Uutiset ja tiedotteet

KILA:n lausunto myyntisaamisten alaskirjaamisesta

Kirjanpitolautakunta on antanut 27. elokuuta 2024 lausunnon 2024/2072 Myyntisaamisen alaskirjaamisesta. Hakija pyytää lausuntoa myyntisaamisten alaskirjauksista tilanteessa, jossa kirjanpitovelvollinen soveltaa yhdenkertaista, maksuperusteista kirjanpitoa ilman tasetta. Lisäksi hakija haluaa täsmennystä alaskirjauksen kirjausperusteisiin. Edellyttääkö alaskirjaus muun muassa tuloksettomia perintätoimia?  

KPL 1:1a § mukaan yhdenkertaista kirjanpitoa voi toteuttaa sellainen ammatin- ja liikkeenharjoittaja, jonka tilikausi on kalenterivuosi (KPL 1: 4 §) ja jonka toiminnassa enintään yksi seuraavista edellytyksistä päättyneeltä ja sitä edeltävältä tilikaudelta: tase 100 000 euroa, liikevaihto 200 000 euroa ja palveluksessa keskimäärin yli kolme henkilö. Tällöin tilinpäätös ei ole myöskään pakollinen.

Vaikka kirjanpidossa ei yhdenkertaisessa, maksuperusteissa kirjanpidossa ole tasetta, on ostovelkojen ja myyntisaamisten määrä pystyttävä jatkuvasti selvittämään KPL 2:3.2 § mukaisesti. Jos tehdään tilinpäätös, sen on oltava ammatin- ja liikkeenharjoittajallakin aina suoriteperusteinen KPL 3:3.1 § 6 kohdan mukaisesti.  
 
Myyntisaamisten alaskirjaamisen osalta KILA viittasi lausunnossaan vanhaan lausuntoon 2008/1827:

”Jos taseeseen merkitty saatava on niin epävarma, että siitä ei todennäköisesti saada suoritusta, tulee se vähentää tuloslaskelmassa kuluna. Jos taas saamisen kertymistä pidetään todennäköisenä, mutta siihen kuitenkin nähdään liittyvän sellainen riski, jolla olisi olennainen vaikutus kirjanpitovelvollisen toimintaan, riskistä tulee tehdä selkoa liitetietona KPL 3:2.1 §:ssä tarkoitetun oikean ja riittävän kuvan antamiseksi kirjanpitovelvollisen tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.”

Epävarmuutta arvioitaessa kannattaa hyödyntää lausunnossa esitettyä taulukkoa, jossa menetyksen realisoitumisen todennäköisyys ja sitä vastaava kirjanpitokäsittely on jaettu neljään luokkaan:

  1. Perustellusti varma (95–100%): Ei vastainen tapahtuma, kirjataan kuluksi 
  2. Todennäköinen (50–95%): Kirjataan kuluksi, jos määrä voidaan kohtuudella arvioida, muussa tapauksessa ilmoitetaan liitetietona     
  3. Mahdollinen, ei todennäköinen (5–50%): Ilmoitetaan liitetietona 
  4. Epätodennäköinen (0–5%): Ei ilmoiteta  liitetietona 

Riittävä epävarmuus toimii siis alaskirjauksen perusteena, eikä edellytä välttämättä esimerkiksi perintätoimia. Alaskirjausvelvollisuus ei myöskään poistu, vaikka tehtäisiin yhdenkertaista ja/tai maksuperusteista kirjanpitoa. Luottotappioita kirjatessa tulee huomioida bruttomääräinen esitystapa. Luottotappioita ei netoteta myyntiä vasten, vaan kirjaus tehdään liiketoiminnan muihin kuluihin sinä tilikautena, jona kyseinen myyntisaaminen tai sen osa todetaan arvottomaksi.

Lue lisää KILA:n lausuntoja