Uu­ti­set ja tie­dot­teet

Ke­vään 2024 ke­hys­rii­hen ve­ro­muu­tok­sia lä­hi­vuo­sil­le

kaupunki Helsinki

Hal­li­tus päät­ti ke­hys­rii­hes­sään 15.–16. huh­ti­kuu­ta 2024 uusis­ta noin 3 mil­jar­din euron suu­rui­sis­ta jul­ki­sen ta­lou­den so­peu­tus­toi­mis­ta ja val­tion­ta­lou­den ke­hyk­sis­tä vuo­sil­le 2025–2028. Uudet so­peu­tus­toi­met tu­le­vat ai­em­min hal­li­tus­oh­jel­maan kir­jat­tu­jen 6 mil­jar­din so­peu­tus­toi­mien pääl­le. Tässä koot­tu­na ot­tei­ta ke­hys­rii­hen ve­ro­lin­jauk­sis­ta.

Ylei­nen ar­von­li­sä­ve­ro­kan­ta nousee 25,5 pro­sent­tiin

Ylei­nen ar­von­li­sä­ve­ro­kan­ta on tar­koi­tus nos­taa 24 pro­sen­tis­ta 1,5 pro­sent­tiyk­si­köl­lä 25,5 pro­sent­tiin. On hyvin to­den­nä­köis­tä, että ylei­sen ar­von­li­sä­ve­ro­kan­nan nosto to­teu­te­taan tu­le­van syk­syn ai­ka­na. Tähän ai­ka­tau­luun on syytä va­rau­tua. Ruot­sis­sa ja Tans­kas­sa ylei­nen ar­von­li­sä­ve­ro­kan­ta on 25 pro­sent­tia.

Ma­keis­ten ja suklaan ar­von­li­sä­ve­ro­kan­ta on tar­koi­tus ko­rot­taa 14 pro­sen­tin ve­ro­kan­nas­ta uu­teen ylei­seen ve­ro­kan­taan.

Ar­von­li­sä­ve­ro­kan­toi­hin on kaa­vail­tu muu­tok­sia jo hal­li­tus­oh­jel­ma­kir­jaus­ten pe­rus­teel­la. Hal­li­tus­oh­jel­man mu­kaan alin 10 pro­sen­tin ve­ro­kan­ta on tar­koi­tus nos­taa 14 pro­sent­tiin sanoma-​ ja ai­ka­kaus­leh­tiä lu­kuun ot­ta­mat­ta. Tämä muu­tos on tar­koi­tus to­teut­taa vuo­den 2025 alus­ta läh­tien.  Mi­kä­li näin teh­dään, ar­von­li­sä­ve­ro­kan­to­ja ko­ro­tet­tai­siin näin kah­teen­kin ot­tee­seen ly­hyen ajan si­säl­lä.

Jää näh­tä­väk­si, mihin ajoit­tuu ma­keis­ten ja suklaan ar­von­li­sä­ve­ro­kan­nan ko­rot­ta­mi­nen 14 pro­sen­tis­ta 25,5 pro­sent­tiin. Vielä ei ole var­maa, sää­de­tään­kö siitä mah­dol­li­ses­ti jo syk­syn ai­ka­na (jona yleis­tä ar­von­li­sä­ve­ro­kan­taa ehkä muu­te­taan) vai ta­pah­tuu­ko tämä muu­tos muuna ajan­koh­ta­na.

Oma ky­sy­myk­sen­sä on se, miten de­si­maa­le­ja si­säl­tä­vä ar­von­li­sä­ve­ro­kan­ta vai­kut­taa ta­lous­hal­lin­non oh­jel­mis­toi­hin. Voit lukea ai­hees­ta lisää Kanava-​artikkelissamme.

Tu­lo­ve­roas­tei­kon kah­den ylim­män por­taan in­dek­si­tar­kis­tuk­set lei­ka­taan

An­sio­tu­lo­ve­ro­tuk­sen in­dek­si­tar­kis­tus jä­te­tään vuon­na 2025 te­ke­mät­tä val­tion tu­lo­ve­roas­tei­kon kah­den ylim­män tu­lo­luo­kan osal­ta.

Vuo­del­le 2024 an­ne­tun val­tion tu­lo­ve­roas­tei­kon mu­kaan ylim­män tu­lo­luo­kan ala­ra­ja on 150 000 euroa ja siitä seu­raa­van alem­man por­taan ala­ra­ja 88 200 euroa. Vielä vuon­na 2023 ylim­män tu­lo­luo­kan ala­ra­ja oli ollut 85 800 euroa, mutta sitä siis ko­ro­tet­tiin 150 000 eu­roon vuo­den 2024 alus­sa. Ylim­mäs­sä tu­lo­luo­kas­sa tulee mak­set­ta­vak­si ns. so­li­daa­ri­suus­ve­ro, joka tar­koit­taa kah­den pro­sent­tiyk­si­kön yli­mää­räis­tä veroa por­ras­ta alem­paan tu­lo­luok­kaan näh­den. Ylim­mäl­lä por­taal­la ve­ro­pro­sent­ti on 44 vuon­na 2024 ja por­ras­ta alem­mal­la siis 42.

Työ­nan­ta­jan kou­lu­tus­vä­hen­nys pois­tuu

Työ­nan­ta­jil­ta pois­tuu mah­dol­li­suus tehdä ve­ro­tuk­ses­sa kou­lu­tus­vä­hen­nys. Ve­ro­tuk­ses­sa teh­tä­vä li­sä­vä­hen­nys on ollut puo­let kou­lu­tus­päi­vien las­ken­nal­li­sis­ta palk­ka­kus­tan­nuk­sis­ta. Vä­hen­nyk­seen on oi­keut­ta­nut kolme kou­lu­tus­päi­vää työn­te­ki­jää kohti.

Vä­hin­tään 20 hen­ki­löä työl­lis­tä­vien yri­tys­ten pitää nou­dat­taa yh­teis­toi­min­ta­la­kia, joka edel­lyt­tää näi­den yri­tys­ten laa­ti­van vuo­sit­tai­sen kou­lu­tus­suun­ni­tel­man. Nii­den työ­nan­ta­jien, joi­hin ei so­vel­le­ta yh­teis­toi­min­ta­la­kia, on tul­lut laa­tia vuo­sit­tai­nen kou­lu­tus­suun­ni­tel­ma, mi­kä­li ne ovat ha­lun­neet hyö­dyn­tää ve­ro­tuk­ses­saan kou­lu­tus­vä­hen­nys­mah­dol­li­suu­den.

Työ­nan­ta­jay­ri­tyk­set ovat voi­neet tehdä kou­lu­tus­vä­hen­nyk­sen vuo­den 2014 ve­ro­tuk­ses­ta läh­tien. Sään­nök­set kou­lu­tus­vä­hen­nyk­ses­tä löy­ty­vät elin­kei­no­ve­ro­lain 56 py­kä­läs­tä.

Ko­ti­ta­lous­vä­hen­nys­tä lei­ka­taan

Ko­ti­ta­lous­vä­hen­nys­tä su­pis­te­taan vuo­den 2025 ve­ro­tuk­ses­ta läh­tien 100 mil­joo­nal­la eu­rol­la vuo­des­sa.

Vuo­den 2024 ve­ro­tuk­ses­sa on voi­mas­sa vielä ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­sen ti­la­päi­nen ko­ro­tus. Kun kyse on yri­tyk­sen las­kut­ta­mas­ta kotitalous-​, hoiva-​ ja hoi­to­työs­tä, las­kun si­säl­tä­mäs­tä työn osuu­des­ta voi vä­hen­tää ve­ro­tuk­ses­saan 60 pro­sent­tia ja enin­tään 3 500 euroa. Öl­jy­läm­mi­tyk­sen kor­vaa­mi­seen so­vel­le­taan ko­ro­tet­tua ko­ti­ta­lous­vä­hen­nys­tä vielä vuo­si­na 2024–2027, ellei tähän ka­jo­ta syk­syn ai­ka­na.

Ko­ti­ta­lous­vä­hen­nys vuo­den 2024 ve­ro­tuk­ses­sa asun­non ja vapaa-​ajanasunnon kunnostus-​ ja pe­rus­pa­ran­nus­töis­tä on 40 pro­sent­tia yri­tyk­sen las­kun si­säl­tä­mäs­tä työn osuu­des­ta ja enin­tään 2 250 euroa.

Ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­siä so­vel­le­taan vuon­na 2024 rin­nan siten, että jos hen­ki­löl­lä on täysi 2 250 euron vä­hen­nys esi­mer­kik­si asun­non kun­nos­tus­töis­tä, hä­nel­lä on vielä mah­dol­li­suus 1 250 euron suu­rui­seen vä­hen­nyk­seen esi­mer­kik­si ko­ti­ta­lous­töis­tä.

Ko­ti­ta­lous­vä­hen­nys­tä on ryh­dyt­ty vuo­des­ta 2024 so­vel­ta­maan myös fysioterapia-​ ja toi­min­ta­te­ra­piay­ri­tys­ten sekä vas­taa­vien am­ma­tin­har­joit­ta­jien tuot­ta­maan ko­ti­kun­tou­tuk­seen.

Täys­säh­kö­au­to­jen ja la­taus­hy­bri­dien ajo­neu­vo­ve­roa ko­ro­te­taan

Hal­li­tuk­sen on tar­koi­tus ko­rot­taa täys­säh­kö­au­to­jen ja la­taus­hy­bri­dien ajo­neu­vo­ve­roa.

Au­toi­lun ve­ro­tus on ollut viime vuo­sien ajan jat­ku­vas­sa liik­kees­sä. Au­to­ve­ro pois­tui 1. lo­ka­kuu­ta 2021 ja sen jäl­keen en­si­re­kis­te­röi­dyil­tä täys­säh­köi­sil­tä henkilö-​ ja pa­ket­ti­au­toil­ta. Au­to­ve­ron pois­ton kom­pen­saa­tio­na täys­säh­kö­au­to­jen ajo­neu­vo­ve­roa ki­ris­tet­tiin siir­ty­mä­ajan jäl­keen 1. lo­ka­kuu­ta 2023 al­kaen. Ke­hys­rii­hen lin­jauk­sel­la ajo­neu­vo­ve­ro on nyt ki­ris­ty­mäs­sä edel­leen.

Ajo­neu­vo­ve­ro puo­les­taan ke­ve­nee 1. tam­mi­kuu­ta 2025 al­kaen keski-​ ja suu­ri­pääs­töi­sil­lä (C02-​päästöt 111–210 g/km) ajo­neu­voil­la ja niil­lä van­him­mil­la ajo­neu­voil­la, joil­la ei ole pääs­tö­tie­to­ja lain­kaan. Tämä muu­tos pe­rus­tuu ke­vään 2024 ke­hys­riih­tä ai­em­min teh­ty­jä pää­tök­siin ja sään­te­lyyn.

Täys­säh­köis­ten työ­suh­deau­to­jen ve­ro­tusar­von ve­ro­tu­ki jat­kuu – ja pie­ni­pääs­töi­sil­tä pois­tuu

Täys­säh­köis­ten työ­suh­deau­to­jen ve­ro­tusar­vo­jen ve­ro­tu­ki

Tukea jat­ke­taan nel­jäl­lä vuo­del­la. Tuen piti päät­tyä vuo­den 2025 jäl­keen, mutta nyt sitä ol­laan ke­hys­rii­hen lin­jaus­ten mu­kaan jat­ka­mas­sa vuo­den 2029 lop­puun.

Etu on 170 euroa kuu­kau­des­sa, joka vä­hen­ne­tään sekä auton käyt­tö­edun että va­paan au­toe­dun kuu­kausit­tai­ses­ta ve­ro­tusar­vos­ta. Edun on saa­nut 1. tam­mi­kuu­ta 2020 tai sen jäl­keen käyt­töön ote­tuis­ta täys­säh­köis­tä työ­suh­deau­tois­ta. Täys­säh­köi­sen työ­suh­deau­ton ve­ro­tusar­von ve­ro­tues­ta on sään­nök­set tu­lo­ve­ro­lain 64 a py­kä­läs­sä.

Vä­hä­pääs­töis­ten työ­suh­deau­to­jen ve­ro­tusar­vo­jen ve­ro­tu­ki

Vuo­des­ta 2022 läh­tien tätä ve­ro­tu­kea on voi­nut saada myös vä­hä­pääs­töis­ten työ­suh­deau­to­jen ve­ro­tusar­vo­jen pe­rus­teel­la (C02-​päästöt 1–100 g/km). Tuki on ollut puo­let täys­säh­köis­ten työ­suh­deau­to­jen ve­ro­tusar­vo­jen ve­ro­tues­ta. Tämä mää­rä­ai­kai­nen ve­ro­tu­ki päät­tyy vuo­den 2025 lop­puun. Hal­li­tuk­sen lin­jaus­ten mu­kaan ai­noas­taan täys­säh­köis­ten työ­suh­deau­to­jen tuki on saa­mas­sa jat­koa­jan vuo­den 2029 lop­puun.

Säh­kön la­tause­dun ve­ro­va­paus

Edel­lä mai­nit­tu tu­lo­ve­ro­lain 64 a py­kä­lä si­säl­tää myös säh­kön la­tause­dun ve­ro­va­pau­den vuo­den 2025 lop­puun. Työn­te­ki­jäl­le ei siis vielä tänä ja ensi vuon­na synny ve­ro­na­lais­ta tuloa, kun työ­nan­ta­ja kus­tan­taa työn­te­ki­jän oman auton tai auton käyt­tö­etuau­ton la­taa­mi­sen työ­pai­kal­la tai jul­ki­ses­sa la­taus­pis­tees­sä. La­tause­dun voi saada täys­säh­kö­au­to­jen li­säk­si myös ns. la­dat­ta­vien hy­bri­dien la­taa­mi­ses­ta.

La­taus­tu­ki näyt­täi­si päät­ty­vän vuo­den 2025 lop­puun. Hal­li­tuk­sen ke­vään 2024 ke­hys­rii­hen lin­jauk­sis­ta jul­kai­se­mas­sa ai­neis­tos­sa la­taus­tuen jat­ku­mi­ses­ta ei ole mai­nin­to­ja.

Am­mat­ti­die­sel

Hal­li­tuk­sen lin­jauk­sen mu­kaan ras­kaan lii­ken­teen am­mat­ti­die­sel ote­taan käyt­töön, kun EU:n uusi polt­toai­neen ja­ke­li­joi­den pääs­tö­kaup­pa tulee voi­maan vuon­na 2027. Pääs­tö­kaup­pa ohjaa liik­ku­jia pois fos­sii­li­sis­ta polt­toai­neis­ta nos­ta­mal­la nii­den hin­taa.

Am­mat­ti­die­se­lil­lä tar­koi­te­taan ener­gia­ve­ro­di­rek­tii­vin sal­li­maa mah­dol­li­suut­ta so­vel­taa tie­tyn­tyyp­pi­siin kuorma-​ ja linja-​autoihin tan­kat­ta­vaan die­se­löl­jyyn al­hai­sem­paa polt­toai­ne­ve­ro­kan­taa. Val­tio­va­rain­mi­nis­te­riö val­mis­te­li muu­ta­ma vuosi sit­ten am­mat­ti­die­se­lis­tä la­ki­luon­nok­sen, mutta la­kie­si­tys­tä ei an­net­tu.