Uratarina

Yksi yö aikaa miettiä: Konsultti siirtyi talousjohtajaksi startupiin

“Olemme lähteneet liikkeelle lähes nollapisteestä. Ei ollut tavallaan olemassa mitään”. Nyt talousjohtaja Maarit Nissinen ja hänen kuuden hengen ydintiiminsä rakentavat Finn Recyclingille kunnianhimoisesti kansainvälistä kasvua.

– Meillä ei ollut rakenteita, johtoryhmää, organisaatiokaaviota eikä yhdessä sovittuja toimintamalleja. Hienoa tässä on se, että ei ole myöskään historian taakkaa. Istuimme alas ja aloimme piirtää prosessikarttaa, hän luettelee. 

Kaikkea tekemistä ohjaa vahva verkostomainen ajattelu. 

Startupin kehityskaari rakentuu karkeasti seuraaviin vaiheisiin: Ensin on idea tai innovaatio. Sen jälkeen rakennetaan vahva tiimi, houkutellaan mukaan sijoittajia, kehitetään skaalautuva palvelumalli ja pyritään kansainvälisille markkinoille.

–  Voimme viedä modulaariset elvytyslaitteemme valimoiden tiloihin. Me omistamme laitteet ja teemme yritysten kanssa 5–7 vuoden palvelusopimukset. Pystymme tuomaan yrityksille isoja kustannussäästöjä. Haemme kasvua maailmalta, sillä esimerkiksi Saksassa ongelma on jo käsillä, Nissinen kertoo.  

Finn Recycling

Suomalainen uusvanha startup, joka toimi aiemmin metallinkierrätyksen parissa.

Nyt liiketoiminnan ydin on yrityksen perustajan kuusi vuotta sitten kehittämä innovaatio jätehiekan tehokkaasta elvytysmenetelmästä. Lopputuloksena hiekka voidaan puhdistaa ja palauttaa takaisin kiertoon. 

Finn Recyclingin liiketoiminnassa ei ole kyse aivan mitättömän ongelman ratkaisusta: Noin 40 000 metallivalimosta vain prosentti kierrättää hiekkansa. Samalla hyvälaatuinen hiekka on loppumassa koko maailmasta.

Rahoituksen etsiminen päivittäistä työtä 

Kansainvälinen kasvu syö paljon pääomia. Vaikka Finn Recyclingilla on pääomasijoittaja ankkuriomistajana, Nissisen yksi tärkeimmistä tehtävistä on rahoituksen etsiminen. 

– Kun tulin puoli vuotta sitten yritykseen töihin, minulle kerrottiin, että rahoitus on kunnossa. Sen jälkeen olemme järjestäneet kaksi rahoituskierrosta ja kolmatta pukkaa. Rahan etsiminen eri lähteistä on päivittäistä työtä, hän kuvailee. 

Toimitusjohtajan ja talousjohtajan välinen roolitus on myös selkeä. Toimitusjohtaja pitchaa rahoittajille yhdessä sovitut asiat ja talousjohtaja tarvittaessa säestää taustalla. 

Nissisen mukaan ydintiimin roolit ovat muutenkin selvät. Ydintiimiin kuuluu talousjohtajan lisäksi toimitusjohtaja, kaksi ”pellepelotonta” ja kaksi kansainvälisen liiketoiminnan osaajaa. Kaikilla on vahva liike-elämätausta. 

– Joudun välillä olemaan järjen ääni ja pitämään muiden jalat maan pinnalla. Etenkin onnistuneen rahoituskierroksen jälkeen. Tehtäväni on laskea erilaisia skenaarioita, ennusteita ja mallintaa asioita. Miten esimerkiksi rahamme riittävät, jos teemme investointeja. Eli sanoittaa liiketoimintaa numeroiksi, talousjohtaja kertoo. 

Yksi yö aikaa miettiä työtarjousta 

Nissinen päätyi Finn Recyclingin talousjohtajaksi ja osakkaaksi sattumalta. Hän ehti työskennellä yli kymmenen vuotta yrityskonsulttina ja johtavana konsulttina.

Joudun välillä olemaan järjen ääni ja pitämään muiden jalat maan pinnalla.

– Minulla oli konsulttisuhde Finn Recyclingin kanssa. Kävin keskusteluja yrityksen perustajan kanssa siitä, mitä kasvu vaatii organisaatiolta. Omistaja halusi minut mukaan ja sain yhden yön miettimisaikaa. Hallituksen haastattelu olikin jo sitten seuraavana päivänä, hän muistelee. 

Urjalalaisyrityksessä talousjohtajan vastuualueisiin kuuluvat taloushallinnon lisäksi it- ja lakiasiat. Nissisellä on yksi alainen, joka hoitaa reskontran ja laskutuksen. Ulkoistettu tilitoimisto vastaa puolestaan kirjanpidosta ja palkanmaksusta.  

– Tarvitsemme yritykseen lisää väkeä, mutta lisäystarpeet eivät ole välttämättä suuria. Seuraavaksi mietimme myyntiorganisaatiota, että pitääkö sen olla oma, Nissinen sanoo. 

Maarit Nissinen 

Työ: Finn Recycling Oy:n talousjohtaja. 

Koulutus: Kauppatieteiden maisteri. 

Perhe: Puoliso. 

Harrastukset: Usein epäonnistuvat kukkien ja vihannesten viljelykokeilut vanhalla sukutilalla, faktan ja fiktion lukeminen, ja erityisesti kaikki langoista tehtävät käsityöt eri tekniikoilla. 

Maarit Nissinen kokee olevansa parhaimmillaan erilaisissa neuvottelutilanteissa, joissa eri osapuolten näkemykset ovat alussa kaukana toisistaan, mutta loppujen lopuksi ratkaisu löytyy.

Lisää uratarinoita