Kumppanisisältö Kaupallinen yhteistyö: Netvisor KYC

Tilitoimistoista 52 prosenttia kokee pakotelainsäädäntöön vastaamisen työläänä

Tilitoimistot kokevat pakotelainsäädäntöön vastaamisen työläänä

Velvoitteiden oikeanlainen täyttäminen stressaa monia kirjanpitäjiä. Pakotelistojen tarkistaminen voi kuitenkin hoitua helpommin kuin uskoisi.

ilitoimistot jakautuvat kahteen leiriin: 45 prosenttia tarkistaa jo pakotelistaosumat kaikkien asiakkaiden kohdalla, 39 prosenttia ei tee tarkistuksia vielä lainkaan, kertoo Netvisor KYCin teettämä tutkimus.

Pakotelainsäädäntö kiristyy 20.5.2025 alkaen, ja samalla pakoterikoksesta johtuvan yhteisösakon enimmäismäärä nousee. Yhteistyö kiellettyjen tahojen kanssa, edes tahattomasti, on silloin riski, jota harva pystyy ottamaan.

Tehokas KYC-prosessi helpottaa pakoteseurantaa

Rahanpesulain mukaan ilmoitusvelvollisilta yrityksiltä, kuten tilitoimistoilta, vaaditaan menetelmiä pakotteiden seurantaan. Omien asiakkaiden tilanteesta pitää pystyä olemaan jatkuvasti kartalla.

Mitä menetelmillä tarkoitetaan, ja milloin pakotelistoja pitäisi käydä tutkimassa, sitä onkin jo vaikeampaa tulkita. Mikä avuksi?

Rahanpesulaki vaatii tilitoimistoja myös keräämään ja päivittämään tuntemistiedot (KYC) jokaiselta asiakkaaltaan. Yrityksen pitää myös laatia riskiarvio sekä kirjata ja kouluttaa käytännöt henkilöstölle.

Kun KYC-tiedot, kuten tosiasiallisten edunsaajien nimet, on koottu rekisterihauilla ja tietopyynnöillä, pakotelistojen tarkistamiseen on hyvät eväät. Toisaalta, jos KYC-prosessi ei ole kunnossa, on pakotteiden seuraaminen vaikeaa.

Automaatio keventää mieltä

Pakotelistojen tarkistamiseen on karkeasti jaoteltuna kolme tapaa:

  1. Listoilta voi etsiä osumia käsin. Pakotelistat löytyvät suoraan viranomaisten sivuilta tai ne voi tilata viranomaisilta sähköpostiin. Vertailu omiin tietoihin on kuitenkin hankalaa ja hidasta. Lisäksi listoilla olevat nimet on voitu kirjoittaa kyrillisin tai arabialaisin kirjaimin.
  2. Verkossa on pakotehakuun tarkoitettuja palveluita, joiden hakukenttään voit syöttää yhden yhteisön tai henkilön tiedot kerrallaan.
  3. Voit automatisoida pakotetarkistukset sekä ennen asiakkuuden aloittamista että asiakkuuden aikana.

Kaikkein helpoimmalla pääsee, kun automatisoi prosessia riskiarviosta ja tietojen keruusta alkaen. Netvisor KYC vertaa kaikkia asiakastietoja pakotelistoihin itsestään. Tiedot päivittyvät jopa viikoittain, ja riittää, että reagoi hälytyksiin.

Selkeä prosessi, pienempi stressi: Katso, miten Netvisor KYC toimii.