Uusi turvallinen tapa tunnistautumiseen Suomi.fi-palvelussa
Suomi.fi-palveluun voi jatkossa tunnistautua erillisellä Hightrust.id-sovelluksella. Sovelluksen käyttö on maksutonta ja se tarjoaa hyvän vaihtoehdon tunnistautumiseen verkkopankkitunnusten ja mobiilivarmenteen rinnalle.
Uusi sähköinen tunnistusväline hyödyntää henkilöllisyyden varmentamisessa jokaisessa henkilökortissa olevaa NFC-sirullista kansalaisvarmennetta, kerrotaan Suomi.fi-tiedotteessa.
Aiemmin Suomi.fi-verkkopalveluun on voinut tunnistautua
- pankkitunnuksella
- mobiilivarmenteella
- henkilökortilla tai muulla varmennekortilla (jonka käyttöön tarvitaan tietokone, kortinlukijalaite ja -ohjelmisto).
Jatkossa henkilökortilla tunnistautumisessa ei tarvita erillistä kortinlukijaa, vaan henkilökortin tiedot syötetään Hightrust.id-sovellukseen, jonka jälkeen sovellusta voi käyttää viranomaispalveluihin tunnistautumisessa ja sisäänkirjautumisessa.
Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on arvioinut ja hyväksynyt palvelun vahvojen sähköisten tunnistuspalvelujen joukkoon.
Verkkopankkitunnusten käyttäminen tunnistautumiseen sisältää riskin, että tunnukset ja pankkitilin hallinta voivat joutua tietojenkalastelun kautta vääriin käsiin. Riski on suuri erityisesti silloin, kun niitä käytetään kiireessä, stressaantuneena ja kun ajatus ei kulje.
Mobiilivarmenne on turvallinen tapa tunnistautua, mutta tapoja on hyvä olla useita. On siis hyvä, että talous- ja palkkahallinnon ammattilaisten käyttöön on nyt tarjolla lisää tunnistautumisvälineitä viranomaispalveluihin.
Sovelluksen käyttöönotto
Hightrust.id-sovelluksen takana on suomalainen Megical Oy. Sovelluksen käyttö edellyttää NFC-sirullista henkilökorttia, joka on myönnetty 1. syyskuuta 2021 jälkeen.
Sovellus ladataan sovelluskaupoista mobiililaitteelle käyttöön. Se toimii Android- ja iOS-puhelimissa. Aktiivinen henkilökortti ladataan mobiilisovellukseen, jonka jälkeen sovellusta voi käyttää laillisena, sähköisenä tunnistusvälineenä.
Sovelluksella voi paitsi tehdä vahvan sähköisen tunnistautumisen, myös tehdä hyväksyttyjä sähköisiä allekirjoituksia.
Voit lukea lisää sovelluksen käyttöönotosta Hightrust.id:n verkkosivuilta.
Aiheesta löytyy myös pidempi artikkeli Helsingin Sanomien sivuilta.