Hallituksen uudet jäsenet ja puheenjohtaja esittäytyvät
Taloushallintoliiton jäsenet valitsivat kesäkuussa uuden hallituksen. Uusi hallitus piti ensimmäisen kokouksensa viime viikolla, kun se kokoontui Helsinkiin saman pöydän ääreen. Kysyimme hallituksen uudelta puheenjohtajalta ja kahdelta uudelta jäseneltä, miltä taloushallintoala näyttää ja minkälaiset odotukset heillä on hallitustyöskentelystä. Entä mikä heitä motivoi ja energisoi työn ulkopuolella?
Muutosta kannattaa aina draivata itse. Muutoin sen tekevät muut ja se ei ole niin kivaa.
Kaikki kolme haastateltua olivat yksimielisiä siitä, että digitalisaatio on yhtä aikaa sekä uhka että mahdollisuus.
Tuomas Tahvanainen: “Toimialan hurja muutosvauhti polarisoi palveluiden tarjontaa ja kysyntää. Tarvetta ja tilaa on yhä monimuotoisemmille toimijoille. Myös muu maailma ottaa harppauksia taloushallinnon digitaalisuudessa ja sen edistämiseen on kansainvälisestikin suuri tahtotila viranomaistahoilta. Tämä taas tarkoittaa, että infra sen mahdollistamiseen tulee kehittymään myös jatkossa. Samalla tämä monipuolistaa osaamisvaateita taloushallinnon ammattilaisille, joiden tulee olla toisaalta taas enemmän moniottelijoita ja toisaalta avaa toimialalla paljon uusia työtehtäviä.
Carita Stam: “Henkilöstöpula on tällä hetkellä suurin haaste. Alan vahvuus piilee erityisesti robotiikassa, sen nopeassa kehittymisessä ja hyödyntämisessä.”
Anette Vaini-Antila: “Suurin mahdollisuus on digitalisaatio. Olin pois kohtalaisen pitkään näistä tehtävistä ja olin yllättänyt, miten samanlaisena tilanne ja toimintatavat ja taajuus olivat pysyneet. Monella alalla on tapahtunut digitalisaation takia valtava muutos, aloja on poistunut tai kuvioihin on tullut täysin uusia.”
Mikä on liiton hallituksen rooli tilanteessa, jossa koko toimiala, sen palvelut ja teknologiat muuttuvat huimaa vauhtia?
Carita Stam: “Koen tärkeänä, että saamme lisättyä alan kiinnostavuutta ja myös sen tärkeyttä sekä uusille osaajille että uusille jäsenille.”
Meidän tulee olla hereillä kansainvälisessä kehityksessä, eikä vain taputtaa itseämme olalle omassa hyvinvoinnissamme ja osaamisessa.
Tuomas Tahvanainen: “Meidän pitää yhä tarkemmin kiinnittää seuranta kansainvälisiin muutoksiin, jotta liiton jäsenistön etu niissä pystytään huomiomaan ja muutoksiin pystytään varautumaan ajoissa. Tärkeimpänä on valvoa, ettei infra johon taloushallinnon sähköiset ratkaisut Suomessa nojaavat, muutu kansainvälisessä paineessa ainakaan liian nopeasti.
Anette Vaini-Antila: “Hallituksen tehtävänä on pitää katse riittävän etäällä ja ylhäällä arjesta (strateginen ajattelu), jotta varmistetaan toiminnan pitkän aikavälin olemassa olon oikeutus. Sen lisäksi hallituksen tulee pitää huolta siitä, että riskienhallinta toimii (kolikon toinen puoli). Käytännössä iso osa tätä työtä tapahtuu siten, että esitetään kysymyksiä ja tuodaan pöytään osaamista ja näkemyksiä – mieluusti alan ja tuttujen urien ja kaavojen ulkopuolelta!”
Kuka olet ja mitä teet? Kerro itsestä jotain, mitä moni ei tiedä? Mikä on sinulle tärkeää?