Uutiset ja tiedotteet

Kova inflaatio yllätti kokeneet talousjohtajat

Finn Recycling ja StaffPoint kokevat inflaation vaikutukset etenkin välillisesti.  

Hurjana laukkaava inflaatio iskee suomalaisyrityksiin suoraan ja välillisesti. Tilastokeskuksen julkistamien tietojen perusteella kuluttajahinnat nousivat Suomessa toukokuussa seitsemän prosenttia. Euroalueen inflaatio huitelee puolestaan 8,5 prosentissa. Lähde: Tilastokeskus 14.7.2022

Hintojen nousua vauhdittaa vuoden takaiseen verrattuna etenkin sähkön ja polttoaineiden kallistuminen.

StaffPoint-konsernin talousjohtaja Timo Leinonen ja Finn Recyclingin talousjohtaja Maarit Nissinen myöntävät, että kovat inflaatioluvut ovat yllättäneet.  

Hintapainetta lisää ostettavien palvelujen kallistuminen ja työvoimapula.

– Inflaation kiihtyminen näkyi jo alkuvuonna, mutta Venäjän sota Ukrainassa räjäytti potin. Kaikki viittaa nyt siihen, että jonkinlainen talouden alamäki on tulossa, Leinonen sanoo.

Nissisen mukaan raaka-aineiden hintojen nousu ei selity pelkästään sodalla. 

– Elämme edelleen koronan jälkimainingeissa ja komponenttien saaminen Kiinasta on heikkoa. Tilanteen normalisoituminen vie vuosia, hän arvioi. 

– Inflaatio osuu meidän asiakkaisiimme kahta kautta. Työvoiman saatavuus esimerkiksi ravintola-alalle on haasteellista ja se ruokkii palkkainflaatiota. Palkankorotuksista keskustellaan paljon. Iso kysymys on se, mikä on asiakkaiden eli ravintoloiden kyky palkata henkilökuntaa ja säilyttää asiakkailleen järkevä hintataso, kun samalla kallistuneet raaka-aineet heikentävät kuluttajien ostovoimaa, Leinonen sanoo.

Työvoimapula luo StaffPointille painetta nostaa omiakin hintoja, sillä rekrytointien vaikeutuminen on lisännyt selvästi kustannuksia. Hintapainetta lisää myös ostettavien palvelujen kallistuminen, koska yhteistyökumppanit kärsivät niin ikään inflaatiosta. 

Nissinen pitää raaka-aineiden saatavuutta jopa inflaatiota isompana ongelmana asiakkaille. Metallivalimoita on noin 40 000 ympäri maailmaa. Isoimmaksi inflaation aiheuttamaksi ongelmaksi hän mainitsee kaasun hinnan.

Finn Recyclingissa valimoiden konkurssiriskiä pidetään todellisena.

– Elvytämme itse osan suomalaisvalimoiden hiekoista ja tällä perinteisellä puolella olemme joutuneet nostamaan hintoja 10–20 prosenttia. Suurimpana syynä ovat kallistuneet kuljetushinnat. Palvelubisneksessä meillä on enemmän sopimusväljyyttä, talousjohtaja kertoo.

Palveluliiketoiminnalla Nissinen tarkoittaa toimintamallia, jossa Finn Recyclingin modulaariset elvytyslaitteet viedään asiakkaan tiloihin. Finn Recycling omistaa laitteet ja tekee yritysten kanssa 5–7 vuoden palvelusopimukset. 

Tilanteen jatkuva seuranta päällä 

StaffPointissa korkojen nousuun alettiin valmistautua jo vuodenvaihteessa korkosuojauksilla. Samalla yhtiössä seurataan säännöllisesti rahoituksen saatavuutta.  

– Riskienhallintapolitiikka on jatkuvaa. Tilannetta on vaikea ennakoida. Yleensä isot pudotukset ovat lähteneet rahoitusmarkkinoista tai teollisuuden vaikeuksista, jolloin palveluiden kysyntä on auttanut. Nyt palvelupuoli ei ehtinyt kunnolla toipua edes koronasta ja inflaatio on ajamassa palvelusektoria uudestaan kyykkyyn. Henkilöstöpalveluissa toki työvoiman saatavuuden vaikeutuminen lisää kysyntää, Leinonen pohtii. 

Finn Recyclingissa valimoiden konkurssiriskiä pidetään todellisena. Suurin osa metallivalimoista palvelee autoteollisuutta. Jos kuluttajat pistävät ostohanat kiinni, koittavat valimoille huonot ajat. 

– Menemme eteenpäin päivä kerrallaan. Herkkyysanalyysejä tehdään jatkuvasti. Toisaalta tässä on myös hyviä puolia. Meillä oli pari teknologian kehittämisprojektia suunnitteilla, jotka aiomme käynnistää nopeutetusti. Asiakkaamme käyttävät paljon propaania tai maakaasua, joten pyrimme keksimään siihen vaihtoehtoisia energianlähteitä, Nissinen sanoo.

Taustat

StaffPoint on 50-vuotias henkilöstöpalvelualan yritys, jonka liikevaihto on yli 100 miljoonaa euroa. Suomen lisäksi konsernilla on toimintaa Espanjassa.

Kokenut talousjohtaja paljastaa, miksi osa liiketoiminnoista pärjää muita paremmin

Finn Recyclingin liiketoiminnan ydin on innovaatio jätehiekan tehokkaasta elvytysmenetelmästä. Lopputuloksena hiekka voidaan puhdistaa ja palauttaa takaisin kiertoon. Palvelua hyödyntävät metallivalimot.

Yksi yö aikaa miettiä: Konsultista talousjohtajaksi

Heinäkuun markkinakatsaus: Inflaatio ajaa taantumaan