Uutiset ja tiedotteet

Maksuhäiriömerkinnät poistuvat jatkossa 30 päivän kuluessa velan maksusta

Luottotietolakiin tulee muutoksia 1. joulukuuta. Maksuhäiriömerkinnät poistuvat lakiuudistuksen jälkeen luottotietorekisteristä 30 päivän kuluttua siitä, kun velka on maksettu ja tieto maksamisesta on rekisteröity luottotietoyhtiöön.

Lakimuutoksen tavoitteena on ollut kannustaa maksuhäiriömerkinnän saanutta yrittäjää tai henkilöä maksamaan velkansa mahdollisimman pian, vaikka maksuhäiriömerkintä olisi jo syntynyt. Maksuhäiriömerkinnän säilytysajan lyhentäminen koskee sekä yleisimpiä henkilöluottotietoja että yritysluottotietoja.

Lakiuudistuksen myötä maksuhäiriömerkinnät eivät jatkossa enää vaikuta toisiinsa eli joulukuun alusta alkaen uusi merkintä ei pidennä enää aiemman merkinnän kestoa. Maksuhäiriömerkintä on aina voimassa kaksi tai kolme vuotta, jos velkaa ei makseta sinä aikana.

Jos maksuhäiriömerkinnän aiheuttanut velka on mennyt ulosottoon, ulosotto ei automaattisesti ilmoita velkojen loppuun maksamisesta luottotietoyhtiöille. Velallisen täytyy pyytää merkinnän poistoa ulosotolta. Ulosoton ilmoittamien maksuhäiriömerkintöjen poistoa voi hakea ulosoton sähköisen asiointipalvelun kautta.

Ulosottolaitoksen sähköinen asiointipalvelu