Uutiset ja tiedotteet

Polkupyöräedun alv-korotus 1.9.2024 vaikuttaa leasing-sopimuksella annettuun etuun

polkupyörä

Jos yritys on hankkinut ennen syyskuun arvonlisäverokannan korotusta työntekijöille työsuhdepolkupyörän leasing-sopimuksella, on alv-muutos huomioitava 1. syyskuuta 2024 alkaen edun verotusarvossa.

Polkupyöräedun verovapauden raja on muutoksen jälkeenkin 1 200 euroa vuodessa (100 euroa kuukaudessa) ja muutos on käsiteltävä syyskuusta alkaen palkanlaskennassa.

Jos polkupyöräedun arvo on ollut ennen alv-muutosta 100 euroa kuukaudessa, niin korotuksen myötä osa edusta muuttuu veronalaiseksi. Veronalaisesta osuudesta on maksettava työnantajan sairasvakuutusmaksu. Myös työntekijän eläke-, työttömyys- ja tapaturmavakuutusmaksut nousevat tältä osin.

Joissain yrityksissä on käytäntö, että sovitun edun euromäärän ylittävä osuus peritään työntekijän palkasta, jolloin se pienentää polkupyöräedun luontoisedun määrää. Tällöin on katsottava, onko jäljellä oleva edun määrä veron- ja sosiaalivakuutusmaksujen alainen.

Ilmoittaminen tulorekisteriin

Alv-korotuksen aiheuttama muutos on huomioitava myös tulorekisteriin palkanmaksukausittain tehtävissä ilmoituksissa. Käytettävät tulolajit ovat seuraavat:

  • Polkupyöräedun verovapaa osuus (363)
  • Polkupyöräedun palkaksi katsottu osuus (364)
  • Polkupyöräedusta peritty korvaus (420)

Polkupyöräedun verovapaa osuus (363) -tulolajilla voi tarvittaessa muuttaa vakuuttamistiedon tyypin, että suoritus on työntekijän eläke-, työttömyys- ja tapaturmavakuutusmaksujen alainen, jos etu on sisällytetty osaksi työntekijän palkkaa eikä annettu palkan lisäksi.

Polkupyöräedun palkaksi katsottu osuus (364) -tulolaji on ennakonpidätyksen ja kaikkien sosiaalivakuutusmaksujen alainen.

Polkupyöräedusta peritty korvaus (420) -tulolajilla on huomioitava, vähennetäänkö määrä palkaksi katsotusta vai verovapaasta edun määrästä ja tarvittaessa vähennyksen määrän vaikutus sosiaalivakuutusmaksuihin. Ensisijaisesti peritty korvaus vähennetään palkaksi katsotusta osuudesta ja jos sitä ei ole, niin vähennys kohdistetaan verovapaaseen osuuteen.

Tulorekisterin ohjeessa on kohdassa 1.1.3. tietoa polkupyöräedun ilmoittamisesta.

  • Tulorekisterin ohjeessa polkupyöräedun ilmoittaminen kohta 1.1.3, linkki  

Polkupyöräedun verotusarvon laskeminen perustuu käypään arvoon. Muissa yleisissä luontoiseduissa, kuten esimerkiksi autoedussa, laskeminen perustuu verottajan antamiin erillisiin laskentaperusteisiin, jonka vuoksi alv-korotus ei vaikuta näihin. Toki jos yrityksellä on muita käypään arvoon perustuvia etuja, voi alv-muutos tulla myös näissä huomioitavaksi.

Päivitys 19.8. Korjattu Polkupyöräedusta peritty korvaus (420) -tulolajin kohdalla olevaa ohjetta.