Uu­ti­set ja tie­dot­teet

Yh­teis­toi­min­ta­lain muu­tos toi jat­ku­van vuo­ro­pu­he­lun vel­voit­teen yri­tyk­siin

Suomen lakikirja, puheenjohtajan nuija

Työ­nan­ta­jan ja hen­ki­lös­tön vä­li­sen yh­teis­toi­min­nan tar­koi­tuk­se­na on yri­tyk­sen toi­min­nan ja työ­olo­suh­tei­den ke­hit­tä­mi­nen. Vuo­den alus­sa voi­maan­tul­lut laki yh­teis­toi­min­nas­ta yri­tyk­sis­sä (HE 159/2021) kos­kee yri­tyk­siä ja yh­tei­sö­jä, jois­sa työs­ken­te­lee työ­suh­tees­sa sään­nöl­li­ses­ti vä­hin­tään 20 työn­te­ki­jää.

Yh­teis­toi­min­ta­la­ki muo­dos­tuu kol­mes­ta ko­ko­nai­suu­des­ta, jois­ta ker­ro­taan alla tar­kem­min:

  1. Jat­ku­va vuo­ro­pu­he­lu työ­nan­ta­jan ja hen­ki­lös­tön vä­lil­lä
  2. Muu­tos­neu­vot­te­lut 
  3. Hen­ki­lös­tön edus­ta­ja yri­tyk­sen hal­lin­toon

Jat­ku­va vuo­ro­pu­he­lu

Työ­pai­koil­la on so­vit­ta­va, miten vuo­ro­pu­he­lu käy­tän­nös­sä to­teu­te­taan työ­nan­ta­jan ja hen­ki­lös­tön vä­lil­lä. Se on jär­jes­tet­tä­vä kui­ten­kin sään­nöl­li­ses­ti vä­hin­tään nel­jän­nes­vuo­sit­tain, pie­nem­mis­sä 20 – 29 työn­te­ki­jää työl­lis­tä­vis­sä yri­tyk­sis­sä riit­tää puo­li­vuo­sit­tain käy­tä­vät kes­kus­te­lut. MI­kä­li yri­tyk­ses­sä ei ole va­lit­tu hen­ki­lös­tön edus­ta­jaa, niin vuo­ro­pu­he­lu voi­daan to­teut­taa vä­hin­tään ker­ran vuo­des­sa jär­jes­tet­tä­väs­sä yh­tei­ses­sä ti­lai­suu­des­sa.

Yri­tyk­sis­sä voi­daan itse mää­rit­tää, mitä asioi­ta on tar­peen kä­si­tel­lä yri­tyk­sen ja työyh­tei­sön ke­hit­tä­mi­sek­si. Myös hen­ki­lös­tön edus­ta­jal­la on oi­keus nos­taa tar­peel­li­sek­si kat­so­mi­aan asioi­ta vuo­ro­pu­he­lun koh­teek­si. Laki mah­dol­lis­taa yri­tys­ten ja sen työn­te­ki­jöi­den eri­lais­ten piir­tei­den huo­mioi­mi­sen kuten yri­tyk­sen toi­mia­la, koko ja hen­ki­lös­tön ra­ken­ne. Työ­nan­ta­jan ja hen­ki­lös­tön edus­ta­jan on käy­tä­vä sään­nön­mu­kais­ta vuo­ro­pu­he­lua:

  • yri­tyk­sen tai yh­tei­sön ke­hi­tys­nä­ky­mis­tä ja ta­lou­del­li­ses­ta ti­lan­tees­ta
  • työ­pai­kal­la so­vel­let­ta­vis­ta sään­nöis­tä, käy­tän­nöis­tä ja toi­min­ta­pe­ri­aat­teis­ta 
  • työ­voi­man käyt­tö­ta­vois­ta sekä hen­ki­lös­tön ra­ken­tees­ta
  • hen­ki­lös­tön osaa­mis­tar­peis­ta ja osaa­mi­sen ke­hit­tä­mi­ses­tä 
  • työ­hy­vin­voin­nin yl­lä­pi­tä­mi­ses­tä ja edis­tä­mi­ses­tä siltä osin kuin asiaa ei kä­si­tel­lä muun lain­sää­dän­nön no­jal­la 
  • myös tiet­ty­jä muus­ta lain­sää­dän­nös­tä joh­tu­via asioi­ta kuten hen­ki­lö­tie­to­jen ke­rää­mi­nen työ­hön otet­taes­sa ja työ­suh­teen ai­ka­na sekä kamera-​, kulun-​ tai muun tek­ni­nen val­von­ta ja säh­köi­nen vies­tin­tä

Osana vuo­ro­pu­he­lua tulee tehdä työyh­tei­sön ke­hit­tä­mis­suun­ni­tel­ma työyh­tei­sön suun­ni­tel­mal­li­sek­si ja pit­kä­jän­tei­sek­si ke­hit­tä­mi­sek­si. Ke­hit­tä­mis­suun­ni­tel­maan on kir­jat­ta­va:

  • Ny­ky­ti­la ja en­na­koi­ta­vis­sa ole­vat ke­hi­tys­ku­lut, joil­la voi olla vai­ku­tus­ta hen­ki­lös­tön osaa­mis­tar­pei­siin tai työ­hy­vin­voin­tiin
  • Ne pää­mää­rät ja toi­men­pi­teet, joil­la ke­hi­te­tään ja yl­lä­pi­de­tään hen­ki­lös­tön osaa­mis­ta sekä edis­te­tään hen­ki­lös­tön työ­hy­vin­voin­tia
  • Toi­men­pi­tei­den vas­tuun­ja­ko ja ai­ka­tau­lu
  • Seu­ran­ta­me­net­te­lyt
  • Ul­ko­puo­li­sen työ­voi­man käy­tön pe­ri­aat­teet

Suun­ni­tel­maa on tar­vit­taes­sa päi­vi­tet­tä­vä, kun yri­tyk­sen toi­min­nas­sa tulee sii­hen liit­ty­viä muu­tok­sia. Ke­hit­tä­mis­suun­ni­tel­ma kor­vaa ny­kyi­sen henkilöstö-​ ja kou­lu­tus­suun­ni­tel­man ja yhdenvertaisuus-​ ja tasa-​arvosuunnitelma voi­daan myös si­säl­lyt­tää sii­hen.

Ennen vuo­ro­pu­he­lua työ­nan­ta­jan tulee toi­mit­taa hen­ki­lös­tön edus­ta­jal­le tar­peel­li­sia tie­to­ja kes­kus­te­lun kan­nal­ta. Myös hen­ki­lös­tön edus­ta­jal­la on oi­keus pyy­tää asi­aan liit­ty­viä mer­ki­tyk­sel­li­siä tie­to­ja.

  • Kaksi ker­taa vuo­des­sa an­net­ta­vat tie­dot:
    • Hen­ki­lös­tö­mää­rät lii­ke­toi­min­tayk­si­köit­täin tai muul­la vas­taa­val­la ta­val­la jao­tel­tu­na
    • Mää­rä­ai­kai­sis­sa tai osa-​aikaisissa työ­suh­teis­sa työs­ken­te­le­vien työn­te­ki­jöi­den mää­ris­tä
    • Sel­vi­tys yri­tyk­sen ta­lou­del­li­ses­ta ti­las­ta, josta il­me­ne­vät tuo­tan­non, palvelu-​ tai muun toi­min­nan, työl­li­syy­den, kan­nat­ta­vuu­den ja kus­tan­nus­ra­ken­teen ke­hi­tys­nä­ky­mät
  • Vuo­sit­tain an­net­ta­vat tie­dot:
    • Tie­dot hen­ki­lös­tön edus­ta­jan edus­ta­mil­le työn­te­ki­jöil­le mak­se­tuis­ta pal­kois­ta, hen­ki­lös­tön edus­ta­jan pyy­täes­sä tie­dot on an­net­ta­va am­mat­ti­ryh­mit­täin jao­tel­tu­na. Tie­dois­ta ei saa il­me­tä yk­sit­täi­sen työn­te­ki­jän palk­ka­tie­to­ja.
    • Ul­ko­puo­li­sen työ­voi­man käy­tön osal­ta tie­dot työ­koh­teis­ta ja työ­teh­tä­vis­tä sekä ajan­jak­sois­ta, jol­loin ul­ko­puo­lis­ta työ­voi­maa on käy­tet­ty, jos se on kuu­lu­nut ti­laa­ja­vas­tuu­lain pii­riin.
    • Ti­lin­pää­tös ja toi­min­ta­ker­to­mus, jos työ­nan­ta­jan on sel­lai­set laa­dit­ta­va.

Vuo­ro­pu­he­lut on kir­jat­ta­va ja niis­tä on käy­tä­vä ilmi ai­na­kin vuo­ro­pu­he­lun käy­mi­sen (työ­nan­ta­jan ja hen­ki­lös­tön edus­ta­jan vä­li­sen ko­kouk­sen) ajan­koh­ta, ko­kouk­seen osal­lis­tu­neet hen­ki­löt sekä ko­kouk­ses­sa kä­si­tel­ty­jen asioi­den pää­asial­li­nen si­säl­tö sekä mah­dol­li­set pää­tök­set. Hen­ki­lös­töl­le tie­do­te­taan vuo­ro­pu­he­lun si­säl­lös­tä ai­na­kin siltä osin kuin ne vai­kut­ta­vat työ­pai­kan käy­tän­töi­hin.

Muu­tos­neu­vot­te­lut

Työ­nan­ta­jan on neu­vo­tel­ta­va työn­te­ki­jöi­den edus­ta­jien tai työn­te­ki­jöi­den kans­sa ennen kuin tekee pää­tök­sen hen­ki­lös­tön ase­maan olen­nai­ses­ti vai­kut­ta­vis­ta asiois­ta. Täl­lai­sia ovat esi­mer­kik­si työ­voi­man vä­hen­tä­mi­nen, lo­mau­tuk­set, työ­suh­tei­den osa-​aikaistaminen sekä olen­nai­set työn­te­ki­jän työ­eh­to­jen yk­si­puo­li­nen muut­ta­mi­nen, muu­tok­set työ­teh­tä­vis­sä tai työ­me­ne­tel­mis­sä.

Me­net­te­ly­ta­voil­taan neu­vot­te­lut py­sy­vät pää­piir­teis­sään en­nal­laan. Työn­te­ki­jöi­den oi­keut­ta tehdä eh­do­tuk­sia ja esit­tää vaih­toeh­toi­sia rat­kai­su­ja on kui­ten­kin tuotu vah­vem­min esiin uu­dis­te­tus­sa lais­sa.

Hen­ki­lös­tön edus­ta­ja yri­tyk­sen hal­lin­toon

Hal­lin­toe­dus­tus­lain si­säl­tö siir­ret­tiin osak­si yh­teis­toi­min­ta­la­kia. Hen­ki­lös­tön tulee olla edus­tet­tu­na toi­mie­li­mes­sä, jossa to­sia­sial­li­ses­ti kä­si­tel­lään lii­ke­toi­min­taa, ta­lout­ta ja hen­ki­lös­tön ase­maa kos­ke­via ky­sy­myk­siä. Tar­koi­tuk­se­na on tuoda hen­ki­lös­tön asian­tun­te­mus hyö­dyn­net­tä­väk­si yri­tyk­sen pää­tök­sen­te­koon ja edis­tää tie­don­kul­kua. Sään­nök­siä hen­ki­lös­tön hal­lin­toe­dus­ta­jas­ta so­vel­le­taan yri­tyk­siin, jois­sa työs­ken­te­lee Suo­mes­sa vä­hin­tään 150 työn­te­ki­jää.

Hen­ki­lös­tön edus­ta­jil­la on läh­tö­koh­tai­ses­ti samat oi­keu­det, vel­vol­li­suu­det ja vas­tuut kuin yri­tyk­sen va­lit­se­mil­la asian­omai­sen toi­mie­li­men jä­se­nil­lä. Heil­lä ei kui­ten­kaan ole oi­keut­ta osal­lis­tua yri­tyk­sen joh­don va­lin­taa, erot­ta­mis­ta, joh­don so­pi­museh­to­ja, hen­ki­lös­tön työ­suh­teen eh­to­ja taik­ka työ­tais­te­lu­toi­men­pi­tei­tä kos­ke­vien asioi­den kä­sit­te­lyyn.

Yh­teis­toi­min­taa sää­del­lään myös muis­sa la­eis­sa, jotka il­me­ne­vät yh­teis­toi­min­ta­lain 4 §:ssä.