Viinivinkit kirjanpitäjälle
Veroasiantuntija ja viiniharrastaja Kari Alhola toivottaa kaikille hyvää kesää ja jakaa viinitärppejä kesäkaudelle.
Viinivalintaan vaikuttavat monet seikat. Jotkut hakevat puolikuivaa tai -makeaa valkoviiniä, joku taas keskitäyteläistä punaviiniä. Jollekin riittää vain väri – jos vähän kärjistää. Useimmiten viiniä valitaan suunniteltuun ruokaan sopivaksi. Se on ilman muuta hyvä lähtökohta, vaikka viini sopii ruuan lisäksi myös vaikkapa tervetuliaismaljaksi ja tietysti ihan seurusteluunkin hyvässä seurassa. Viinivalinnan taustalla voi olla myös ajankohta, kuten kesän juhlakausi.
Kevät on jo pitkällä, ja kirjanpitäjää ajatellen suuren juhlan tuntuakin on ilmassa – erityisesti näin huhtikuun jälkeen. Syy alan ammattilaisille selvä. Kesä ja juhannuskin ovat jo ovella. Minkälaisia valintoja voisi tehdä? Juhlassa ja maljoja ajatellen samppanja lienee kaikkien mieleen – tosin itse priorisoin kuivaa, ja jos haluaa vielä hieman säväyttää, niin roseena. Kokeile vaikka André Clouet no 3 Rosé Champagne Brut – jos nyt kolumnissa pysytään Alkon listoilla ja kohtuullisissa hinnoissa.
Suosittelen kokeilemaan myös roseviinejä – ne kun sopivat kesään erinomaisesti. Tarjoa aperitiivina tai ota pikinikille mukaan chileläinen Santa Digna – Cabernet Sauvignon Rosé. Monet alalla toimivat sovittavat lomansa yhteen taloushallinnon raportointiaikataulujen kanssa, mutta lomalla tärkeintä on rentoutua. Ulkoillaan, touhutaan pihassa, matkustellaan ja nautitaan hyvästä ruuasta.
Kesäiset alkuruuat – usein merenelävät – suorastaan huutavat valkoviiniä. Tällöin nostaisin kuvaan kuivan ja rypäleenkin kanssa olisin tässä kohdin tarkkana – varsinkin jos haluaa varman päälle pelata. Oma suosikkini on tällöin kuiva Riesling – mieluusti Ranskasta. Hintahaarukka lähtee noin 10 eurosta. Kokeile vaikka Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchbergiä – hinta noin 20 euroa. Pidän erinomaisina valkoviinirypäleinä myös esimerkiksi Sauvignon Blancia. Toki tällöin ruokayhteensopivuus on valttia. Itse suosin tässäkin ranskalaisia. Kokeile esimerkiksi Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Blancia. Uuden maailman puolelta uusiseelantilainen Villa Maria Reserve Sauvignon Blanc on kiva tuttavuus. Ja kyllä kesällä punaviinikin sopii.
Vaikka syksyä ei näin kesän kynnyksellä niinkään odoteta, niin se on viinivalinnoille mieluista aikaa. Sienet ja esimerkiksi riista ovat loistoyhdistelmä jo itsessään, mutta tällöin pöytä kutsuu usein punaviiniä. Punaviineissä omat suosikkini ovat hieman kehittyneemmät viinit – niitä ei välttämättä Alkosta saa, mutta viime aikoina jopa 1990-luvun viinejäkin on jokunen valikoimiin eksynyt. Tietysti hintakin tällöin on hieman korkeampi.
Jos pysytään kohtuuhintaisissa ja hieman nuoremmissa viineissä, niin itselleni punaviinien osalta maalla on erityinen merkitys. Suosin tässäkin ranskalaisia, mutta myös Italia ja Espanja tulevat niin ikään mieleen. Hyviä löytöjä voi tehdä myös esimerkiksi Argentiinasta ja Australiasta. Monet pitävät myös chileläisistä – ne eivät ole minun makuuni, mutta taitavat olla Alkon suosituimpia viinejä.
Kohtuuhintaisista hyvistä ruoka- ja seurusteluviineiksikin kelpaavista mainittakoon esimerkkinä italialainen Arancione Originale Ripasso ja argentiinalainen Luigi Bosca Cabernet Franc. Kesäisemmät punaviinit ovat kevyempiä. Kokeile vaikkapa italialaista Tommasin Valpolicellaa.
Mutta nyt nautitaan kesästä. Olivatpa valintasi mitkä hyvänsä, niin nauti!
Artikkelin on kirjoittanut Kari Alhola, KTM, veroasiantuntija, viiniharrastaja, Alhola Consulting Oy.
Artikkeli on julkaistu alun perin Tilitoimistossa-lehdessä nro 3/2017.