Rahoitusleasing – huomaa kirjanpidon ja verotuksen erot
Näin kevään korvalla veroilmoituksen jättöajan lähestyessä huoltamoiden baarien kantapöydissä on ilmeisesti ollut keskustelua siitä, että erityislainsäädäntöön perustuvat 50 prosentin tuplapoistot voisi tehdä taseeseen KPL 5:5 b §:n mukaan kirjatuista vuokrakoneista, -laitteista tai -ajoneuvoista. Jossakin pankeissakin on saatettu jopa ohjata käsittelemään rahoitusleasing taseessa, jos huhut pitävät paikkansa. Tässä asiassa kannattaa kuitenkin luottaa paikalliseen tilitoimistoon tai tilintarkastajaan.
Rahoitusleasing käsitellään verotuksessa esinevuokrana ja sopimuksen mukaiset kuukausierät vuokramenoina. Näin siinäkin tapauksessa, että vuokrakone, -laite tai -ajoneuvo olisikin kirjanpitolain ja kansainvälisten tilinpäätösstandardien mukaisesti viety taseeseen. Vuokraesinettä ei siis rinnasteta yrityksen omistukseen tulleeksi esineeksi, eikä vuokralleottaja voi tehdä siitä verotuksessa poistoja tai tuplapoistoja.
Pk-yritys voi saada nykyisen kirjanpitolain 5:5 b §:n säännösten nojalla rahoitusleasingilla vuokraamansa koneen, laitteen tai ajoneuvon sujautettua taseeseensa, mikäli se kykenee noudattamaan tilinpäätöksen laatimisen yhteydessä kansainvälisten tilinpäätösstandardien vaatimuksia.