Uutiset ja tiedotteet

Eduskunta hyväksyi uudet kokorajat

yritysten-kokorajat-palikat

Eduskunta on hyväksynyt kirjanpitolakia koskevat muutokset 22. lokakuuta 2024. Muutokset jakautuvat kahteen ryhmään – yrityskokorajoja koskeviin muutoksiin ja määritelmätäsmennyksiin sekä kestävyysraportointivelvollisten määrittelyn täsmennyksiä koskeviin muutoksiin.

Yrityskokorajat

Yrityskokojen päivittäminen on osa hanketta, jonka tarkoituksena on vähentää yritysten hallinnollista taakkaa 25 prosenttia EU:n pitkän aikavälin kilpailukyvyn ylläpitämiseksi.

Mikro- ja pienyritysten raja-arvojen nosto mahdollistaa suuremmalle yritysjoukolle vaihtoehdon hyödyntää tilinpäätöksen laadinnassa pien- ja mikroyritysasetusta kirjanpitoasetuksen sijaan sekä mahdollisuuden mukauttaa suunnitelman mukaiset poistonsa vastaamaan elinkeinoverolain mukaisia poistoja. Kokorajoilla on vaikutusta myös konsernitilinpäätöksen ja kestävyysraportoinnin laatimisvelvollisuutta tarkastellessa.

Lakiesityksen mukaan kymmenen vuoden aikana 1.1.2013–31.3.2023 kumulatiivinen inflaatio oli euroalueella 24,3 prosenttia ja kaikissa jäsenvaltioissa 27,2 prosenttia. Tämän pohjalta kokorajoja nostettiin noin 25 prosenttia ylöspäin, kuitenkin selkeyden vuoksi tasasummiin pyöristäen. Uusia kokorajoja voidaan soveltaa 1. päivänä tammikuuta 2024 tai sen jälkeen alkaneisiin tilikausiin. 

Uudet kokorajat menevät seuraavasti:

Mikroyritys

  1. taseen loppusumma 450 000 euroa
  2. liikevaihto 900 000 euroa
  3. tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä.

Pienyritys

  1. taseen loppusumma 7 500 000 euroa
  2. liikevaihto 15 000 000 euroa
  3. tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 50 henkilöä. 

Suuryritys

  1. taseen loppusumma 25 000 000 euroa
  2. liikevaihto 50 000 000 euroa
  3. tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 250 henkilöä. 

Yllä olevista raja-arvoista saa sekä päättyneellä että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella ylittyä enintään yksi tilinpäätöspäivänä.

Keskikokoinen yritys on kirjanpitovelvollinen, joka ei ole mikroyritys eikä pienyritys ja jolla sekä päättyneellä että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella ylittyy enintään yksi suuryritykseen tarkoitetusta raja-arvosta. Kirjanpitolain muutos ylikirjaa KILA:n lausunnon 2024/2070  “Pienyritystä ja keskisuurta yritystä koskevien määritelmien keskinäisestä suhteesta”.

Pien- ja suurkonsernin kokorajojen tarkasteluun saatiin myös muutoksia. Lakiluonnoksessa määritelmä olisi pohjautunut täysin emoyhtiön tilinpäätöspäivän konsernitilinpäätökseen, josta on tehty eliminoinnit. Koska pienkonsernit ovat pääosin vapautettuja konsernitilinpäätöksen laadinnasta, ehdotettu muutos olisi johtanut siihen, että raja-arvon ylittymisen tarkastelu olisi käytännössä edellyttänyt konsernitilinpäätöksen laadinnan liitetietoja vaille valmiiksi. Näin ollen hyöty vapautuksesta olisi isolta osin valunut hukkaan.

Taloushallintoliitto esitti, että määritelmä tulisi jatkossakin pystyä pohjaamaan konserniyritysten yhteenlaskettuihin lukuihin ennen eliminointeja ja tämä saatiin lakiin. Raja-arvoja voi nyt tarkastella pohjautuen joko emoyrityksen tilinpäätöspäivän konsernitilinpäätökseen, jota laadittaessa on tehty KPL 6 luvussa tarkoitetut eliminoinnit tai konserniyritysten yhteenlaskettujen lukuihin emoyrityksen tilinpäätöspäivänä. Lisäksi jälkimmäistä laskentatapaa käytettäessä saadaan korottaa kirjanpitolaissa kerrottuja pien- ja suuryrityksen raja-arvoja 20 prosentilla. Tämä korotus on aiemmin jäänyt implementoimatta kansalliseen lainsäädäntöön, vaikka tilinpäätösdirektiivi on sen mahdollistanut.