Uutiset ja tiedotteet

Tapaturmavakuutus – lakisääteinen vakuuttamisvelvollisuus

rakennustyömaa työntekijä

Tapaturmavakuutuskeskuksen valvonnassa on huomattu, että vakuuttamisvelvollisuuden tunnistaminen on työnantajille toisinaan hieman haastavaa. Tässä kirjoituksessa avataan tarkemmin lakisääteistä vakuutusvelvollisuutta.

Lain mukaan lakisääteinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus on otettava työntekijöille, kun työnantaja maksaa tai on sopinut maksavansa kalenterivuoden aikana työstä, jota hän teettää, palkkaa yli 1500 euroa (1400 euroa vuonna 2023). Euromäärä on työnantaja- ja kalenterivuosikohtainen. Kaikki työnantajan kalenterivuoden aikana maksamat palkat lasketaan yhteen. Sillä ei ole merkitystä, onko työntekijöitä yksi vai kymmenen tai kuinka pitkästä työsuhteesta on kyse. Määräaikaiset kesätyöntekijät tulee myös vakuuttaa.


Kaikki työ pitää vakuuttaa

Vakuutus koskee työtä, jota tehdään työ- ja virkasuhteessa. Työsuhteella tarkoitetaan työsopimuslain mukaista työsuhdetta, jossa työntekijä on sopimuksessa sitoutunut tekemään vastiketta vastaan työtä työnantajalle tämän johdon ja valvonnan alaisena.

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus on otettava, vaikka työtä tehtäisiin satunnaisesti ja muutamia tunteja kerrallaan. Vakuuttamisvelvollisuus on, vaikka työntekijä olisi alle 16-vuotias tai yli 68-vuotias tai hän työskentelisi päätoimessa toisessa yrityksessä.

Vakuutus ei tule automaattisesti voimaan samalla tavalla kuin esimerkiksi työttömyysvakuutus maksamalla palkkaa palkanmaksuohjelmalla, vaan vakuutus on aina otettava erikseen vakuutusyhtiöstä.

Työnantajan on otettava vakuutus ennen työn aloittamista. Vakuutusta ei voi ottaa takautuen. Mikäli vakuuttamattomassa työssä sattuu korvattava työtapaturma tai ammattitauti, koituu työnantajalle taloudelliset sanktiot eli maksettavaksi tulee tapaturman omavastuuosuus sekä sen lisäksi vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyöntisanktiot.

Ammattiluokat ja vakuutusmaksu

Sillä, kuinka kauan vakuutus on voimassa, ei ole merkitystä vakuutusmaksun kannalta. Ainoastaan ammattiluokka (työn riskiluokka) ja työntekijöille maksettujen palkkojen yhteissumma määräväät vakuutusmaksun.

Tulolajit

Vakuuttamisvelvollisuuden valvonta siis perustuu työnantajan ilmoittamiin tulorekisteritietoihin ja tämän takia on hyvin tärkeää, että tulorekisteri-ilmoituksissa käytetään oikeita tulolajeja. Työsuhteeseen viittaavat tulolajit ovat 101 (palkka yhteissumma) ja 201 (aikapalkka). Myös esimerkiksi luontoisedut katsotaan työsuhteesta saatavaksi eduksi.

Poikkeustilanteen tyyppitieto

  • YEL-täppä puuttuu eli kyseessä on oikeasti yrittäjän palkka
  • Lakisääteisessä vakuutuksessa ei ole ikärajoja
  • Tieto annettu siksi, että vakuutusta ei ole

Vakuuttamisen valvonta

Tapaturmavakuutuskeskus valvoo, että työnantajat täyttävät lakisääteisen vakuuttamisvelvollisuutensa hyödyntäen tulorekisteri-ilmoituksia eli verottajalle tehtyjä ennakonpidätyksen alaisia suorituksia. Jos vakuutus on jäänyt puuttumaan, työnantaja joutuu maksamaan vakuutusmaksua vastaavan maksun lisäksi myös laiminlyöntimaksun, vaikka vakuutus puuttuisi tietämättömyyden takia. Laiminlyöntimaksu on pienempi, jos työnantaja itse ilmoittaa vakuutuksen puuttumisen TVK:lle.

Palkanlaskennassa ollaan siis aivan avainasemassa ohjaamassa pienemmän volyymin yrityksiä, että vakuutukset tulee hoidettua asianmukaisesti heti alusta lähtien.

Kirjoituksen on tuottanut Tapaturmavakuutuskeskus (TVK).
Jos kaipaat asiasta lisätietoja, älä epäröi ottaa yhteyttä:
www.tvk.fi
valvonta@tvk.fi