Uratarina

Taloushallinnon opiskelija: “Tajusin jo yläasteella, että rakastan dataa”

Taloushallintoalaa opiskelevat Ronda Raappana ja Ellinora Kasvi kertovat, miten he kiinnostuivat kirjanpidosta ja mitä odotuksia heillä on pian häämöttävän työelämän varalle.

Taloushallintoala muuttuu vauhdilla. Alalle kaivataan kipeästi uusia ammattilaisia joka vuosi. Alan opiskelijoita mietityttää ja samaan aikaan innostaa alan digitalisoituminen. 

Ellinora Kasvi, 28, päätyi opiskelemaan liiketaloutta mutkan kautta. Ensin hän suoritti kaksi käsityöalan ammattitutkintoa: modistin ja vaateompelijan. 

– Minulla oli haaveissa ompelijan työ teatterin puvustamossa, mutta aika pian minulle selvisi, että alan työllistymismahdollisuudet ovat heikot. Jos en työllistyisi puvustamoon, minun olisi pitänyt perustaa yritys, mutta en ollut siihen valmis. 

Valmistumisen jälkeen Kasvi sai työpaikan pesulan tekstiilihuoltajana.  

– Pesulatyö ei tuntunut lainkaan omalta. Koin kuitenkin tuossa työssä ahaa-elämyksen hakiessani taloushallinnon työntekijältä matkalippuja työtä varten: Minähän haluan työskennellä tuon pöydän toisella puolella. 

Kasvin aiemman ammattitutkinnon opintoihin kuului yrittäjyyskurssi, joka sisälsi myös kirjanpitoa. Tästä syttyi kipinä alaa kohtaan. 

– Ajattelin, että jos minusta ei tulekaan ompelijaa, niin kirjanpito voisi olla hyvä vaihtoehto, koska tykkään Excelistä ja numeroiden pyörittelystä. Minusta on kiinnostavaa nähdä yrityksen toiminta numeroina ja seurata numeroiden vaikutuksia yrityksen toimintaan. Lisäksi alan työllistymismahdollisuudet ovat hyvät. 

Kasvi haki ja pääsi Metropolia-ammattikorkeakouluun opiskelemaan liiketalouden tradenomiopintoja. Hän suuntautui opinnoissaan laskentatoimeen ja rahoitukseen. 

– Heti opintojen alusta asti minulle oli selvää, että tähtään nimenomaan kirjanpitäjän ammattiin.  

Nyt opintojen ollessa loppusuoralla Kasvi suorittaa opintoihin kuuluvaa työharjoittelua tilitoimistossa. Hän tekee työharjoittelussa muun muassa osto- ja myyntireskontraa. Myöhemmin hän pääsee tekemään kirjanpitoa. 

Taloushallintoalan murros ja automatisaation vaikutukset mietityttävät alan opiskelijaa. 

– Ala on muuttumassa selvästi asiantuntijapainotteisemmaksi. Tämä on alan kannalta hyvä suunta, mutta itseäni mietityttää, onko koulutukseni vanhentunut heti valmistuttuani. Onko mahdollista, että jäisin heti kelkasta? 

Työharjoittelupaikassaan Kasvi on päässyt oppimaan uusia asioita yhdessä työyhteisön kanssa, tämä hälventää huolta työelämän nopeasta muutoksesta. 

Kasvi on ollut tyytyväinen alavalintaansa. Opinnot ovat olleet juuri sellaisia kuin hän oli ajatellutkin. 

– Tulevaisuudessa saatan opiskella vielä tilintarkastajaksi tai suorittaa kirjanpitäjän KLT-tutkinnon

”Minähän rakastan dataa!” 

Ronda Raappana, 23, kiinnostui kirjanpidosta jo yläasteella. 

– Otin yläasteella valinnaiseksi aineeksi atk:n. Teimme niillä tunneilla Excelillä erilaisia taulukoita, ja niitä tehdessä tajusin, että minähän rakastan dataa! 

Myös Raappanan opettaja huomasi nuoren opiskelijan kyvyt ja kiinnostuksen alaa kohtaan. Opettaja kehotti häntä harkitsemaan merkonomiopintoja. Raappana päätyi opiskelemaan merkonomi-yo-kaksoistutkinnon. 

Ammattikoulun opintojen aikana Raappana tajusi, että myyntityö ja taloushallinto kiinnostaa häntä eniten. Kaksoistutkinnon suorittamisen jälkeen ahkera opiskelija päätti täydentää opintojaan vielä suorittamalla lukion täyden oppimäärän. 

– Lukion viimeisiä kursseja suorittaessani päätin, että haluan vielä jatkaa kaupan alan opintoja. Vaihtoehtoinani oli yliopisto tai ammattikorkeakoulu, lopulta päädyin hakemaan ammattikorkeakouluun. 

Ammattikorkeakoulun ensimmäisenä vuonna Raappanalle ei ollut vielä ihan täysin selvää, kumpi häntä kiinnostaisi enemmän taloushallinto vai markkinointi. Liiketalouden opinnoissa on kolme erikoistumisalaa, joista valita: esimiestyö, laskenta ja rahoitus tai markkinointi.  

Raappanan vaakakuppi kallistui taloushallinnon puolelle ensimmäisen vuoden keväällä. 

Minua kiinnostaa uudet työskentelytavat ja uuden oppiminen – haluan jatkuvasti kehittää itseäni ja mennä eteenpäin.

– Tähtään kirjanpitäjän hommiin, mutta myös tilintarkastustoimi kiinnostaa. Pian aloitan opintoihin kuuluvan työharjoittelun tilitoimistossa, Raappana iloitsee. 

Raappana suhtautuu avoimen uteliaasti alan muutokseen ja uuden oppimiseen.  

– Näyttää siltä, että taloushallintoala monen muun alan ohella automatisoituu kovaa vauhtia, mutta taloushallinnossa ihmistä ei kuitenkaan voi kokonaan korvata.  

– Muutos tuntuu kiinnostavalta. Minua kiinnostaa uudet työskentelytavat ja uuden oppiminen – haluan jatkuvasti kehittää itseäni ja mennä eteenpäin. 

Jo 16-vuotiaasta asti työelämässä ollut Raappana odottaa innolla alan urakehitysmahdollisuuksia.