Kump­pa­ni­si­säl­tö Kau­pal­li­nen yh­teis­työ: Net­vi­sor KYC

AVI huo­lis­saan: Val­tao­sa ti­li­toi­mis­tois­ta ei ole kos­kaan teh­nyt il­moi­tus­ta epäi­lyt­tä­väs­tä lii­ke­toi­mes­ta

Riskiarvio, rahanpesulaki

Ti­li­toi­mis­to saat­taa tehdä par­haan­sa va­kuut­taak­seen, että sen toi­min­taan ei liity ra­han­pe­sun ja ter­ro­ris­min ra­hoit­ta­mi­sen ris­ke­jä. Omaa toi­min­taa pi­de­tään pie­ni­muo­toi­se­na, asiak­kai­ta en­nes­tään tut­tui­na. Piir­re tois­tuu ris­kiar­viois­sa, joita Alue­hal­lin­to­vi­ras­ton tar­kas­ta­jat ovat saa­neet luet­ta­vak­seen.

Miksi lain vaa­ti­mien ris­kiar­vioi­den suur­piir­tei­syys on on­gel­ma? Mil­lai­sia oh­jei­ta vi­ran­omai­nen antaa ti­li­toi­mis­toil­le tar­kas­tus­käyn­tien yh­tey­des­sä? Haas­tat­te­lim­me yli­tar­kas­ta­ja Iida Ul­lak­koa AVI:sta.

“Ris­kiar­vio on ti­li­toi­mis­ton tär­kein oma työ­ka­lu ra­han­pe­sun ja ter­ro­ris­min ra­hoit­ta­mi­sen es­tä­mi­seen ja toi­men­pi­tei­den oi­kean­lai­seen koh­den­ta­mi­seen. Ris­kiar­vios­sa ris­ke­jä täy­tyy sekä tun­nis­taa että ar­vioi­da. Sen tar­koi­tuk­se­na ei ole pe­rus­tel­la val­von­ta­vi­ran­omai­sel­le, ettei ris­ke­jä olisi. Eli ris­kit eivät ole kiel­let­ty­jä, kun­han ris­kien­hal­lin­ta­kei­not ovat riit­tä­vän te­hok­kaat, ja ris­kien to­teu­tu­mi­nen on mi­ni­moi­tu”, hän sanoo.

Tiu­ken­tu­va lain­sää­dän­tö on he­rät­tä­nyt ti­li­toi­mis­to­ken­täl­lä tur­hau­tu­nei­ta kom­ment­te­ja ja epäi­lyk­siä, ettei ta­val­li­nen suo­ma­lais­yri­tys pys­tyi­si es­tä­mään ra­han­pe­sua. Ul­lak­ko näkee asian toi­sin:

“Har­vas­sa ovat var­mas­ti ne ti­li­toi­mis­tot, joi­den koh­dal­la voi ai­dos­ti to­de­ta, et­tei­vät he voisi ha­vai­ta mi­tään vilp­piä asiak­kai­den­sa toi­min­nas­sa. ”

Hä­lyt­tä­vän vähän il­moi­tuk­sia

Vuon­na 2023 ti­li­toi­mis­tot te­ki­vät 84 il­moi­tus­ta epäi­lyt­tä­väs­tä lii­ke­toi­mes­ta, vuon­na 2022 vain 62. AVIn val­von­ta­re­kis­te­ris­sä on yli 2 800 kir­jan­pi­to­pal­ve­lua tar­joa­vaa toi­mi­jaa.

“Näi­den lu­ku­jen pe­rus­teel­la val­tao­sa Suo­men ti­li­toi­mis­tois­ta ei ole kos­kaan teh­nyt ky­seis­tä il­moi­tus­ta”, Ul­lak­ko huo­maut­taa.

“Mää­rää voi­daan pe­rus­tel­lus­ti pitää liian vä­häi­se­nä, kun huo­mioi­daan ve­ro­hal­lin­non ha­vain­not har­maas­ta ta­lou­des­ta, po­lii­sin tie­toon tul­leet ta­lous­ri­kos­ni­mik­keet sekä kir­jan­pi­tä­jien edel­ly­tyk­set ha­vai­ta poik­keuk­sel­li­sia ja epäi­lyt­tä­viä lii­ke­toi­mia.”

Ra­han­pe­sun sel­vit­te­lys­tä vas­taa­va Kes­kus­ri­kos­po­lii­si pai­not­taa kir­jan­pi­toa­lan roo­lia ri­kos­ten ha­vait­se­mi­ses­sa, mutta on kiin­nit­tä­nyt AVIn ta­voin huo­mio­ta il­moi­tus­ten vä­häi­seen mää­rään.

“Ra­han­pe­sun sel­vit­te­ly­kes­kuk­ses­ta saa­mam­me pa­laut­teen pe­rus­teel­la kir­jan­pi­tä­jien il­moi­tuk­set ovat pää­sään­töi­ses­ti hyviä ja ai­heel­li­sia”, Ul­lak­ko muis­tut­taa.

Ris­kiar­vio ja il­moi­tus­vel­vol­li­suus ovat lain vaa­ti­muk­sia

Laki ra­han­pe­sun ja ter­ro­ris­min ra­hoit­ta­mi­sen es­tä­mi­ses­tä vel­voit­taa ti­li­toi­mis­tot muun muas­sa laa­ti­maan ris­kiar­vion sekä oman toi­min­nan että asia­kas­kun­tan­sa osal­ta, tun­te­maan jo­kai­sen asiak­kaan­sa taus­tat (KYC, Know Your Cus­to­mer), päi­vit­tä­mään tie­to­ja sään­nöl­li­ses­ti, seu­raa­maan pa­ko­te­lis­to­ja ja koh­dis­ta­maan kor­kean ris­kin asiak­kuuk­siin te­hos­te­tun tun­te­mi­sen me­net­te­ly­jä.

Epä­sel­vis­sä ta­pauk­sis­sa tie­to­ja on ky­syt­tä­vä lisää (se­lon­ot­to­vel­vol­li­suus). Jos tie­to­ja ei saa tai ne eivät ole us­kot­ta­via, on ti­li­toi­mis­ton teh­tä­vä il­moi­tus epäi­lyt­tä­väs­tä lii­ke­toi­mes­ta KRP:n alai­sel­le ra­han­pe­sun sel­vit­te­ly­kes­kuk­sel­le.

Kir­jan­pi­tä­jät ra­han­pe­su­ris­kien tun­nis­ta­mi­sen ai­tio­pai­kal­la

Pan­keis­sa KYC-​tietoja on ke­rät­ty pit­kään, ja kir­jan­pi­tä­jä saat­taa vir­heel­li­ses­ti olet­taa pank­kien hoi­ta­van ra­han­pe­sun eh­käi­syn tont­tia. Ra­han­pe­su­lain vel­voit­teet kos­ke­vat kui­ten­kin yhtä lail­la kaik­kia il­moi­tus­vel­vol­li­sia.

Mil­lai­set eri­koi­suu­det voi­vat osua eri­tyi­ses­ti kir­jan­pi­tä­jän sil­miin?

“Ti­li­toi­mis­ton on mah­dol­lis­ta ha­vai­ta esi­mer­kik­si, että asia­kas vaih­taa kir­jan­pi­tä­jää usein tai asiak­kaal­la ei ole työn­te­ki­jöi­tä, mikä on epä­ta­val­lis­ta yri­tys­toi­min­nan luon­teen vuok­si. Ti­li­toi­mis­to voi myös ha­vai­ta epä­sel­viä ja puut­teel­li­sia do­ku­ment­te­ja, va­le­to­sit­tei­ta, te­kais­tu­ja osto- ja myyn­ti­so­pi­muk­sia, kuit­tien teh­tai­lua, kä­teis­kau­pan pii­lot­ta­mis­ta tai esi­mer­kik­si asia­kas­yri­tyk­sen epä­ta­val­li­sen mo­ni­mut­kai­sia omis­tus­suh­tei­ta”, Ul­lak­ko lis­taa esi­merk­ke­jä.

“Sil­loin on en­siar­voi­sen tär­ke­ää, että ti­li­toi­mis­to käyt­tää se­lon­ot­to­vel­vol­li­suut­taan, eli hank­kii li­sä­sel­vi­tyk­siä. Vasta sen jäl­keen voi ar­vioi­da, onko li­sä­sel­vi­tys niin luo­tet­ta­va ja yk­si­se­lit­tei­sen varma, että il­moi­tuk­sen voi sen pe­rus­teel­la jät­tää te­ke­mät­tä. Joka ta­pauk­ses­sa saatu sel­vi­tys on huo­lel­li­ses­ti do­ku­men­toi­ta­va ja säi­ly­tet­tä­vä.”

Ti­li­toi­mis­ton pieni koko voi jopa hou­kut­taa ri­kol­li­sia asiak­kai­ta

Osa kir­jan­pi­tä­jis­tä ajat­te­lee, ettei asiak­kaan tie­to­ja tar­vit­se tar­kis­taa, jos vas­tas­sa on en­nes­tään tuttu ih­mi­nen.

“Ra­han­pe­su­la­ki ei tun­nis­ta hen­ki­lö­koh­tais­ta tun­te­mis­ta poik­keuk­se­na asiak­kaan tun­te­mis­vel­vol­li­suu­teen”, Ul­lak­ko sanoo.

“Eli vaik­ka asiak­kaan tun­ti­si esi­mer­kik­si yk­si­tyi­se­lä­män puo­lel­ta, hä­neen täy­tyy koh­dis­taa ra­han­pe­su­lain mu­kai­set tun­te­mis­toi­met. Asiak­kaan hen­ki­löl­li­syys täy­tyy esi­mer­kik­si to­den­taa luo­tet­ta­vas­ta läh­tees­tä saa­ta­vas­ta asia­kir­jas­ta tai vah­val­la säh­köi­sel­lä tun­nis­tau­tu­mi­sel­la.”

Entä toi­mis­ton tai asia­kas­yri­tys­ten koko? Sit­keä har­ha­luu­lo on, että pie­nuus suo­jai­si ris­keil­tä.

“Ra­han­pe­su­lain vel­voit­teet kos­ke­vat kai­ken ko­koi­sia ti­li­toi­mis­to­ja. Jos ris­kiar­vioon on kir­jat­tu to­tea­mus “olem­me pieni toi­mi­ja, joten mei­hin ei koh­dis­tu ris­kiä”, he­rät­te­li­sin poh­ti­maan, miksi ri­kol­li­set tai har­maa­ta ta­lout­ta har­joit­ta­vat käyt­täi­si­vät vain suu­rem­pia toi­mis­to­ja? Osa ti­li­toi­mis­tois­ta on ar­vioi­nut, että hei­hin koh­dis­tuu jopa suu­rem­pi riski pie­nen koon takia. Myös toi­min­taan­sa vasta käyn­nis­te­le­vien ti­li­toi­mis­to­jen on syytä olla tark­ka­na, sillä kan­sal­li­ses­sa ris­kiar­vios­sa on tun­nis­tet­tu ris­ki­nä, että ri­kol­li­set toi­mi­jat voi­vat pyr­kiä hyö­dyn­tä­mään al­ku­vai­heen kir­jan­pi­to­y­rit­tä­jiä, joil­la ei ole vielä muo­dos­tu­nut asiak­kaan kans­sa va­kiin­tu­nut­ta asiakas-​ ja luot­ta­mus­suh­det­ta”, Ul­lak­ko ker­too ja jat­kaa:

“Me emme ota näi­hin ris­kei­hin kan­taa. Ti­li­toi­mis­ton täy­tyy ris­kiar­vios­saan tun­nis­taa ja ar­vioi­da omaan toi­min­taan­sa liit­ty­vät ris­kit. Myös asiak­kaa­seen liit­ty­viä ris­ke­jä on ar­vioi­ta­va asian­mu­kai­ses­ti. Mo­nes­ta ris­kiar­vios­ta vä­lit­tyy se, että ”ri­kol­li­sen toi­mi­jan” aja­tel­laan tar­koit­ta­van esi­mer­kik­si suur­ta, kan­sain­vä­lis­tä hä­mä­rä­fir­maa. Ra­han­pe­su­lain nä­kö­kul­mas­ta uhka voi kui­ten­kin olla vaik­ka naa­pu­ris­sa si­jait­se­va ra­vin­to­la, jossa kä­teis­mak­su­ja ei lyödä kas­saan, tai paik­ka­kun­nan kes­ki­ko­koi­nen yri­tys, joka mak­saa osan pal­kois­ta pi­meä­nä. Asiak­kai­siin liit­ty­vät ris­kit kui­ten­kin kui­ta­taan hel­pos­ti ole­mat­to­mik­si siksi, että asiak­kaat ovat pai­kal­li­sia yri­tyk­siä, ei­vät­kä ne har­joi­ta kan­sain­vä­lis­tä toi­min­taa.”

Il­moi­tuk­sen kohde ei näe, kuka il­moi­tuk­sen teki

Mitä Ul­lak­ko sa­noi­si kir­jan­pi­tä­jäl­le, jota li­sä­tie­to­jen ky­se­ly mie­ti­tyt­tää, kun prio­ri­teet­ti­na on hyvä asia­kas­suh­de? Il­moi­tus­ten te­ke­mi­ses­tä pu­hu­mat­ta­kaan?

“Älä sulje sil­miä­si. Muis­tut­tai­sin, että ra­han­pe­su­lain vel­voit­tei­den ja il­moi­tus­vel­vol­li­suu­den tar­koi­tuk­se­na on estää ra­han­pe­sua ja ter­ro­ris­min ra­hoit­ta­mis­ta, sekä hel­pot­taa täl­lai­sen toi­min­nan pal­jas­ta­mis­ta. Il­moi­tus­vel­vol­li­suu­den lai­min­lyö­mi­nen voi pa­him­mil­laan joh­taa sii­hen, että aidot ra­han­pe­su­ta­pauk­set tai muut ri­kok­set eivät tule po­lii­sin tie­toon, ja varat on­nis­tu­taan siir­tä­mään vi­ran­omais­ten ulot­tu­mat­to­miin. Ym­mär­räm­me kui­ten­kin, että monia huo­let­taa mah­dol­li­nen asiak­kuu­den me­ne­tys. Muis­tut­tai­sim­me, että il­moi­tus epäi­lyt­tä­väs­tä lii­ke­toi­min­nas­ta on sa­las­sa pi­det­tä­vä, eli il­moi­tuk­sen koh­teel­le ei mene tieto il­moi­tuk­sen teh­neen hen­ki­löl­li­syy­des­tä.”

Lai­min­lyön­neis­tä voi seu­ra­ta ri­ke­mak­su tai as­tet­ta an­ka­ram­pi seu­raa­mus­mak­su mai­ne­hait­toi­neen. Sank­tioi­den mää­rää­mi­nen ei edel­ly­tä lai­min­lyön­tien ta­hal­li­suut­ta tai sitä, että ra­han­pe­sua olisi pääs­syt ta­pah­tu­maan.

Ul­lak­ko on työs­sään koh­dan­nut myös ti­li­toi­mis­to­ja, jotka ovat hyvin pe­ril­lä ra­han­pe­su­lain vel­voit­teis­ta. Mo­nis­ta ris­kiar­viois­ta näkyy kauas, että asioi­ta on oi­keas­ti mie­tit­ty, ja oman toi­min­nan ris­kit ym­mär­ret­ty.

Miten var­mis­taa, että oman toi­mis­ton toi­min­ta­mal­lit ovat hy­väl­lä to­lal­la?

AVIn vin­kit ra­han­pe­su­ris­kien hal­lin­taan:

  • Hyö­dyn­nä AVIn ma­te­ri­aa­le­ja ris­kiar­vion laa­din­taan, mutta mu­kau­ta arvio aina omaan ti­lan­tee­see­si. Tee ar­vios­ta mah­dol­li­sim­man kon­kreet­ti­nen esi­mer­kik­si ker­to­mal­la asiak­kai­den toi­mia­lois­ta ja tun­nis­ta ja ar­vioi nii­hin liit­ty­viä ris­ke­jä.
  • Re­kis­te­röi­dy ra­han­pe­sun sel­vit­te­ly­kes­kuk­sen il­moi­tus­so­vel­luk­seen jo etu­kä­teen, jotta il­moi­tus­ten te­ke­mi­nen käy hel­pos­ti.
  • Kou­lu­ta hen­ki­lös­tö tun­te­maan ra­han­pe­su­lain vel­voit­teet (mm. asiak­kaan tun­te­mi­nen, to­sial­lis­ten edun­saa­jien sel­vit­tä­mi­nen, pa­ko­te­lis­ta­tar­kas­tuk­set).
  • Ra­ken­na sel­keät si­säi­set toi­min­ta­pe­ri­aat­teet ja me­net­te­ly­ta­vat eli kei­not ris­kien hal­lin­taan.

Tämän haas­tat­te­lun to­teut­ti Net­vi­sor KYC – mark­ki­noi­den vai­vat­to­min työ­ka­lu asiak­kaan tun­te­mi­seen. Ra­han­pe­sua voi kit­keä ja oman se­lus­tan­sa tur­va­ta vain tun­te­mal­la asiak­kaan­sa ja te­ke­mäl­lä tar­vit­ta­vat il­moi­tuk­set. Ra­han­pe­su­lain­sää­dän­tö tiu­ken­tuu par­hail­laan EU-​tasolla, joten sen­kään takia ti­li­toi­mis­tol­la ei ole varaa jät­tää KYC- ja pa­ko­te­lis­ta­vel­voit­tei­ta hoi­ta­mat­ta. Esi­mer­kil­li­sen kycit­tä­mi­sen ei tar­vit­se olla han­ka­laa.

Tu­tus­tu lisää Net­vi­sor KYCiin.