussa palvelu avattiin maksuttomaan koekäyttöön Tili- ja veropäivien sekä Palkka- ja henkilöstöhallinnon päivien osallistujille. Huhtikuussa avaamme palvelun maksuttomaan koekäyttöön kaikille Taloushallintoliiton jäsenyritysten henkilökunnalle sekä tilitoimisto- ja talousosastokumppaneille. Palvelun voi tilata koekäyttöön myös muut kuin Taloushallintoliiton jäsenet.
Heinäkuussa 2025 palvelu muuttuu maksulliseksi.
Lisää lähdeaineistoja – entistä laadukkaampia vastauksia
Taloushallinnon AI -palvelun tietosisältö ja vastaukset perustuvat kahteen kokonaisuuteen:
- Palvelu hyödyntää OpenAI-kielimallin yleistä opetusdataa eli laajaa otantaa internetistä poimituista tekstisisällöistä maailman eri puolilta ja elämän osa-alueilta. OpenAI:n yleinen opetusdata muodostaa palvelun “yleissivistyksen ja yleisen elämänkokemuksen” sekä sanaston.
- Palvelun erityisosaaminen talous- henkilöstöhallinnon asioissa perustuu palvelun tietokantaan tallennettuun lähdeaineistoon eli ammattitermein opetusdataan. Olemme tallentaneet palveluun esimerkiksi tuoreimmat Tilisanomien artikkelit, keskeisen alan lainsäädännön, kaikki Kirjanpitolautakunnan lausunnot sekä Verohallinnon ja tulorekisterin ohjeet.
Jos lähdeaineisto sisältää riittävästi oikeansisältöistä tietoa, vastaukset kysymyksiin ovat laadukkaita. Jos taas lähdeaineistoa ei löydy, palvelu saattaa “lähteä laukalle” ja keksii vastauksia Open AI:n kielimalliin sisältyvien tekstien pohjalta tai omasta päästään. Tätä kutsutaan ammattitermein hallusinoinniksi. Kaikki markkinoilla olevat tekoälyratkaisut sortuvat joskus tällaiseen hallusinointiin, jos lähdeaineistoa ei löydy.
Taloushallinnon AI sisältää suuren määrän myös Tilisanomien artikkeleja. Vastausten laatu riippui täysin siitä, kuinka kattavasti ja selkeästi teemaa oli Tilisanomissa käsitelty. Kevään kuluessa palveluun on ladattu valtava määrä lisää sisältöä, esimerkiksi:
- Alan kannalta keskeinen lainsäädäntö
- KILAn lausunnot ja yleisohjeet
- KHO:n ennakkopäätökset
- Verohallinon ja tulorekisterin ohjeet
- Eri viranomaisten verkkosivuilla julkaistuja ohjeita
Lähdeaineistojen määrän lisääminen on nostanut olennaisesti vastausten laatua. Lisäämme lähdeaineistoa jatkuvasti – työ jatkuu esimerkiksi työtuomioistuimen ratkaisujen, työehtosopimusten ja vanhojen Tilisanomien artikkelien parissa.
Uutta tietosisältöä luvassa
Koska Taloushallinnon AI nojaa vastauksissaan sille annettuun opetusdataan eli tallennettuun lähdeaineistoon, vastausten puutteet ja hallusinointi kertovat myös puutteista lähdeaineistossa.
Jos huomaamme, että palvelusta puuttuu lähdeaineistoa, tilaamme sitä tarvittaessa alan parhailta asiantuntijoilta.
Jos palvelulta esimerkiksi kysyi aiemmin millainen arvopaperi olisi sijoitusyhtiöllä verotuksellisesti muuta omaisuutta eikä käyttöomaisuutta, oli vastaus suppea ja osin virheellinen. Kysyimme käyttäjän kanssa palvelulta erilaisia verotuksen omaisuuslajeihin liittyviä kysymyksiä ja totesimme lähdeviitteiden määrän pieneksi.
“Tutustuin palvelun tarjoamien linkkien sisältöön ja havaitsin, että omaisuuslajeja ei ole Tilisanomissa eikä verohallinnon ohjeistuksessa käsitelty kattavasti käytännön tilanteiden ja eri toimialojen esimerkkien valossa. Tilasimme Tilisanomien päätoimittaja Markku Ojalan kanssa Pirkko Hautamäeltä asiaa käsittelevän artikkelin. Vastaavia havaintoja tulee varmasti jatkossakin ja näin saamme todennettua, mitkä kirjanpitäjän ja palkanlaskijan päässä pyörivät kysymykset kaipaavat tuekseen asiantuntijan tulkintaa esimerkiksi Tilisanomien artikkelin muodossa.”, sanoo palvelua alusta asti kehittänyt Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Janne Fredman.
Toisin sanoin, jos huomaamme, että palvelusta puuttuu lähdeaineistoa, tilaamme sitä tarvittaessa alan parhailta asiantuntijoilta.
Kehitystyötä konepellin alla
Kielimallit ja niitä pyörittävien palvelinratkaisujen ominaisuudet ja kapasiteetti kehittyvät hurjaa vauhtia. Voimme yhdessä teknisen kumppanimme Starian asiantuntijoiden kanssa hyödyntää näitä mahdollisuuksia Taloushallinnon AI:n kehitystyössä.
Taloushallinnon AI -palveluun ladattu lähdeaineisto, esimerkiksi yksi KILA:n lausunto tai KHO:n ennakkopäätös pilkotaan tietokantaan lyhyemmiksi tekstinpätkiksi (ammattitermein chunk). Kun käyttäjä kysyy esimerkiksi miten kehittämismenot eroavat tutkimusmenoista, palvelu lähtee etsimään tietokannan lähdeaineistoista tutkimusmenoja ja kehittämismenoja sisältäviä tekstinpätkiä.

Aiemmin näiden tekstinpätkien eli chunkien maksimipituus oli hyvin lyhyt, joten yhteen tekstinpätkään eli pieneen otokseen vaikkapa KILA:n lausunnosta ei välttämättä osunut riittävästi relevanttia tekstiä kysymyksen aihealueelta. Näin vastaus oli puutteellinen tai jopa harhaanjohtava. Nyt Microsoftin Azure-ympäristö, jossa Taloushallinnon AI:ta pyöritetään, mahdollistaa olennaisesti pidemmät lähdeaineiston tekstinpätkät. Muutos on parantanut vastausten laatua merkittävästi kevään aikana.
Aikaisemmin palvelu oli hyvin herkkä kysymysten sanamuodon suhteen. Käyttäjän piti osana käyttää kysymyksessään lähdeaineistossa olevia termejä saadakseen oikean vastauksen. Kun halusi saada vastauksen kysymykseen, millä summalla työnantaja voi maksaa verovapaasti työntekijän leikkauksen, piti kysymyksessä mainita “kohtuullinen kustannus”, jota termiä parhaassa lähdeaineistossa eli Verohallinnon syventävässä ohjeessa Henkilökuntaedut verotuksessa käytetään.
Nyt entistä pidempien tekstinpätkien eli chunkien ansiosta oikean vastauksen (3000 euroa) saa myös kysymällä suoraan, millä summalla yritys voi maksaa verovapaasti työntekijän leikkauksen. Kysyjän kiinnostuksen kohteenahan tässä on yleensä verovapaan summan yläraja ja “kohtuullinen kustannus” on vain määritelmä, jota Verohallinto ohjeistuksessaan käyttää lainsäädännön ja KHO:n ratkaisujen pohjalta.
Myös tekoälysovellusten perustana toimivien kielimallien kehitys tarjoaa mahdollisuuksia Taloushallinnon AI:n laadun ja osaamisen parantamiseen. Osa kielimalleista osaa paremmin loogista päättelyä, kun taas osa tarjoaa nopeampia vastauksia ja antaa OpenAI:n opetusdatan sijaan enemmän painoarvoa itse tallentamallemme talous- ja henkilöstöhallinnon tietosisällölle. Näitä kielimallien versioita kokeilemalla pääsemme toivottavasti koko ajan parempaan lopputulokseen.
Tekoälyn osaamisen rajat
Moni meistä on lukenut, että tekoäly suoriutuu jo nyt esimerkiksi matematiikan ja fysiikan tehtävistä alaa opiskelleita ihmisiä paremmin. Näillä aihealueilla on eksaktit laskentasäännöt ja kysymyksen tai tehtävän oikea lopputulos on yleensä tiedossa tai todennettavissa. Nämä aihealueet tarjoavat otollisen maaperän tekoälyn kouluttamiseen ja kouluttautumiseen.
Kirjanpidon ja verotuksen kenttä on paljon tulkinnanvaraisempi. Moni on testannut Taloushallinnon AI:ta sekä muitakin tekoälypalveluja vaativissa kirjanpidon tai verotuksen tulkintaa vaativissa kysymyksissä. Tällaiseen tulkinnanvaraisen ja osin puutteellisen lähdeaineiston varassa tehtävään päättelyyn eivät tekoälyn kyvyt tällä hetkellä riitä. Kannattaa lukea esimerkiksi “kadonneen asiakkaan kirjanpitoaineistoa” käsittelevä kirjoitus Taloushallintoliiton Kanavalta. Kysymyksessä joudutaan nojaamaan ristiriitaiseen lainsäädäntöön sekä vakavasti puutteellisen viranomaisohjeistukseen. Vastaavia esimerkkejä keksitte helposti lisää vaikkapa verotuksen saralta.
Olkaamme kuitenkin onnellisia, että tekoäly ei ainakaan vielä selviä kiperimmistä asiantuntijakysymyksistä. Mikä olisi meidän sijamme työelämässä, jos tekoäly murskaisi vaativimmatkin veropähkinät sekunneissa? Nyt meillä on Taloushallinnon AI:n ja muiden samantyyppisten tekoälypalvelujen myötä käytössä asiantuntijaa palveleva assistentti – ajoittain osaamaton mutta sitäkin väsymättömämpi tiedon metsästäjä. Asiantuntija työ jää vielä meille ihmisille.
Palvelun esittelyjä keväällä 2025
Olemme pitäneet helmikuusta alkaen viikoittain Taloushallinnon AI:n esittelyjä. Jatkamme näitä tiistaiaamuisia sessioita koko kevään ajan. Tiistaiaamujen infowebinaarit on koottu Taloushallinnon AI:n verkkosivuille. Pääset infoihin mukaan klikkaamalla päivämäärää ja ilmoittautumalla Teamsiin.
Järjestämmme myös tekoälyn soveltamista syvällisemmin käsitteleviä keskustelutilaisuuksia asiasta kiinnostuneille. Näihin tilaisuuksiin kutsumme myös vierailevia tähtiä eri ohjelmistotaloista. Saamme kuulla mitä ohjelmistorintamalla on tarjolla ja tuotekehitysputkessa talous- ja henkilöstöhallinnon ammattilaisen työtä edistämään.
Taloushallinnon AI pähkinänkuoressa
- Taloushallinnon AI on talous- ja henkilöstöhallinnon asiantuntijoille kehitetty tekoälypalvelu. Palvelu auttaa asiantuntijaa löytämään tiedon lähteet ja luonnostelemaan vastauksen, muistion tai asiakasohjeen.
- Palvelu on tietoturvallinen: käyttösession aikana tai sen jälkeen ei tallenneta mitään kysymyksiä, joita palvelulle esitetään
- Palvelu on maksuttomassa koekäytössä kevään 2025 ajan. Palvelu muuttuu maksulliseksi heinäkuussa.
- Käyttövinkkejä ja lisätietoa saatavilla tiistaiaamuisin infowebinaareissa kello 08.30–09.00