Ompelijasta kuoriutui mutkien kautta vahva taloushallinnon osaaja
Talouspäättäjäksi voi päätyä myös muuta reittiä kuin kauppakorkeakoulun putkesta. Tanja Parkkisen urapolku Maatalous Meriläisen talousvastaavaksi on hengästyttävä. Hän valmistui ensin ompelijaksi, mutta työpaikka meni alta konkurssin takia. Sen jälkeen Parkkinen opiskeli oppisopimuksella verhoilijaksi, päätyi mutkien kautta työteknikoksi ja merkonomiksi, työskenteli vuosikausia eri tehtävissä Askolla ennen kuin perusti oman kangaskaupan, joka ajautui lopulta konkurssiin.
Tilitoimistot voisivat miettiä, miten talousasiat tehdään yrittäjälle tutuksi kansantajuisesti.
– Konkurssin tekeminen oli haastavaa aikaa. Oli paljon erilaista selviteltävää. Onneksi tilitoimisto kysyi, että kiinnostaisiko tulla oppisopimuksella kirjanpitäjäksi. Suoritin taloushallinnon ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon, ja olin kirjanpitäjänä tilitoimistossa seitsemän vuotta. Nykyiseen työhöni siirryin pari vuotta sitten, hän listaa.
Maatalous Meriläinen on nimensä mukaisesti maataloustuotteiden myyntiin erikoistunut yritys, joka kuuluu Lantmännen Agro -ketjuun. Meriläisen toimialue on Lahti ja Porvoo. Parkkisen mukaan Lantmännen toimii kuin tukku, josta itsenäiset kauppiaat ostavat tavaraa myyntiin. Yhtenäinen brändi, mainonta, it-palvelut ja keskitetty ostosmalli tuovat kauppiaille hyötyjä. Maatalous Meriläisen liikevaihto on yli 40 miljoonaa euroa.
– Kauppiaat vaihtuivat pari vuotta sitten ja kaikki alkoi ikään kuin alusta. Heillä ei ole aiempaa yrittäjätaustaa. Kauppiaat ovat erittäin tarkkoja ja keskustelemme paljon, että missä menemme. Oma roolini on vastata kirjanpidosta, ostoreskontrasta ja hallita saatavia. Tilitoimistolle on ulkoistettu arvonlisäverojen tilitys ja tilinpäätöksen tekeminen.
Katse omassa kassassa
Parkkinen käy kauppiaiden kanssa viikoittain lyhyen talouspalaverin ja tarkemmin lukuja käydään läpi kerran kuukaudessa. Palaverien asialistalla on yleensä budjetti, maksuvalmius ja asiakkaiden taloustilanne.
– Tämä työ vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Lisäksi pitää olla tietynlaista rutiinien sietokykyä. Työhöni kuuluu myös perintää, joten erilaisissa tilanteissa on tultava toimeen. Rahasta puhuminen on monelle herkkä asia, hän kertoo.
Maatalouden raaka-aineiden hinnat ovat nousseet voimakkaasti koronapandemian ja sodan seurauksena. Hintojen nousu vaikuttaa suoraan alan yrityksiin ja osa on joutunut lopettamaan toimintansa tai ajautunut jopa konkurssiin.
Tilanne ei ole helpottumassa lähikuukausina.
– Tiesimme, että tästä tulee vaikea vuosi. Käymme jatkuvasti asiakkaidemme kanssa keskusteluja maksuajoista. Yritämme joustaa niissä, mutta emme voi toimia myöskään pankkina. Omasta kassasta täytyy pitää huolta, Parkkinen sanoo.
Yrittäjille voi tarjota lisäarvoa
Jatkuva oppiminen ja oman ammattitaidon kehittäminen on kriittistä etenkin asiantuntijatehtävissä. Se edellyttää paitsi hyvää itsensä johtamista myös kurinalaisuutta.
Parkkinen on päivittänyt omaa ammattitaitoaan koko 30-vuotisen työuransa ajan. Nykyisessä tehtävässään hän kokee etenkin Taloushallintoliiton koulutukset itselleen hyödyllisinä.
– Olen oppinut katsomaan asioita kokonaisuutena ja erottelemaan oleellisen epäoleellisesta. Tilitoimistossa kirjanpitäjänä huomasin, että yrittäjät takertuvat helposti johonkin yksittäiseen asiaan. He elävät niin hetkessä. Jos esimerkiksi taloudessa on joku poikkeuksellinen tapahtuma yhden kuukauden aikana, niin kokonaisuuden kuva häviää. Vaikka koko vuoden osalta yrityksen talous olisi täysin hyvässä kunnossa.
Hänen mukaansa taloushallinto ja kirjanpito on suurelle osalle yrittäjistä pakollinen paha. Harva näkee taloushallinnon tuovan lisäarvoa, koska numerot eivät kiinnosta.
– Tilitoimistot voisivat miettiä, miten talousasiat tehdään yrittäjälle tutuksi kansantajuisesti. Silloin asiakkaita pystyy lähestymään proaktiivisesti ja luoda lisäarvoa, Parkkinen sanoo.
Tanja Parkkinen
Työ: Maatalous Meriläinen Oy:n talousvastaava.
Koulutus: Taloushallinnon erikoisammattitutkinto.
Perhe: Avomies ja Tampereella opiskeleva poika.
Harrastukset: Käsityöt, lukeminen, puutarhatyöt.