Kirjanpitäjän rooli murroksessa – uudenlaista asiantuntijuutta tarvitaan

Automaatio, digitaaliset ratkaisut ja kasvavat vaatimukset ovat muuttaneet perinteisen kirjanpitäjän roolia merkittävästi. Pelkkä kirjaaminen ei enää riitä – tarvitaan asiantuntijoita, joilla on kyky hahmottaa asiakkaan talousprosessin kokonaisuus, kehittää sitä ja jakaa tietoa asiakkaalle. Taloushallintoliiton uusi koulutus vastaa näihin tarpeisiin!
Kirjanpitäjän on hallittava yhä laajempia kokonaisuuksia – ei ainoastaan lukujen tasolla, vaan myös työn organisoinnissa, teknologian hyödyntämisessä asiakasviestinnässä ja laadun varmistamisessa. Itsensä johtaminen, kyky priorisoida ja kehittää omia työtapoja korostuvat, kun rutiinityöt vähenevät tekoälyn sekä automaation avulla ja asiantuntijatyön osuus kasvaa.
Tekoäly ja automaatio eivät vie työtäsi, mutta kehityksestä voit jäädä kyydistä
Kirjanpitäjän uusi rooli -koulutus
Koulutus auttaa siirtymään perinteisestä kirjanpidosta kohti taloushallinnon prosessien suunnittelua, laadunvalvontaa, raportointia ja tehokasta ohjelmistojen hyödyntämistä. Koulutuksessa saat eväitä myös jaksamiseen ja oman työn johtamiseen. Ilmoittaudu viimeistään 7. toukokuuta klo 12 mennessä.
Alkaa 19.05.2025 klo 12:00
Päättyy 09.06.2025 15:00
Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Janne Fredman ja Visma Solutions Oy:n Accounting Advisor Marja-Liisa Lohtander (kuvassa) korostavat, että tekoäly ja automaatio eivät ole uhka, vaan mahdollisuus, kunhan niitä osaa hyödyntää oikein. Fredmanin mukaan tekoäly ja automaatio muodostavat todellisen uhan niille kirjanpitäjille ja tilitoimistoille, jotka eivät aktiivisesti seuraa teknologista kehitystä.
“Jos kaikki työ tehdään edelleen manuaalisesti, ei voi kilpailla sellaisen kollegan tai tilitoimiston kanssa, joka osaa rutiinien lisäksi hyödyntää moderneja työkaluja ja ohjelmistoja”, hän arvioi.
Kirjanpidossa ja taloushallinnossa teknologiat voivat toimia tehokkaina apuvälineinä, jotka vapauttavat asiantuntijan aikaa rutiinitehtävistä ja mahdollistavat asiantuntemuksen sekä prosessien kehittämisen.
“Kirjanpitäjän uusi rooli -koulutus ei keskity suoraan tekoälyn käyttöön, vaan enemmän siihen, miten kirjanpito- ja palkanlaskentaprosesseja voidaan tehostaa käytännössä”, Fredman jatkaa.
Tekoälyn ja automaation avulla voidaan nopeuttaa ja tehostaa prosesseja, mutta asiantuntemus, kriittinen ajattelu ja laadun varmistaminen jäävät ihmisen tehtäväksi. Lohtanderin mukaan kirjanpitäjän roolissa on yhä tärkeämpää ymmärtää, miten omilla toimillaan voi varmentaa, että kirjanpidossa ja raportoinnissa kaikki menee oikein, ja miten automaatio toimii osana kokonaisuutta.
“Tekoäly ja automaatio tekevät usein vähemmän virheitä kuin ihminen, mutta samalla voi syntyä uusia riskikohtia, joihin pitää osata kiinnittää huomiota”, hän huomauttaa. Lohtanderin mukaan kirjanpitäjän on tärkeää ymmärtää automaation toimintaperiaatteet ja tunnistaa mahdolliset riskikohdat, joihin kiinnittää tarkempaa huomiota. Täytyy varmistaa, että kirjanpidon ja raportoinnin laatu säilyy, vaikka teknologia nopeuttaakin prosesseja.
Kirjanpitäjä on myös sparraaja ja luottokumppani
Johanna Vuorto-Honkalan (EMU Growth Partners Oy, Head of Accounting and Payroll Services) mukaan hyvä kirjanpitäjä ei ainoastaan huolehdi numeroista ja lainsäädännön vaatimuksista, vaan tukee asiakasta liiketoiminnan eri vaiheissa, kuuntelee, neuvoo ja etsii ratkaisuja.
”Kaikkien kirjanpitäjien tulisi ymmärtää ja tiedostaa, että kyseessä on asiakaspalveluammatti”, hän painottaa.
Asiakkaan ymmärtäminen, aktiivinen vuorovaikutus ja aito halu edistää hänen liiketoimintaansa ovat keskeinen osa ammattitaitoa.
”Kirjanpitäjän rooli vaatii aktiivisuutta, ennakoivaa otetta, asiakkaan ongelmien ymmärtämistä ja sitä, että kuljemme aidosti asiakkaan rinnalla. Mielestäni on tärkeää, että asiakkaan ääni ja hänen näkökulmansa tulevat jatkuvasti esiin. Ei voi toimia niin, että ne jäävät huomiotta”, Vuorto-Honkala toteaa.
Accotilit Oy:n toimitusjohtaja Varpu Sivula painottaa prosessien tärkeyttä kirjanpitäjän työssä. Hän huomauttaa, että kun kaikki työ ohjautuu prosessien kautta, asioita tarvitsee muistaa huomattavasti vähemmän.
Sivulan mukaan kirjanpitäjän on myös tärkeää ymmärtää, että uuden asiakkaan haltuunotto prosessina on asiakkuuden kriittisin vaihe. ”Mitä paremmin kirjanpitäjä hallitsee asiakkuuden haltuunoton ja mitä paremmat prosessit siinä on, sitä tyytyväisempi asiakas on. Koulutuksessa saa konkreettisia vinkkejä siihen, mitkä asiat ovat haltuunoton ytimessä.”
Koulutus on tukenasi muutoksessa
Vaatimuslistan ja kiireen kasvaessa on vaikeaa tunnistaa, mitä omassa työssä olisi järkevintä kehittää. Kirjanpitäjän uusi rooli -koulutus laajentaa kirjanpitäjän ammattitaitoa perinteisestä kirjaustyöstä kohti asiantuntevampaa roolia, mutta antaa eväitä myös omien työtapojen kehittämiseen sekä itsensä johtamiseen.
”Monesti työssä mennään selviytymismoodissa eteenpäin, vaikka olisi niin paljon potentiaalia tehdä asioita fiksummin ja tuoda omaa asiantuntijuutta esiin.”
Marja-Liisa Lohtander
Sivula toivoo, että koulutuksen myötä kirjanpitäjä oppii hahmottamaan, mitkä tehtävät vaativat välitöntä huomiota ja mitkä voidaan hoitaa myöhemmin.
“Meidän alallamme on tyypillistä kokea kaiken olevan tärkeää juuri nyt, mutta se ei läheskään aina pidä paikkaansa. Tärkeää on oppia tunnistamaan, mikä on aidosti akuuttia ja minkä voi tehdä myöhemmin tai delegoida. Lopulta kiire on tunne”, hän sanoo.
“Koulutuksessa jaan käytännön vinkkejä siitä, miten kasvavan vaatimuslistan keskellä voi huolehtia omasta jaksamisesta ja johtaa sitä aktiivisesti.”
Lohtander odottaa, että koulutuksen avulla kirjanpitäjille syntyisi ajatus omasta ammattitaidosta ja ammattiylpeydestä, mutta samalla huomattaisiin, että työ vaatiikin uudenlaista ajattelua.
”Pitää ikään kuin irrottautua vanhoista rutiineista ja pysähtyä miettimään, miten voisi arjessa tehdä asioita eri tavalla.”