Uutiset ja tiedotteet

Palkkahallinnon vuodenvaihde 2025

ilotulitus-palkkahallinnon-vuodenvaihde

Vuoden vaihtuessa palkanlaskennassa on paljon ylläpidettäviä tietoja, jotka on huomioitava ennen alkavan vuoden palkkojen laskemista. Tässä kooste keskeisimmistä muutoksista ja linkkejä ohjeisiin. Lopussa tietoa myös tulorekisteriin tulevista muutoksista ja linkki hallituksen työlainsäädännön muutosten tilanteesta kertovaan Tilisanomien kirjoitukseen.

Verokortit voimaan 1.1.2025 alkaen

Tulonsaajien verokorttien vuodelle 2025 pitäisi olla Verohallinnon mukaan valmiina OmaVerossa viimeistään 13. joulukuuta 2024 mennessä, jonka jälkeen ne ovat noudettavissa palkanlaskentaan. Edelleen vuonna 2025 käytettävissä on perinteinen verokorttien suorasiirto, joka on tehtävä viimeistään 15. helmikuuta 2025. Yhä useampi maksaja on siirtynyt hakemaan ennakonpidätystiedot veroAPI-rajapinnan kautta, josta palkanlaskentaohjelmaan siirtyvät myös tulonsaajan mahdolliset muutosverokortin tiedot. Rajapintahaun käyttäminen on vielä vapaaehtoista ja sen voi halutessaan tehdä myös jokaisen palkanmaksun yhteydessä.

Ennakkoperintälakia muutettiin niin, että ennakonpidätystiedot voivat tulla voimaan ja niitä voi palkanlaskennassa käyttää jo ennen kuin tulonsaaja on itse saanut omat verotustietonsa tiedokseen. Lakia ei muutettu siltä osin, että tulonsaaja voi halutessaan nostaa veroprosenttiaan ilmoittamalla siitä palkanlaskentaan, joten tämä on edelleen mahdollista ilman tulonsaajan tekemiä muutoksia OmaVeron verokorttitiedoissa.

Lue lisää verokorttimuutoksesta palkanlaskennassa uutisestamme: Verokortit käyttöön 1. tammikuuta 2025

Sosiaalivakuutusmaksujen prosentit

Työnantajan sairausvakuutusmaksu 1,87 %

Ns. minipidätys 1,90 % ja alle 16 862 euroa vuodessa ansaitsevien osalta 0,84 %

TyEL-vakuutusmaksu keskimäärin 24,85 %

Maksu sisältää sekä työnantajan että työntekijältä perittävän osuuden. Keskimääräinen TyEL-maksu, jossa on huomioitu työntekijältä pidätettävä osuus, on 17,38 %.

Palkasta työntekijältä perittävät TyEL-maksut pysyvät ennallaan

  • 17–52 ja yli 62-vuotiailta 7,15 %
  • • 53–62-vuotiailta 8,65 %

Korkeampi 53–64-vuotiailta siirtymäkauden ajan peritty prosentti ja näiden henkilöiden suurempi eläkekertymä on voimassa vielä vuoden 2025 ajan. Prosentti sisältää viimeisen koronavuonna työnantajan maksuosuuteen tehdyn alennuksen takaisinperinnän.

Eläketurvakeskuksen ylläpitämä sivusto eläkkeenalaisten ansioiden selvittämiseen auttaa palkanlaskennan työssä. Tiedot löytyvät aakkosjärjestyksessä telp.fi.

Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu 0,20 %

Mikäli yrityksen palkkasumma on enemmän kuin 2 455 500 euroa, on summan ylittävältä osalta työnantajan osuus 0,80 %.
Palkasta työntekijältä perittävät maksut alenevat edellisestä vuodesta

  • työntekijältä 0,59 %
  • • osaomistajalta 0,30 %

Luontoisetujen muutokset

Verotusarvojen vuosimuutosten lisäksi luontoiseduissa ei ole suurempia muutoksia alkavalle vuodelle.

Ravintoedun vähimmäis- ja enimmäisarvot nousevat hieman, ne ovat vähintään 8,60 euroa ja enintään 13,70 euroa. Ravintoedun voi antaa työntekijälle verohallinnon arvostamispäätöksen mukaisesti kutakin sellaista tosiasiallista Suomessa tehtyä työssäolopäivää kohden, jolloin työnantaja ei ole muutoin järjestänyt ruokailua.

Ravintoedun arvoa voi käyttää edelleen aterian kuljettamisesta aiheutuneisiin kustannuksiin. Tällöin ravintoedun päivittäistä enimmäismäärää ei kuitenkaan voi ylittää.

Autoeduissa voi vuonna 2025 tehdä aiempien vuosien mukaiset päästöarvoihin perustuvat vähennykset. Vuoden 2025 loppuun asti voimassa olevista määräaikaisista vähennyksistä on tulossa ainoastaan nollapäästöisten autojen osalta jatkoaikaa, joka kestää vuoden 2029 loppuun.

Toistaiseksi voimassa olevat vapaan autoedun käyttökustannusten osuudesta tehtävät vähennykset ovat

  • 120 euroa/kuukausi tai 0,08 euroa/kilometri – koskee autoa, jonka ainoa käyttövoima on sähkö
  • 60 euroa/kuukausi tai 0,04 euroa/kilometri – koskee autoa, jonka käyttövoima on ulkoisesta lähteestä ladattava sähkö ja moottoribensiini tai sähkö ja dieselöljy tai metaanista koostuva polttoaine

Määräaikaiset vapaan- tai käyttöetuauton verotusarvosta tehtävät vähennykset ovat

  • 170 euroa/kuukausi – koskee autoa, jonka hiilidioksidipäästö on 0 grammaa/kilometri ja joka on ensirekisteröity Suomeen aikaisintaan vuonna 2020
  • 85 euroa/kuukausi – koskee autoa, jonka hiilidioksidipäästö on 1–100 grammaa/kilometri ja joka on ensirekisteröity Suomeen aikaisintaan vuonna 2021

Auton verotusarvossa voi huomioida sekä toistaiseksi että määräajan voimassaolevan huojennuksen, mikäli vähennysten edellytykset täyttyvät.

Autoetulaskuri päivittyy vuoden 2025 tiedoilla 15.12.2024.

Asuntoeduissa huomioitava, että Helsingin postinumeroalue 00380 on siirretty alueeseen Helsinki 2 (aiemmin alue Helsinki 3). Lisäksi asuntoeduista on poistettu tarpeettomana alue Muu Helsinki.

Polkupyöräedun koron laskemiseen tuli vuonna 2024 verottajan ohjeeseen muutos, josta tässä vielä muistutus, jos se on jäänyt huomaamatta. Luontoisedut verotuksessa -ohjeessa on kerrottu, että työnantajan omistaman työsuhdepolkupyörän verotusarvon laskemisessa huomioitavalla korolla tarkoitetaan vuosikorkoa, joka työnantajalle tosiasiassa aiheutuu pyörän hankkimisesta lainarahalla. Tässä ei siis käytetä käyvän arvon laskemisessa normaalisti käytettyä VM:n peruskorkoa. Todellinen työnantajan maksama korko on huomioitava tilanteissa, jossa yritys on lainarahalla hankkinut polkupyörän.

Palkkaa alentamalla annetun polkupyöräedun ilmoittamisesta palkattoman poissaolon ajalta löytyy tietoa tulorekisterin ohjeesta Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin: luontoisedut ja kustannusten korvaukset, esimerkki 26. Tämä on aiheuttanut haasteita ilmoittajille, milloin ja miten ilmoittaminen on tehtävä.

Luontoiseduissa on yleisesti mahdollisuus käyttää edun käypää arvoa tilanteissa, jossa edun käyvän hinnan voi osoittaa olevan verottajan päätöksen mukaista raha-arvoa alhaisempi. Käypä arvo lasketaan/huomioidaan tällöin vastaavalla tavalla kuin eduissa, joita ei ole mainittu verohallinnon päätöksessä.

Mikäli työnantaja perii työntekijältä luontoisedusta korvausta, niin tämä pienentää luontoisetua enintään edun verotusarvon määrän. Etu ja peritty korvaus on kuitenkin ilmoitettava tulorekisteriin ohjeiden mukaisesti.
Kaikki luontoisetujen verotusarvojen laskennassa tarvittavat tiedot: Verohallinnon päätös vuodelta 2025 toimitettavassa verotuksessa noudatettavista luontoisetujen laskentaperusteista

Matkakustannusten korvaukset

Tilapäisestä työntekemiseen liittyvästä matkasta erityiselle työntekemispaikalle voi työnantaja korvata työntekijälle verottajan vuosittain vahvistamien enimmäismäärien mukaisesti verovapaasti korvauksia. Vuoden 2025 yleisimmin käytetyt korvaukset ovat seuraavat:

Verovapaat kotimaan päivärahat ja ateriakorvaus

  • kokopäiväraha 53 euroa
  • osapäivärahan 24 euroa
  • ateriakorvaus 13,25 euroa

Verovapaa kilometrikorvaus

  • auto 0,59 euroa/kilometri
  • luontoisetuna saatu auton käyttöetu 0,12 euroa/kilometri
  • muiden henkilöiden työhön liittyvä kuljettaminen 0,04 euroa/henkilö/kilometri
  • moottoripyörä 0,45 euroa/kilometri
  • mönkijä 1,34 euroa/kilometri

Muut korvausten määrät kuten ulkomaan päivärahat sekä tietoa työntekemispaikan määrittelemisestä ja työmatkan tilapäisyydestä löytyvät verohallinnon päätöksestä.

Kaikki matkakustannusten korvausten tarvittavat tiedot: Verohallinnon päätös verovapaista matkakustannusten korvauksista vuonna 2025

Laajemmin tietoa matkakustannusten kiemuroista Verohallinnon ohjeessa Työmatkakustannusten korvaukset verotuksessa

Muita ennakkoperintään liittyviä muutoksia

Rajat ylittävän työskentelyn tilanteissa työnantajan kustantama kulttuuri-, kieli- ja muu vastaava valmennus kirjataan tuloverolakiin, että ne ovat työntekijälle verovapaa etuus. Lisäksi työnantaja voi kustantaa työntekijälle verovapaasti työskentelypaikan sijainnista johtuvat muuttokustannukset.

Verovapaita ovat myös viranomaisrekisteröinneistä ja niiden hoitamiseksi ulkopuoliselta palveluntarjoajalta ostetuista palveluista syntyneet kulut. Tällaisia kuluja ovat passi-, viisumi- oleskelu- ja työluvat, maahanpääsyn, työluvan ja terveydenhuollon kulut sekä henkilötunnuksen ja veronumeron hankkiminen matkakuluineen.

Vaikka työnantajan koulutusvähennys poistuu, niin edelleen työnantaja voi tarjota työntekijöille vähennyskelpoista koulutusta TVL 69 b mukaisesti.

Tulorekisterin muutoksia

Vuosimuutoksia sovelletaan, kun tulon maksupäivä on 1. tammikuuta 2025 tai sen jälkeen. Mahdollisia takautuvia korjauksia tehtäessä käytetään alkuperäisen ilmoitusajankohdan tulolajeja.

Tulorekisterin palkkatietoilmoituksella voi työnantaja hakea ensi vuodesta alkaen Kelasta myös osasairauspäivärahaa ja vuosilomakustannuskorvausta. Jotta hakemusten tekeminen on mahdollista, on tulorekisteriin ilmoitettava riittävä määrä tietoja. Eri hakemuksiin edellytettävät tiedot löydät tulorekisterin ohjeesta korvaushakemus Kelalle. Hakemuksella on ilmoitettava yhteyshenkilö, joka voi kertoa lisätietoja hakemukseen liittyen, ja tämän sähköpostiosoite (ei siis järjestelmän tekninen yhteyshenkilö).

Syyskuun 2025 jälkeen hakemuksia ei voi enää lähettää Kelaan eSARA-tiedostoina Ilmoitin.fi-palvelun kautta, koska palvelu päättyy. Jatkossa sähköisiä hakemuksia voi tehdä tulorekisterin palkkatietoilmoituksen lisäksi Kelan sähköisen asiointipalvelun kautta. Liitteet voi toimittaa Kelan suojatulla sähköpostilla. Työnantajan on lisäksi annettava Kelaan suostumus sähköisen päätöksen vastaanottoon.

Palkkatietoilmoituksella ilmoitettavat tiedot uusien korvausten hakemiseksi ovat

  • Palkallisen poissaolon syy: 23 Vuosilomakustannuskorvaus
  • Maksutiedon tyyppi, 3 Kela, vuosilomakustannuskorvaus (hakemus muodostuu)
  • Palkallisen poissaolon syy 2 Osa-aikainen sairauspoissaolo
  • Maksutiedon tyyppi, 1 Kela, päivärahahakemus (hakemus muodostuu)

Poissaolotietojen ilmoittaminen on edelleen vapaaehtoista. Näillä näkymin ei ole ainakaan suunnitelmissa, että muuttuisivat pakollisesti ilmoitettaviksi, vaikka monet tiedon käyttäjät näitä tietoja tarvitsevat toiminnassaan. Tarvittaessa etuuksien käsittelijät kysyvät tietojen ilmoittajilta erillisiä selvityksiä, jos tietoja ei ole annettu. Ilmoitusjakso kertoo tiedon käyttäjille jakson, miltä ajalta tietoja on ilmoitettu ja mahdollisesti puuttuvat jaksot voivat aiheuttaa myös selvityspyyntöjä, koska välttämättä kaikkia jaksoja ei ole ilmoitettu (ei ole pakollista).

Poissaolotietojen antamiselle ei ole määräaikaa, vaikka suositeltavaa olisi antaa ne poissaoloa seuraavan kuukauden aikana. Tiedot voi ilmoittaa erikseen omalla palkkatietoilmoituksella, ja tämä on jopa suositeltavaa, jotta mahdollisten korjausilmoitusten tekeminen olisi helpompaa.

Tapaturmien ilmoittamiseen liittyvät tulolajit (1130, 1131, 1134, 1125, 1126 ja 1124) korvataan tulolajeilla (1433–1444), joilla eritellään onko tapaturma tapahtunut työ- vai vapaa-ajalla. Tällä on merkitystä osaan tulonsaajien etuuspäätöksiä.
Joitain teknisiä estoja lisätään ilmoittamisen oikeellisuuden varmistamiseksi.

Myöhemmin vuoden 2025 aikana tulorekisteriin tulee lisäksi mahdollisuus tehdä maksajan raporttien 600 ja 630 tilaaminen jatkuvana tilauksena rajapinnassa. Raportit on kuitenkin edelleen noudattava sähköisestä asiointipalvelusta.

Raporteille lisätään tieto, missä muodossa kukin raportti on, jotta niiden käyttö olisi maksajille helpompaa.

Tulorekisterin rajapintapalveluissa käytettävät varmenteet siirtyivät lokakuussa 2024 tulorekisterin sähköisestä asiointipalvelusta Verohallinnon varmennepalveluun. Varmenteiden ylläpidosta lisätietoa tulorekisterin ohjeesta. Mikäli on uusinut varmenteet tulorekisterin varmennepalvelussa, niin ne toimivat normaalisti seuraavaan uusimisajankohtaan asti.

Korjausilmoitukset tulee tehdä vuodelle 2024 viimeistään

  • 7. maaliskuuta 2025 mennessä, jotta tiedot ennättävät esitäytetyille veroehdotuksille
  • 25. huhtikuuta 2025 mennessä, jotta tiedot ennättävät verotuspäätöksille

Työelämää koskevat lainsäädäntömuutokset

Hallitusohjelmassa on useita työsuhteisiin vaikuttavia muutoksia tulossa vuoden 2025 aikana. Näistä ja arvioiduista muutosten aikatauluista voit lukea Albert Mäkelän Tilisanomien joulukuun kirjoituksesta Hallituksen työelämäuudistukset etenevät.