Uutiset ja tiedotteet

Tilintarkastajilta ohjeistus sähköisestä tilinpäätösmerkinnästä

kynä hiiri käsi tietokone

Suomen Tilintarkastajien asiantuntija Riitta Laine on kirjoittanut tiiviin ohjeistuksen sähköisen tilinpäätösmerkinnän tekemisestä. Ohjeistus löytyy Tilintarkastajien sivuilta.

Ohjeessa on mainio ratkaisu tilinpäätösmerkinnän päiväämiseen:

Sähköisesti allekirjoitettaessa lause voi olla esimerkiksi muodossa ”Suoritetusta tilintarkastuksesta on (sähköisen) allekirjoituksen osoittamana päivänä annettu kertomus.” Mikäli on epäselvää, tapahtuuko allekirjoittaminen sähköisesti vai manuaalisesti, voi sulkeissa olevan sanan jättää pois. Tilinpäätösmerkinnän tekstistä on hyvä sopia tilintarkastajan kanssa.

Yleensähän tilinpäätöstä valmisteleva talousosasto tai tilitoimisto ei tiedä, milloin tilintarkastaja tulee antamaan tilintarkastuskertomuksen ja tekemään tilintarkastusmerkinnän. Jos päiväys on kirjoitettu tilinpäätökseen valmiiksi, sitä ei sähköisen allekirjoituksen ominaisuuksista johtuen voi enää muuttaa. Päiväyksen esittäminen Suomen Tilintarkastajien sivuilla esitetyllä mallilla ratkaisee tämän vaivalloisen päiväysongelman.

Lue koko ohjeistus Tilintarkastajien sivuilta.

Lue lisää Kanavalta

ohjelmisto koodi
Selvitys: arvonlisäveron nosto 25,5 prosenttiin aiheuttaa useita haasteita ohjelmistoille
Arvonlisäverokannan muutos desimaalimuotoiseen 25,5 prosenttiin on lakiesityksen mukaan tarkoitus saattaa voimaan jo 1. syyskuuta 2024. Näin nopea aikataulu tulee hyvin todennäköisesti aiheuttamaan viivästyksiä laskutukseen. Kyselyissä ja ohjelmistotalojen keskustelutilaisuudessa selvisi, että alv-kannan muutos aiheuttaa monia erilaisia haasteita. Taloushallintoliitto on lähettänyt lausuntonsa asiasta Valtiovarainministeriölle.
Kouluttajat
PHT-risteilyn kouluttajat Marjaana Lundqvist Erityisasiantuntija, Kansainväliset asiat Marjaana työskentelee Eläketurvakeskuksessa kansainvälisten sosiaaliturva-asioiden erityisasiantuntijana. Hän on työskennellyt jo 20 vuoden ajan…