Uutiset ja tiedotteet

Voiko pikkujoulujen kulut vähentää verotuksessa?

Pikkujoulukausi on vilkkaimmillaan, joten on hyvä palautella mieleen henkilökunnan virkistystilaisuuksien verotuskysymyksiä niin tuloverotuksen kuin arvonlisäverotuksen näkökulmasta.

Kollektiivisuus on yksi kriteereistä, jotka liitetään tavanomaisen ja kohtuullisen henkilökunnalle tarkoitetun virkistystilaisuuden verovapauden edellytykseksi. Entä voiko puolison kutsua juhliin mukaan vai syntyykö tästä jopa veronalaista, palkaksi rinnastettavaa tuloa?

”Arvonlisäverotuksen puolella henkilökunnan virkistystilaisuuksien kulujen sisältämän arvonlisäveron vähennysoikeus on ollut pöydällä käytännössä niin kauan, kuin Suomessa on ollut käytössä arvonlisäverojärjestelmä eli 1990-luvun puolivälistä alkaen”, toteaa Petri Salomaa, joka yhdessä Markku Ojalan kanssa koosti Tilisanomiin asiasta ohjeistuksia pari vuotta sitten. Tuolloin Verohallinto oli juuri linjannut, että työnantaja voi järjestää pikkujoulut verovapaasti myös virtuaalisina.

Henkilökunnan virkistystilaisuuksista aiheutuneet menot ovat yleensä vähennettävissä elinkeinoverolain 7 pykälän yleissäännöksen mukaisina yrityksen tulonhankkimismenoina.

Aina ei ole aivan selvää, mikä on yksityiskulutusta ja mikä paremminkin yrityksen liiketoimintaan liittyvää kulua.

Petri Salomaa: “Aihe on itselleni itse asiassa erityisen rakas, sillä alv-asiantuntijaurani ensimmäinen korkeimpaan hallinto-oikeuteen päätynyt tapaus koski nimenomaan tätä asiaa. Kyseisessä tapauksessa verottaja jälkiverotti verotarkastuksen seurauksena yhtiön henkilöstölleen järjestämien pikkujoulujen ja kesäjuhlien kuluista tehdyt alv-vähennykset. Kyseessä oli iso yritys ja tilaisuuksia oli järjestetty monella paikkakunnalla, joten taloudellinen intressikin oli ihan kohtuullisen suuri”.

Mitä korkein hallinto-oikeus asiasta päätti? Se selviää Tilisanomien jutusta. Kannattaa tutustua myös arvonlisäverokoulutuksiimme!

Tilisanomat:
Virkistys­tilaisuudet tulo- ja arvon­lisäverotuksessa