KILA:lta oma-aloitteinen lausunto tase-erittelyistä
Kirjanpitolautakunta on julkaissut 18. kesäkuuta 2024 oma-aloitteisen lausunnon tase-erittelyistä 2024/2068. Se on kattava ja yksityiskohtainen ohje tase-erien esittämistavasta. Tämä lausunto kannattaa käydä huolella läpi.
Oma-aloitteinen lausunto tarkoittaa sitä, että lausuntopyyntöä ei ole tehnyt kukaan kirjanpitovelvollinen, vaan Kila itse kokee tärkeäksi omaehtoisesti tuoda esiin kyseisen aiheen kirjanpitokäytänteitä. Esimerkiksi Omaehtoinen lausunto verohuojennuspoistojen soveltuvuudesta suunnitelmapoistoiksi pien- tai mikroyrityksessä 2020/1999 on vastaavanlainen lausunto.
Oma-aloitteinen lausunto tase-erittelyistä on varsin kattava ja yksityiskohtainen. Lausunnossa on annettu tase-erittäin ohjeet esittämistavasta. Esimerkiksi sijoitusten ryhmästä ohjeistetaan seuraavaa:
Kiinteistöjen, osakkeiden ja niitä vastaavien arvo-osuuksien sekä muiden osuuksien tase-erittelyssä ilmoitetaan soveltuvin osin kiinteistön tai yhteisön nimi, osakkeiden lukumäärä, hankintameno, hankinta-aika sekä siitä mahdollisesti tehdyt arvonalennukset ja niiden perusteet. Käypään arvoon arvostaminen, arvonkorotukset ja niiden muutokset ilmoitetaan kiinteistö-, osake- tai osuuskohtaisesti.
Suosittelemme kirjanpitäjiä ja tilitoimistoja käymään lausunnon huolella läpi ja pohtimaan, onko oman toimiston tavassa laatia tase-erittelyt tarkennettavaa. Alla on muutamia poimintoja lausunnosta, jota Kilan jäsen Leena Rekola-Nieminen tulee myöhemmin ruotimaan tarkemmin Tilisanomien Nuijan kopautukset -palstalla.
Tase-erittelyjen allekirjoittaminen
Tase-erittelyjen allekirjoittaminen on jakanut mielipiteitä kentällä. Asiaa ei enää tarvitse pohtia, koska nyt Kila on ottanut asiaan selvästi kantaa. Tase-erittelyt päivätään niiden laadintapäivälle ja allekirjoitetaan. Allekirjoittajana voi toimia esimerkiksi kirjanpidosta tai taloudesta vastaava henkilö. Jos laatijoita on useita, kukin heistä voi varmentaa oman osuutensa tase-erittelyistä.
Taloushallintoliitossa suosittelemme Pienen osakeyhtiön esimerkkitilinpäätös -julkaisussa, että kirjanpitäjän lisäksi myös yrityksen johdon edustaja varmentaa ja hyväksyy tase-erittelyt allekirjoituksellaan.
Oman pääoman tase-erittelyt
Kirjanpitolaki edellyttää laatimaan tase-erittelyt pysyvistä ja vaihtuvista vastaavista, vieraasta pääomasta ja pakollisista varauksista. Muista taseen eristä, kuten omasta pääomasta, ei ole KPL:n mukaan velvollisuutta laatia tase-erittelyjä. Kila kuitenkin suosittaa tätä lausunnoissaan tarkastettavuuden helpottamiseksi. Oman pääoman eriin voi myös liittyä tarvetta seurata niiden elinkaarta yksityiskohtaisesti verotusta varten. Hyvänä esimerkkinä tästä on SVOP-rahasto.
Hyödykkeet, joilla ei ole tasearvoa
Yrityksellä voi olla omistuksessaan hyödykkeitä, joilla ei ole kirjanpidossa tasearvoa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi koneet ja kalusteet, jotka on kirjanpidossa jo kokonaan poistettu, mutta joilla on vielä taloudellista pitoaikaa jäljellä. Kila nostaa lausunnossaan esiin, että Yleisohjeessa suunnitelman mukaisista poistoista 16.10.2007 näidenkin esittämistä edellytetään tase-erittelyissä. Myös esimerkiksi arvopapereita on voitu saada vastikkeetta, jolloin niillä ei ole taseessa näkyvää hankintahintaa. Hyvänä esimerkkinä on ilman osakepääomaa perustettu yritys, jonka perustajaosakkaana kirjanpitovelvollinen on. Lausunnossa esitetään, että tällaiset omaisuuserät voi olla tarkoituksenmukaista mainita tase-erittelyissä hallinnollisista syistä.
Lausunto 2024/2068 löytyy kokonaisuudessaan KILA:n sivuilta.