Tilitoimiston asiakkaaltaan saama Suomi.fi-valtuus ei riitä rahanpesulain edellyttämäksi henkilöllisyyden todentamiseksi
Kuka tämän linjauksen on tehnyt? Onko joku viranomainen näin päättänyt, vai onko taas liiton oma, lakeja kovempi linjaus.
Kuka tämän linjauksen on tehnyt? Onko joku viranomainen näin päättänyt, vai onko taas liiton oma, lakeja kovempi linjaus.
Hei Juha! Linjaus on valvovan viranomaisen eli Aluehallintoviraston tekemä ja perustuu rahanpesulakiin. Valtuutuksesta ei käy yksikäsitteisesti ilmi kuka henkilö valtuuden on antanut. Ei ole liiton oma linjaus.
Kun miettii tätä linjausta, se on periaatteessa ymmärrettävissä yrityksissä joissa voi olla useampi valtuuttaja.
Mutta jos kysymyksessä on toiminimiyrittäjä, niin silloin se on hän joka sen valtuutuksen antaa, ei kukaan muu.
Toki yrittäjä voisi ottaa valtuutustilanteesta kuvakaappauksen, mutta se on sitten jo näpertelyä.
Mietin sitäkin että kun sähköisellä allekirjoituksella allekirjoitetaan tilinpäätöksiä ja pöytäkirjoja niin niihin jää jälki että kaikki ovat allekirjoittaneet, joten jos tekisi dokumentin jossa todettaisiin vain tämä henkilöllisyys ja asiakas sen sähköisesti allekirjoittaisi, niin siihen jäisi jälki kuka sen on allekirjoittanut.
Oletuksena sentään kai on etteivät henkilön henkilökohtaiset pankkitunnukset ole kenenkään muun hallussa?
No niin kun kunnolla luin niin tuo sähköinen allekirjoitus tässä sopivaksi todettiinkin 🙂
Sähköinen allekirjoitus on rahanpesulainsäädännön mukainen keino tunnistaa henkilö. Suomi.fi-valtuuden voi yrityksen puolesta tosiaan antaa monikin yrityksen henkilö, joten valtuus ei yksiselitteisesti kerro, kuka valtuuden on antanut. Valtuuksia kehittävä DVV ja AVI käyvät aiheesta myös keskustelua
Jos osakayhtiöllä on vain yksi omistaja, ja hallituksessa yksi jäsen ja varajäsen, ja yrityksellä ei ole prokuraa, silloinhan yrityksellä on vain yksi nimenkirjoittaja, jolloin tunnistus on todentunut….Ainakin näin terveellä järjellä mietittynä.