Uratarina

PHT-priimukset: teknologia ja neuvonta korostuvat palkka-asiantuntijan työssä

Parhaimmat pisteet vuoden 2024 PHT-tentissä pokkasivat Laurentia Raudaskoski ja Marko Salminen. Priimukset viihtyvät palkkahallinnon vastuullisissa ja monipuolisissa tehtävissä. PHT-tenttiin he kehottavat valmistautumaan suunnitelmallisen aikataulun puitteissa – työn ja arjen lomassa opiskelu voi muutoin olla haastavaa.

Marko Salminen vaihtoi raudoitustyöt palkkoihin

Ennakkoperinnän ja sosiaalivakuuttamisen tenttiosion parhaat pisteet (ja koko tentin parhaat yhteispisteet) sai Marko Salminen Turusta. Hän on 53-vuotias alanvaihtaja, joka työskentelee tilitoimisto Uotila & Laineella palkanlaskijana.

”Tein betoniraudoittajan työtä 25 vuotta. Se on hyvin fyysistä hommaa ja olin pitkään miettinyt, että kannattaisi vaihtaa johonkin kevyempään ja mielenkiintoisempaan työhön”, Salminen kertoo.

Nuorena lukio jäi kesken, eikä kauppaopistokaan houkutellut tuolloin. 

”Menin haalarihommiin ja jämähdin sinne. Vuonna 2017 tein kuitenkin tietoisen päätöksen alanvaihdosta ja hakeuduin Rasekoon merkonomikoulutukseen.”

Salmista oli jo pitkään kiinnostanut talousmaailma ja yritysten toiminta, ja taloushallinto tuntui mielenkiintoiselta suunnalta. Töiden löytäminen oli aluksi alanvaihtajana haastavaa, mutta sitten Uotila & Laine tarjosi mahdollisuuden.

”Olen ollut nyt nelisen vuotta täällä palkkatiimissä. Teen töitä pääosin etänä, mutta kollegat ovat viestin päässä ja kimurantimpia tapauksia ratkotaan porukalla.”

Salminen nauttii tarkkuutta vaativasta työstään ja kokee, että alanvaihto oli ehdottomasti oikea päätös.

Marko Salminen

Koulutus:
Liiketoiminnan perustutkinto
PHT-tutkinto

Työhistoria taloushallinnossa:
Palkanlaskija, Uotila & Laine Oy

Vapaa-aika:
Asustelee vaimonsa kanssa Turussa.
Pitää kävelylenkeistä, rock- ja metallimusiikista sekä keikoilla käymisestä.

Marko Salminen PHT 2024

Laurentia Raudaskosken vastuulla ovat hyvinvointialueen palkat

Raahessa asuva 30-vuotias Laurentia Raudaskoski työskentelee palkanlaskennan palveluasiantuntijana Monetralla. Hän sai parhaat pisteet työoikeuden ja palkanlaskennan tenttiosiosta.

”Tentti tuntui tosi haastavalta ja jännitin, pääsinkö läpi. Olen jäämässä äitiysvapaalle keväällä, joten tutkinnon suoritus tuli oikein hyvään saumaan”, Raudaskoski kertoo.

Raudaskosken työ- ja perhe-elämä ovatkin nivoutuneet sujuvasti yhteen. Hän valmistui merkonomiksi vuonna 2018 samana päivänä, kun jäi ensimmäistä kertaa vanhempainvapaalle.

Valmistumisensa jälkeen hän teki taloushallinnon töitä rakennusliikkeessä ja tilitoimistossa, kunnes siirtyi Monetralle hyvinvointialueen palkanlaskentaan.

”Suuri osa palkanlaskennasta on automatisoitua, mutta ei sekään aina saumattomasti toimi. Työhöni kuuluu paljon kunta-alan työehtosopimusten tulkintaa ja neuvontaa ja sen tarkistamista, että asiat menevät lain ja säännösten mukaisesti.”

Työt jakaantuvat tasaisesti ison tiimin kesken. Raudaskoski pitää tehtävissään siitä, että yhteistyö on arkipäivää ja haastavammissa tilanteissa tukea on saatavilla.

Laurentia Raudaskoski

Koulutus:
Liiketalouden perustutkinto
Liiketoiminnan ammattitutkinto,
palkanlaskennan osa
PHT-tutkinto

Työhistoria taloushallinnossa:
Palveluasiantuntija, Monetra Oulu Oy
Palkanlaskija, Aallon Group Oy
Taloushallinnon asiantuntija, Pohjois-Suomen Hirsitalokeskus Oy

Vapaa-aika:
Asuu miehensä ja kolmen lapsensa kanssa Raahessa.
Työtä tasapainottavat kuntosali, kaunokirjallisuus sekä ystävien näkeminen.

Teknologian kehityksen myötä neuvonta korostuu palkanlaskijan työssä

PHT-priimukset viihtyvät hyvin palkkahallinnon töissään.

”Nautin asiakasneuvonnasta ja siitä että palkkahallinnon prosessit sujuvat tarkasti ja ajallaan. Kun tehdään, niin tehdään huolella”, toteaa Salminen.

Teknologia ja palkkahallinnon järjestelmät kehittyvät kovaa vauhtia. Priimuksista on mielenkiintoista nähdä, miten järjestelmiä pääsee tulevaisuudessa hyödyntämään työssä.

Raudaskoskesta on motivoivaa, että työnkuva muuttuu eikä ole vain suorittavaa rutiinia. Hän näkee palkanlaskijan uran menevän teknologian kehityksen myötä yhä enemmän kohti palkka- ja HR-asiantuntijuutta.

”Emme enää tarvitse pelkkiä laskijoita, vaan asiantuntijoita, jotka ymmärtävät kokonaisuutta ja osaavat selvittää ongelmien syitä”, hän sanoo.

PHT-tutkinto plakkarissa hyvällä valmistautumisella

PHT:n suorittaminen oli selvää kummallekin priimukselle jossain vaiheessa uraa.

”PHT on alalla hyvin arvostettu tutkinto. Kaipasin jotain haastetta, ja olin utelias testaamaan osaamistani tentissä”, Raudaskoski kertoo.

”Kahdella muulla tiimiläiselläni oli jo PHT-pätevyys. Tiesin että tenttiin valmistautuminen vaatii ponnisteluita, mutta olihan se jo itsessään erinomainen tilaisuus syventää osaamistani palkkahallinnossa”, Salminen toteaa.

Sekä Raudaskoski että Salminen pitävät jatkuvaa oppimista ja kehittymistä elinehtona palkanlaskennan töissä. Kummankin työnantaja myös tukee asiantuntijoiden kouluttautumista.

Tästä hyvänä esimerkkinä toimii se, että kumpikin priimus osallistui valmennuskoulutukseen työnantajan tukemana, ja opiskeluun sai panostaa myös työajalla.

Salminen kävi Taloushallintoliiton PHT-valmennuksen ja kehuu sitä erinomaiseksi.

”Aikaa opiskeluun omien vastuiden lomassa ei aina ole helppo löytää, joten oli hyvä, että valmennus oli verkossa ja tallenteita pystyi katsomaan silloin, kun itselle sopii. Sisältö oli kattava ja harjoitustentin tekeminen erittäin hyödyllistä. Hintakin oli hyvin asiallinen siihen nähden, miten paljon valmennuksesta sai”, hän toteaa.

Itse tentti on laaja-alaista osaamista testaava rutistus, joka suoritetaan lyhyen aikaikkunan sisällä.

”Haastavan tentin aikapaineessa auttoi se, että tentissä oli paljon sellaistakin sisältöä, mitä on tullut omissa työtehtävissä vastaan”, Raudaskoski sanoo. ”Keskityin valmistautumisessa niihin asioihin, joista minulla on paljon kokemusta.”

Sekä Raudaskoski että Salminen arvostivat sitä, että sähköisen tentin voi tehdä etänä itse valitussa rauhallisessa paikassa.

Priimusten kootut vinkit PHT-tenttiin

  • Suunnittele ja aikatauluta hyvin tenttiin valmistautuminen ja opiskelu. Keväällä tentti saattaa vielä tuntua kaukaiselta ajatukselta, mutta aika kuluu nopeasti. Jos mahdollista, käy valmennuskurssi opiskelun tueksi.
  • Jaksota opiskelua pienempiin paloihin ja mieti, mihin asioihin keskityt.
  • Aiempien tenttien läpikäynti auttaa hahmottamaan, minkälaisia kysymyksiä saattaa tulla vastaan.
  • Tutustu tenttialustaan ja sen teknisiin ominaisuuksiin (tehtäviin vastaaminen, apuvälineet alustalla) hyvissä ajoin ennen tenttiä, niin et joudu harjoittelemaan sen käyttöä itse tentissä.
  • Älä stressaa liikaa tentin läpipääsystä. Jo valmistautuminen itsessään on kehittävää, ja jos tentti ei mene heti läpi, mahdollisuuksia tulee kyllä.

Kiinnostaako PHT-tutkinto?