Uutiset ja tiedotteet

Kesäloma on uudistumisen aikaa: ajatustyökalut muutoksen tukena

Tiedätkö sen tunteen, kun työnantaja vaatii muutosta, ala vaatii muutosta ja vapaa-ajallakin pitäisi tapahtua muutosta. Takki on niin tyhjä, että mielessä on vaan loma ja aivojen totaalinen nollaus. Paine muutoksesta on niin suuri, että se muuttuu mielessä valtavaksi niskan takana hengittäväksi möröksi. Entä jos muutos olisikin tehtävissä, ihan pieninä ja jopa miellyttävinä palasina? Vähän kuin söisi herneenpalon napsauttamalla sen auki ja maiskutellen yksi herne kerrallaan.

Kesälomalla olemme monesti vastaanottavaisillamme, koska saamme itse valita mitä teemme ja missä järjestyksessä. Ympärillä oleva vapaus ja aika luovat voimistumisen tunteen. Kesäloma tarjoaa usein täydellisen tilaisuuden paitsi rentoutumiseen, myös henkilökohtaiseen kasvuun ja uudistumiseen.

Kasvu on uuden oppimista. Kuitenkin yhtä tärkeää omassa kehityksessä on poisoppimisen vaikutus. Tutustumme poisoppimisen konseptiin eli prosessiin, jossa hylkäämme vanhentuneet tavat ja ajattelumallit ja avaamme tilaa uudelle ja edistävälle.

Kasvu on uuden oppimista. Kuitenkin yhtä tärkeää omassa kehityksessä on poisoppimisen vaikutus.

Lisäksi pohdimme, miten voit hyödyntää kesälomasi itsetutkiskeluun, uusien tapojen omaksumiseen ja henkisen joustavuuden kehittämiseen. Loma on hyvä hetki pohtia, mitä vanhoja tai ei enää niin käyttökelpoisia tapoja omassa toiminnassa on ja miten tapoja voisi parantaa.

Poisoppiminen tukena muutoksen edessä

Poisoppiminen on läsnä arjessamme jatkuvasti, huomaamme sen itse tai emme. Poisoppiminen tapahtuu tilanteissa, joissa vanhentuneet tiedot, tavat tai uskomukset estävät sopeutumista muutoksiin. Teknologian ja käytäntöjen kehitys vanhentavat taitoja väistämättä. Myös negatiiviset käyttäytymismallit tai haitalliset ajattelutavat, voivat vaatia poisoppimista, jotta tavat voidaan korvata myönteisemmillä käytännöillä.

Lisäksi henkilökohtaisen kehityksen ja liiketoiminnan muutosten edistämiseksi poisoppiminen auttaa meitä hylkäämään vanhentuneita käytäntöjä ja omaksumaan uusia, jolloin pysymme mukautuvina ja kilpailukykyisinä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Oma osaamisemme ja muutoskyvykkyytemme on, ei suinkaan työnantajan, vaan meidän itsemme arvokkainta pääoma, jota kannamme mukanamme arjessa.

Poisoppiminen ”tapojen silmukka” -prosessina

Tapojen silmukka -prosessi (vihje-rutiini-palkinto) on käytännöllinen tapa reflektoida omaa toimintaa vaihe vaiheelta.

Vanhentuneiden tapojen tunnistaminen: Jotta jokin muutos voi tapahtua, ensin pitää tunnnistaa käytös, taito tai uskomus, joka ei enää ole tarpeellinen tai on jopa haitallinen. Säännöllinen itsereflektio ja itsetietoisuuden kehittäminen auttavat ymmärtämään, mikä estää edistymistä. Työyhteisössä palautekulttuurin suunnitelmallinen kehittäminen on oiva tapa tukea yksilöiden itsetietoisuuden kehittymistä.

Vanhentuneiden tapojen muuttaminen ja uuden tavan oppiminen: Muutos on helpointa, kun uudesta tavasta tekee miellyttävän ja helpon toteuttaa. On hyödyllistä pohtia, mitkä esteet haittaavat edistymistäsi. Voitko poistaa esteen? Mieti, mitkä vanhat tavat vaikeuttavat uuden tavan muodostamista.

Säännöllisyys auttaa saavuttamaan halutun lopputuloksen. Pidä mielessäsi niin sanottu yhden prosentin sääntö. Vaikka tekisit vain yhden prosentin parannuksen päivittäin, muutokset kumuloituvat hitaasti, mutta pitkällä aikavälillä muutos on merkittävä.

Lopuksi muista palkitse itsesi, jotta uusi tapa vakiintuu. Palkinto voi olla esimerkiksi pieni teko tai asia, joka miellyttää sinua.

Tapojen silmukka käytännössä: esimerkkejä

Huomaat olevasi stressaantunut ja tekeväsi töitä jatkuvasti ilman taukoja

  1. Tunnista vihjeet: Tunnista käyttäytymisesi erilaisissa tilanteissa. Huomaat kenties ärsyyntyväsi helposti ja vastaavasi kysymyksiin lyhyesti tai töksäytellen. Älä vähättele tuntemuksiasi.
  2. Muuta rutiinia: Tee tauoista säännöllinen osa työpäivääsi esimerkiksi nousemalla ylös ja venyttelemällä.
  3. Tee näkyväksi: Aseta muistutus tauoille tai käytä sovellusta, joka muistuttaa sinua nousemaan ylös säännöllisesti. Voit myös pitää taukopäiväkirjaa, johon merkitset stressitasosi esimerkiksi asteikolla 1–7 (1 = olo on mitä mainioin, ei lainkaan stressiä ja 7 = erittäin kova stressitaso). Päiväkirja toimii hyvin työkaluna kehityksen seurannassa.
  4. Tee houkuttelevaksi: Tee tauoista houkuttelevia lisäämällä niihin mukavia aktiviteetteja, kuten lyhyt kävely tai rauhoittava musiikki. Voit myös avata työpaikalla keskustelun taukojen merkityksestä pitkällä aikavälillä.
  5. Tee helpoksi: Näkyvillä olevat venyttelyohjeet muistuttavat olemassaolostaan.
  6. Tee palkitsevaksi: Palkitse itsesi säännöllisistä tauoista esimerkiksi nauttimalla suosikkijuomasi tauon aikana.

Sinua vaivaa prokrastinaatio eli taipumus siirtää epämiellyttäviä tehtäviä aina eteenpäin

  1. Tunnista vihjeet: Prokrastinaation vihjeitä voivat olla vaikeat tai epämiellyttävät tehtävät, joiden aloitusta siirrät uudestaan ja uudestaan. Huomaat esimerkiksi perustelevasi jatkuvasti itsellesi, miksi sinulla ei ole aikaa suorittaa jotain tiettyä koulutusta.
  2. Muuta rutiinia: Aloita tehtävä pienellä askeleella. Voit esimerkiksi asettaa itsellesi ajastimen ja työskennellä 5–10 minuuttia kerrallaan. Näin saat tehtävän alkuun, mikä on usein vaikeinta. Mikäli haasteena on kouluttautuminen, voit esimerkiksi avata verkkokoulutuksen näkyville tietokoneen näytölle ja katsoa sitä pienissä osissa.
  3. Tee näkyväksi: Aseta näkyviin selkeä to do -lista tehtävistä, jotka tulee suorittaa ja vedä yli aina suoritettu tehtävä.
  4. Tee houkuttelevaksi: Pohdi tunnetta, jonka saat suoritettuasi epämiellyttävän tehtävän. Mikäli kyseessä on koulutuksen suorittaminen, pohdi, mitä hyötyä koulutuksen suorittamisesta sinulle on lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä.
  5. Tee helpoksi: Jaa tehtävät pieniin, hallittavissa oleviin osiin, jotta aloittaminen on helpompaa.
  6. Tee palkitsevaksi: Luo palkinto jokaisen suoritetun vaiheen jälkeen, kuten pieni välipala, lyhyt kävely tai rupattelu työkaverin kanssa.

Helpot ajatustyökalut auttavat muutoksessa

Voit myös hyödyntää seuraavia työkaluja uuden tavan opettelussa:

Kahden minuutin sääntö: Jos haluat luoda uuden tavan, tee siitä niin yksinkertainen, että sen aloittamiseen kuluu vain kaksi minuuttia. Otetaanpa pari esimerkkiä. Jos haluat aloittaa juoksemisen, aloita pukemalla juoksukengät ja kävelemällä korttelin ympäri. Seuraavalla kerralla pidennä hieman lenkkiä tai ota muutama juoksuaskel. Jos puolestaan haluat lisätä kiireiseen arkeesi opiskelua, valitse koulutuksia, joita voit katsoa verkossa helposti. Näin teet tavan aloittamisesta kevyttä ja vältät liiallisen ajattelun, joka estää sinua aloittamasta.

Tapojen kasaaminen: Toinen tehokas tekniikka on “tapojen kasaaminen”, jossa uusi tapa yhdistetään jo olemassa olevaan toimivaan tapaan. Esimerkiksi aamukahvin tai lounaan yhteyteen uuden tavan lisääminen onnistuu näppärästi, sillä tavat toistuvat jo nyt päivittäin. Voit esimerkiksi vaihtaa aamukahvin yhteydessä tekemäsi sosiaalisen median surffailun lyhyeen oman kehityksen arvioinnin laatimiseen tai uuden kielen harjoitteluun pelillisellä Duolingo-sovelluksella. Näin uusi tapa kiinnittyy johonkin, mitä teet jo automaattisesti ja muistuu mieleen päivittäin.

Identiteettiperustainen tavoitteen asettaminen: Asettaessasi tavoitteita kiinnitä huomiota, että tavoitteet perustuvat siihen, millainen ihminen haluat olla, eikä vain siihen, mitä haluat saavuttaa. Jos esimerkiksi haluat olla tehokas ja tuottava taloushallinnon ammattilainen, voit keskittyä tapoihin, jotka edistävät laskutettavaa työtä, kuten ajanhallinnan parantamiseen ymmärtämällä laskutusasteen logiikan sekä tunnistamalla ei-laskutettavat tehtävät ja minimoimalla niihin käytettyä aikaa tai automatisoimalla toistuvia tehtäviä.

Miten alkuun uudistumisessa?

  1. Aloita pienestä. Muista, että suurien muutosten yrittäminen yhdellä kertaa voi olla ylivoimaista ja epärealistista. Aloita sen sijaan pienistä, hallittavista muutoksista. Voit keskittyä tapaan, jonka muodostaminen vie vain muutaman minuutin päivässä. Yhden tavan muuttaminen kerralla on tehokkainta.
  2. Identifioi ja ymmärrä tapojen silmukka. Ymmärtämällä tapojen silmukan (vihje – rutiini – palkinto) arjen tilanteissa opit tunnistamaan, mikä laukaisee vanhat tavat, miten ne toimivat ja mitä palkintoa saat niistä. Näin opit muokkaamaan tai muuttamaan tapojasi.
  3. Tee tavoitteista selkeitä ja saavutettavia. Aseta selkeitä ja konkreettisia tavoitteita muutokselle. Näin saat selkeän suunnan muutokselle ja opit seuraamaan edistymistäsi.
  4. Pidä kirjaa edistymisestäsi. Arvioimalla säännöllisesti (asteikko 1–7) edistymisestäsi huomaat helpommin muutoksen ja saat konkreettista tietoa siitä, miten hyvin onnistut. Voit esimerkiksi pitää päiväkirjaa, käyttää seurantatyökalua tai merkitä kalenteriin saavutuksesi.
  5. Jatka arviointia ja mukauttamista. Muutosten tekeminen on jatkuva oppimisprosessi. Arvioi säännöllisesti, miten uudet tavat toimivat ja mukauta niitä tarpeen mukaan. Näin löydät itsellesi parhaan tavan uudistua ja ylläpitää pitkäaikaisia muutoksia.

Kirjavinkit kesälukemiseksi

Jos haluat kesälukemista riippumattoon, voit tutustua esimerkiksi kirjoihin:

  • Charles Duhigg: Tapojen voima: miksi käyttäydymme niin kuin käyttäydymme
  • James Clear: Atomic Habits

Sekä Duhiggin että Clearin kirjat käsittelevät tapojen muodostumista ja muuttamista tarjoten käytännönläheisiä ohjeita uusien tapojen luomiseen.

Kirjoitussarjan tekijä Linda Paasikallio on liiketoiminnan kehittämisen ammattilainen, joka on työskennellyt verkkokoulutuksen ja mikro-oppimisen edistämisessä Suomessa kansainvälisen koulutusyhtiön maajohtajana. Hänellä on vuosien kokemus talousammattilaisten rekrytoinneista sekä IT- ja talousalan koulutusohjelmien kehittämisestä. Nykyään yrittäjänä Linda keskittyy yritysten arvokkaimman voimavaran – ihmisten – kehittämiseen, integroimalla henkilöstön osaamisen johtaminen tiiviisti osaksi liiketoiminnan strategiaa.