Uu­ti­set ja tie­dot­teet

Suh­tau­tu­mi­nen etä­työ­hön jakaa ti­li­toi­mis­to­ja

Ti­li­toi­mis­tois­sa etä­työn mah­dol­li­suuk­sia hyö­dyn­ne­tään vielä melko vähän, vaik­ka esi­mer­kik­si ny­ky­ai­kai­set ta­lous­hal­lin­non jär­jes­tel­mät, ta­lous­hal­lin­non di­gi­ta­li­soi­tu­mi­nen yli­pää­tään sekä tie­to­lii­ken­neyh­teyk­sien laa­dun ja no­peu­den ke­hit­ty­mi­nen ovat pa­ran­ta­neet niitä mer­kit­tä­väs­ti. Tek­nis­ten rat­kai­su­jen li­säk­si tär­ke­ään roo­liin nouse­vat myös yh­te­näi­set pro­ses­sit sekä teh­tä­vien sel­keät ta­voit­teet ja ai­ka­tau­lut.

Suh­tau­tu­mi­nen etä­työ­hön jakaa alan toi­mi­joi­ta, ja ti­lan­ne vaih­te­lee yri­tys­ten vä­lil­lä pal­jon­kin. Vaik­ka rat­kai­sut etä­työs­ken­te­lyyn ovat tek­ni­ses­ti ole­mas­sa, käy­tän­nös­sä vain osa yri­tyk­sis­tä toi­mii täy­sin säh­köis­ten jär­jes­tel­mien avul­la työn te­ke­mi­sen fyy­si­ses­tä pai­kas­ta riip­pu­mat­to­mas­ti. Kes­kei­se­nä syynä tyy­pil­li­sim­min on se, että ”pa­pe­ria­siak­kai­ta” on edel­leen pal­jon. Myös työ­ti­lat ja -​ergonomia muo­dos­tu­vat usein ra­joit­teek­si ko­to­na työs­ken­te­lyyn.

Toi­saal­ta alal­ta löy­tyy myös toi­mi­joi­ta, jotka ovat ot­ta­neet etä­työs­ken­te­lyn työn­teon muo­dok­si jopa ko­ko­naan. Näis­sä yri­tyk­sis­sä työ­ta­vat ja asiak­kuu­det ovat jo läh­tö­koh­tai­ses­ti muo­dos­tu­neet ”säh­köi­sik­si”.

Val­lit­se­vien poik­keus­o­lo­jen ai­ka­na etä­työ­tä on hyö­dyn­net­ty sel­väs­ti ai­em­paa enem­män käy­tän­nös­sä kai­kis­sa alan yri­tyk­sis­sä. Päi­vit­täi­seen etä­työ­hön on siir­ty­nyt yli 40 pro­sent­tia tut­ki­muk­seen osal­lis­tu­neis­ta. Vuosi 2020 on ollut uu­den­lai­nen harp­paus etä­työn maa­il­maan, vaik­ka haas­tei­ta­kin on tul­lut toki vas­taan. Ha­vain­to­jen pe­rus­teel­la lie­nee to­den­nä­köis­tä, että jat­kos­sa­kin etä­työ tulee säi­ly­mään ja myös ar­kis­tu­maan työn­teon muo­to­na.

Etä­työ­hön siir­ty­mi­nen vaa­tii or­ga­ni­saa­tiol­ta en­nak­ko­luu­lo­ton­ta suh­tau­tu­mis­ta uusiin ta­poi­hin or­ga­ni­soi­da työtä sekä tie­tys­ti luot­ta­mus­ta työn­te­ki­jöi­den ja työ­nan­ta­jan vä­lil­lä. Li­säk­si etä­työ­hön siir­ryt­täes­sä on tär­ke­ää huo­leh­tia muun muas­sa työyh­tei­sön so­si­aa­lis­ten suh­tei­den säi­ly­mi­ses­tä sekä riit­tä­väs­tä työ­vä­li­nei­den ja tie­to­tur­van osaa­mi­ses­ta.

Si­vian Im­mo­nen tutki Haaga-​Heliaan te­ke­mäs­sä opin­näy­te­työs­sään etä­työs­ken­te­lyn ny­ky­ti­lan­net­ta ti­li­toi­mis­tois­sa ja sel­vit­ti ke­hi­tys­koh­tei­ta. Tut­ki­mus teh­tiin syk­syl­lä 2020 Ta­lous­hal­lin­to­lii­ton toi­mek­sian­nos­ta. Tut­ki­muk­seen osal­lis­tui yli 200 vas­taa­jaa.

Ar­tik­ke­li on jul­kais­tu alun perin Tilitoimistossa-​lehdessä nro 3/2021.

yritysvastuu-kestävyysraportointi
Yri­tys­vas­tuu ja kes­tä­vyys­ra­por­toin­ti
Vas­tuul­li­suus­ra­por­toin­ti tar­koit­taa sitä, että yri­tyk­set ra­por­toi­vat omien toi­mien­sa ta­lou­del­li­sis­ta, so­si­aa­li­sis­ta ja eko­lo­gi­sis­ta vai­ku­tuk­sis­ta ih­mi­siin, ym­pä­ris­töön ja yh­teis­kun­taan. Kes­tä­vyys­ra­por­toin­ti­di­rek­tii­vi tulee muut­ta­maan yri­tys­vas­tuuseen liit­ty­viä vel­voit­tei­ta myös Suo­mes­sa.