Uratarina

Vastuullisuustyön kehittäminen Greenstepin supervoimana

greenstep vastuullisuus

Vastuullisuus on noussut liiketoiminnan keskiöön paitsi sidosryhmien odotusten, myös uusien lainsäädäntövaatimusten myötä. Yksi vastuullisuusraportoinnin kehityksen kärkinimistä Suomessa on Greenstep.

Syvennymme artikkelissa Greenstepin vastuullisuustiimin kehitykseen, vastuullisuuden merkitykseen liiketoiminnan strategiana, raportoinnin teknologisiin ratkaisuihin sekä tulevaisuuden näkymiin.

Greenstepin vastuullisuustiimin kasvu ja rooli

Vastuullisuuspalveluiden liiketoiminnasta vastaava Ella Tanskanen alkoi kehittää vuonna 2019 Greenstepin omaa vastuullisuustyötä ja -raportointia. Pian asiakkaiden kanssa käydyissä keskusteluissa hän huomasi, että myös asiakkaat kaipasivat tukea vastuullisuusasioissa. Näin alkoi kokeneiden vastuullisuusasiantuntijoiden rekrytointi eri toimialoilta.

Tiimi on sittemmin kasvanut 20 henkilön kokoiseksi asiantuntijayksiköksi. Se toimii kolmessa maassa – Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Osaamista hyödynnetään yli maarajojen. Tiimin asiantuntijat voivat tuoda erityisosaamistaan projekteihin riippumatta maantieteellisestä sijainnistaan. Olennaista tiimissä on monipuolinen toimialaosaaminen, jota asiakkaatkin arvostavat.

”Vastuullisuus on hyvin laaja kenttä, joka kattaa muun muassa EU-taksonomian (Euroopan unionin kestävän rahoituksen asetus), hiilijalanjälkilaskennan ja elinkaariarvioinnit. Kansainvälisen tiimin ansiosta ymmärrämme asiakkaitamme paremmin ja voimme tarjota heille parhaan mahdollisen tuen”, Tanskanen korostaa.

Ella Tanskanen

Vastuullisuus osana liiketoimintastrategiaa

Greenstepin lähestymistavassa tavoitteena on yhdistää vastuullisuus osaksi asiakkaiden yrityksen strategiaa. Tanskanen puhuu ”tulevaisuuskelpoisuudesta”.

”Yritykset, jotka integroivat vastuullisuuden osaksi strategiaansa, saavuttavat kilpailuetua erityisesti arvonluonnin kautta.”

Käytännössä Greenstep tukee asiakkaitaan muun muassa kahdensuuntaisten olennaisuusanalyysien avulla. Työpajoissa kartoitetaan arvoketjun vaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia sekä pisteytetään niiden merkittävyys. Analyysit toimivat pohjana strategisille valinnoille, jotka vievät vastuullisuustyötä kohti konkreettisia tuloksia.

”Esimerkiksi käyttämämme olennaisuusanalyysi auttaa tunnistamaan sekä yrityksen liiketoimintaan kohdistuvia riskejä että sen arvoketjun mahdollisuuksia. Läpinäkyvyys luo vahvan pohjan strategiatyölle”, Tanskanen selventää.

CSRD-raportointi ja uudet vaatimukset

CSRD-raportointi (Corporate Sustainability Reporting Directive) mullistaa vastuullisuusraportoinnin lainsäädännölliset vaatimukset. Vuodesta 2025 lähtien raportointivelvoite laajenee koskemaan suurten listattujen yritysten lisäksi myös suuria, ei-listattuja yrityksiä. Vuoteen 2026 mennessä velvoitteet laajenevat kattamaan myös pienet ja keskisuuret listatut yritykset.

”CSRD tuo mukanaan uusia standardeja ja tiedonantovaatimuksia, joiden tavoitteena on lisätä raporttien vertailukelpoisuutta ja läpinäkyvyyttä. Vaatimukset koskevat yrityksen omaa toimintaa ja koko yrityksen arvoketjua”

”CSRD tuo mukanaan uusia standardeja ja tiedonantovaatimuksia, joiden tavoitteena on lisätä raporttien vertailukelpoisuutta ja läpinäkyvyyttä. Vaatimukset koskevat yrityksen omaa toimintaa ja koko yrityksen arvoketjua”, Tanskanen kertoo.

”Greenstep valmistaa asiakkaitaan CSRD-raportointiin muun muassa koulutusten, konsultoinnin ja teknologisten ratkaisujen avulla.”

Teknologian rooli vastuullisuustyössä

Teknologiset ratkaisut ovat keskeisiä vastuullisuustyön onnistumisessa. Greenstepin kehittämä BI Book -työkalu yhdistää talousraportoinnin ja vastuullisuustyön (Environmental, Social, Governance) raportoinnin ja johtamisen. Työkalu tarjoaa laaja-alaisesti mahdollisuuksia mitata ja seurata vastuullisuustyön toimenpiteiden tuloksia, esimerkiksi hiilijalanjäljen ja henkilöstömittareiden kautta. Työkalu vapauttaa organisaatiosta aikaa keskittyä vastuullisuustyön johtamiseen ja kehittämiseen.

”BI Book on suunniteltu tarjoamaan selkeä kokonaiskuva yrityksen liiketoiminnan kestävyydestä – sekä taloudellisesta, sosiaalisesta että ympäristövastuun näkökulmasta”, Tanskanen sanoo.

Teknologia yksinkertaistaa raportointiprosessia ja auttaa yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa.

Tulevaisuuden näkymät

Vastuullisuusraportointi vakiintuu osaksi yritysten osavuosikatsauksia. Siirtymävaiheessa erityisesti datan laatu ja prosessien kehittäminen korostuvat. Tanskanen näkee raportoinnin kehittyvän yhtiöiden strategisen kehityksen tukipilariksi.

”Raportointi on vain tapa tuoda esille tehty työ. Todellinen muutos tapahtuu operatiivisessa toiminnassa, jossa vastuullisuustyön resursointi ja johtaminen ovat avainasemassa”, Tanskanen muistuttaa.

Vastuullisuus Greenstepin supervoimana

Greenstep on tehnyt vastuullisuudesta kiinteän osan toimintaansa, mikä näkyy sekä asiakkaille tarjotuissa ratkaisuissa että sisäisessä toimintatavassa. Vastuullisuuden merkitys korostuu liiketoiminnan pitkäjänteisessä kehittämisessä erityisesti, kun toimintaympäristö muuttuu yhä nopeammin ja sidosryhmien odotukset kasvavat.

Greenstepin asiantuntijatiimi yhdistää teknologian, strategisen ymmärryksen ja käytännönläheisen tuen, auttaen organisaatioita navigoimaan vastuullisuusvaatimusten maailmassa. Kokonaisvaltainen lähestymistapa täyttää raportointivaatimukset ja auttaa yrityksiä rakentamaan kestävämpää liiketoimintaa, joka ottaa huomioon niin ympäristö- kuin yhteiskunnallisetkin näkökohdat.

”Jokainen tilitoimisto tekee omat strategiset valintansa, mitä he tarjoavat ja mitä eivät. Vastuullisuusraportointi kehittyy koko ajan ja on tullut jäädäkseen. Lähivuosien aikana nähdään, miten osaamisvaje täytetään”, Tanskanen toteaa.

Kirjoitussarjan tekijä Linda Paasikallio on liiketoiminnan kehittämisen ammattilainen, joka on työskennellyt verkkokoulutuksen ja mikro-oppimisen edistämisessä Suomessa kansainvälisen koulutusyhtiön maajohtajana. Hänellä on vuosien kokemus talousammattilaisten rekrytoinneista sekä IT- ja talousalan koulutusohjelmien kehittämisestä. Nykyään yrittäjänä Linda keskittyy yritysten arvokkaimman voimavaran – ihmisten – kehittämiseen, integroimalla henkilöstön osaamisen johtaminen tiiviisti osaksi liiketoiminnan strategiaa.