Uutiset ja tiedotteet

Liiton OOKA-ryhmä toimii – nämä teemat muuttavat taloushallintoalaa lähivuosina

ooka-ryhmä

Taloushallintoliiton osaamisen ja oppimisen kehittämisen asiantuntijaryhmä (OOKA) muodostettiin vuoden 2023 alussa. Tässä artikkelissa kerrataan, mitä asiantuntijatyöryhmässä on saatu aikaan viimeisen kahden vuoden aikana.

Ensimmäisen toimintavuoden aikana sovittiin OOKA:n toimintatavat ja valittiin säätiön antamista tehtävistä ryhmän tärkeimmäksi kokemat aiheet (neljä kpl) tarkempaan työstöön. Muodostettiin pienryhmiä valittujen aiheiden tarkempaan tutkimiseen ja pohtimiseen. Elokuussa 2023 pidettiin PESTELE -analyysipäivä koko OOKA-ryhmällä Juha Koskisen vetämänä. Työryhmän valitsemia säätiön evästyksien aiheita peilattiin analyysin tuloksiin.

Loppuvuonna 2023 selvitimme mahdolliset päällekkäiset kehityshankkeet Taloushallintoliiton muiden työryhmien kanssa ja tarkensimme OOKAn konkreettisia tavoitteita.

Vuoden 2024 puolella tiivistettiin tavoitteita ja valittiin neljästä aiheesta kaksi tarkempaan käsittelyyn.  Tällä hetkellä työstetään ryhmällä aiheita ”Pätevyydet ja osaamisen todentaminen” sekä ”Jatkuva oppiminen ja osaamisen kehittäminen”. 

Pätevyydet tärkeä osa toimialaa

Tili-instituuttisäätiö huolehtii toimialan osaamisen todentamisesta muun muassa pätevyyksien avulla. Monille on jo tuttua mitä KLT- ja PHT-tutkinnot pitävät sisällään. Myös uusi pari vuotta käytössä ollut TNT-tutkinto alkaa löytää vakiintuneen suorittajamäärän, puhumattakaan suuren suosion saaneista Junior KLT- ja PHT-tasotesteistä.

Mutta maailma muuttuu ja toimialamme sen mukana, Osaamisen ja oppimisen kehittämisen asiantuntijatyöryhmän työnä on varmistaa, että pätevyydet seuraavat aikaansa.

Osaamisen ja oppimisen kehittämisen asiantuntijatyöryhmä

Osaamisen ja oppimisen kehittämisen asiantuntijatyöryhmä (OOKA) on yksi Taloushallintoliiton asiantuntijatyöryhmistä. Ryhmä pohtii esimerkiksi taloushallintoalan sekä liiton myöntämien pätevyyksien relevanssia ja kehittämistä.

Lisätietoa kaikista liiton asiantuntijaryhmistä saat täältä.

OOKA-ryhmä onkin löytänyt pätevyyksiin liittyen monta ideaa, kehitysehdotusta ja konkreettisia ehdotuksia on viestitty eteenpäin tutkintovaliokunnille Ari Lahdenkaupin välityksellä.

Konkreettisia kehittämisehdotuksia esitettiin erityisesti KLT-tutkinnon kehittämiseksi. Ehdotetut muutokset huomioidaan vuoden 2025 KLT-tenttiä suunnitellessa. Lisäksi OOKA-ryhmä esitti lanseerattavaksi uusia erillisiä osaamisen sertifikaatteja, aluksi aihealueille vastuullisuusraportointi ja tilinpäätöstaitoinen kirjanpitäjä.

Oppimiseen liittyen ryhmä on keskittynyt muihin vaatimuksiin kuin alan substanssiosaamiseen, koska nykymaailma ja tämän päivän työelämä vaativat paljon muutakin osaamista.  Substanssiosaamisen päivän haasteistiin ja tulevaisuuden vaatimuksiin on Taloushallintoliiton apuna erityisesti näihin keskittyneitä jo pitkään toimineita asiantuntijatyöryhmiä.

PESTELE-analyysi toi esiin alan muutoksia

OOKA-ryhmä käsitteli taloushallintoalan tulevaisuutta PESTELE-työpajassa elokuussa 2023. Alkutyöskentely perustui itsenäiseen omien ideoiden ja ajatusten kokoamiseen. Näin varmistettiin osallistujien mielissä olleiden tekijöiden suodattamaton dokumentointi. Ideointia täydennettiin, kun kolmeen osaan jaettu ryhmämme kävi vuorollaan edellä mainitut osakokonaisuudet läpi. Lopuksi vastaukset koottiin yhteen ja osallistujat saivat vielä painottaa mielestään tärkeimpiä näkökulmia pisteyttämällä.

Esiin nousseet teemat

Korkeimmat arviot saivat seuraavat kokonaisuudet (suluissa pisteet): vastuullisuusraportointi (20), asiakasymmärrys, yhteinen oppiminen, liiketoimintaymmärrys (13) sekä työelämätaidot (10).

Niitä seurasivat kielimallit, koneoppiminen, tekoäly (9), datan analysointi ja lisäarvo asiakkaalle (7), lainsäädännön määrän kasvu, laajat osaamistarpeet ja kasvava hallinnollinen taakka (7), työntekijöiden oikeudenmukainen kohtelu (7), suoraselkäisyys ja neuvonta eettisesti haastavissa tilanteissa (6), tiedon luotettavuus, liika luottamus tietojärjestelmiin, automatiikkaan, oman ajattelun puute (5). Muutamia mainintoja saivat myös oppimiskyky, yhtenäiset prosessit, some-viestinnän rajat ja työnantajan valinnan kriteerit.

Mielenkiintoista on myös se, mikä työpajassa ei noussut esiin, vaikka ryhmämme jäsenet ovat pääosin taloushallinnon ammattilaisia. Talous- ja palkkahallinnon perinteiset ammatilliset kysymykset eli substanssiosaaminen loisti nyt poissaolollaan.

“Koko taloushallintoalan kehittymisen kannalta on tärkeää siirtää katsetta myös perinteisiä ammatillisia kysymyksiä laajemmalle. Perustelukin on varsin selkeä. Kaikki automatisoidaan, mitä kyetään ja jatkossa korostuvat inhimillisiin vahvuuksiimme perustuva osaaminen ja oppiminen kuten muiden ihmisten kohtaaminen, vuorovaikutustaidot, ongelmanratkaisu ja systeeminen liiketoimintaymmärrys”, sanoo PESTELE-analyysin vetänyt Juha Koskinen.

Sanna Viiliäinen, OOKA-työryhmän puheenjohtaja

Juha Koskinen, strategisen oppimisen kouluttaja ja OOKA-työryhmän jäsen