Kokenut talousjohtaja paljastaa, miksi osa liiketoiminnoista pärjää muita paremmin
StaffPointin Timo Leinonen on ehtinyt kokea uransa aikana useita kriisejä.
– Tulevaisuuden mallintaminen on kaiken a ja o talousjohtajan työssä. Näin kiteyttää StaffPoint-konsernin talousjohtaja Timo Leinonen. Hänen mukaansa historia auttaa ymmärtämään nykyhetkeä ja sitä kautta kyky ennustaa tulevaisuutta helpottuu. Sama lainalaisuus toimii liiketoiminnassa ja yritysmaailmassa myös laajemmin. Tulevaisuutta ennakoivat yritykset pärjäävät muita paremmin, sillä ne osaavat tehdä johdonmukaisia päätöksiä. Päätöksentekokyky korostuu etenkin kriisitilanteissa.
– Olen vetänyt vuosien aikana eri pörssiyritysten talouksia ja mukaan on mahtunut kriisejä aina it-kuplasta finanssikriisiin. Kun korona tuli päälle, kokemuksesta oli hemmetinmoinen apu. Poikkeustilanteessa toimenpiteitä pitää tehdä suoraviivaisesti, Leinonen korostaa.
Hänelle on jäänyt mieleen arvokas oppi aiemmasta työpaikasta, kun suurin liiketoiminta lähti alta. Se oli johdon tiedossa. Yrityksessä ei kuitenkaan kyetty tekemään päätöksiä esimerkiksi henkilöstöleikkauksista, sillä johto oli tottunut rakentamaan kasvua sopeuttamisen sijaan.
Jälkikäteen ajateltuna koko johto olisi pitänyt vaihtaa hyvissä ajoin ennen tilanteen kriisiytymistä.
– Isoissa mullistuksissa olen onnistunut kääntämään asiat päässäni toisinpäin. Irtisanomisten sijaan ajattelen asiaa siten, kuinka monta työpaikkaa voidaan säästää. Jos näin ei ajattele, tulee hulluksi tai on psykopaatti, Leinonen sanoo.
Vahva pari ohjaa yritystä
StaffPoint on yli 50-vuotias henkilöstöpalvelualan yritys, jonka liikevaihto on yli 100 miljoonaa euroa. Suomen lisäksi konsernilla on toimintaa Baltiassa ja Espanjassa.
Neljättä vuotta konsernissa talousjohtajana työskentelevällä Leinosella on vastuullaan talouden lisäksi viestintä, markkinointi, ict ja ulkomaan toiminnot. Työtunneista arviolta 30–40 prosenttia kuluu muuhun kuin suoranaisiin talousjohtajan töihin.
– Talousjohtajana keskityn miettimään liiketoiminnan ja yrityksen strategista talouden ohjaamista. Tähän liittyy tietenkin se, miten yrityksen arvoa omistajille kasvatetaan. Taseen hallinta, rahoitus ja investointien mitoittaminen on keskeinen osa työtä. Käyn omistajien, toimitusjohtajan ja johtoryhmän kanssa paljon keskusteluja siitä, miltä maailma näyttää ja mitä meidän pitäisi tehdä, Leinonen listaa.
Toimitusjohtajan ja talousjohtajan välinen yhteistyö on kriittistä yrityksen menestyksen kannalta.
Anu Ahokas aloitti StaffPointin toimitusjohtajana 2018, kun pääomasijoittaja Sponsor Capital osti enemmistöosuuden konsernista. Sitä ennen hän toimi konserniin kuuluvan Spring Housen vetäjänä.
– Talousjohtaja yleensä katsoo, että yrityksen perusta on kunnossa, ja toimitusjohtaja vie liiketoimintaa eteenpäin. Omassa roolissani katson enemmän kokonaisuuden perään toiminnan eheyden ja jatkuvuuden kannalta, Leinonen kuvaa.
Hyvä johtaja kehittää alaisiaan
StaffPointin taloushallinnon käytännön rutiinit hoitaa tiimi. Group controller vastaa ulkoisesta laskennasta, liiketoimintojen business controllerit vastaavat puolestaan itsenäisesti liiketoiminta-alueidensa tuesta, suunnittelusta ja sisäisestä laskennasta.
Lisäksi Espanjassa toimii paikallinen ja Suomen toimintoja tukeva taloushallinto. Suomessa sijaitsevien yhtiöiden ulkoinen laskenta teetetään yhteistyökumppanilla.
”Poikkeustilanteessa toimenpiteitä pitää tehdä suoraviivaisesti.”
– Itselleni taloushallinnon perusasioiden ymmärtäminen on keskeistä, vaikka se ei päivittäiseen työhön kuulukaan. Muuten taloushallintoa ei pysty ohjaamaan eikä tiimin osaamista kehittää oikeaan suuntaan, Leinonen sanoo.
Hän kuvaa itseään johtajana, joka antaa alaisilleen tilaa toteuttaa itseään ja käyttää omia aivojaan. Organisaatiot kehittyvät vain yksilöiden kehityksen kautta.
Johtajan pitää uskaltaa olla avoin ja jaksaa selittää, miksi tietynlaisia päätöksiä tehdään.
– En kyttää. Jos sitä pitäisi tehdä, niin silloin jompikumpi on väärässä paikassa. Tärkein onnistuminen omalla työurallani on se, että minulla on aika paljon entisiä alaisia, jotka ovat pärjänneet työelämässä hyvin ja edenneet urallaan. Omissa toimintamalleissa on siis jotain hyvää, Leinonen arvioi.
Timo Leinonen, 51
Työ: Staffpoint-konsernin talousjohtaja.
Koulutus: Hallintotieteen maisteri pääaineena finanssihallinto. Sivuaineina yritystalous ja kansantaloustiede. 2000-luvun alkupuolella Aalto-yliopiston Joko-koulutus. MPhil (master of philosophy) International School of Management (Pariisi).
Perhe: Vaimo ja kaksi teini-ikäistä tytärtä.
Harrastukset: Liikunta, ruoanlaitto, musiikki ja uusien asioiden opiskelu.