Tili-instituuttisäätiön hyväksymien TNT-asiantuntijoiden säännöt
Vahvistettu 12.9.2023
1 § TNT-asiantuntijaksi hyväksyminen
Tili-instituuttisäätiö voi hyväksyä TNT-asiantuntijaksi taloushallinnon suunnittelun ja yritysneuvonnan tehtäviä hoitavan henkilön, joka on jäljempänä mainituin tavoin perehtynyt alaan sekä suorittanut säätiön järjestämän TNT-tutkinnon.
2 § Vaatimukset TNT-asiantuntijalle
TNT-asiantuntijan tulee olla hyväksyttäessä ja jatkuvasti sen jälkeen rehellinen ja hyvämaineinen henkilö, joka hallitsee itseään ja omaisuuttaan.
3 § TNT-tutkinnon suorittaminen
Tili-instituuttisäätiö järjestää kolmivaiheisen TNT-tutkinnon vuosittain. TNT-tutkinnon suorittaminen vaatii osaamista talousohjauksen, yritysrahoituksen, yrityksen arvonmuodostuksen, taloushallinnon prosessien ja automaation sekä yritysvastuun osa-alueilta. Suoritukseen kuuluu työnäytteiden raportointi, kirjatentti sekä TNT-lopputyö. Työnäytteiden raportoinnilla suorittaja osoittaa työkokemuksensa aihepiiristä. Kirjatentti sisältää kysymyksiä tutkinnon osaamisalueilta. Lopputyönä suorittaja laatii kirjallisen raportin valitsemastaan, tutkinnon aihepiiriin liittyvästä aiheesta. Suoritusvaatimukset vahvistetaan vuosittain.
4 § Vaatimukset tutkintoon hyväksymiselle
TNT-tutkintoa suorittamaan voidaan hyväksyä henkilö, jolla on riittävä pohjakoulutus ja soveltuva työkokemus.
Pohjakoulutusvaatimukset
Henkilön on tullut suorittaa jokin ao. tutkinnoista:
- Maisterin tutkinto, ylempi ammattikorkeakoulututkinto tai MBA-tutkinto
- Ammattikorkeakoulututkinto, kandidaatin tutkinto tai yo-merkonomin tutkinto
- KLT-tutkinto
Työkokemusvaatimukset
Tutkintoon osallistuvalla tulee olla hyväksyttävää työkokemusta vähintään 3 vuotta taloussuunnittelun ja yritysneuvonnan tehtävissä. Työkokemus voi olla myös esimerkiksi alaan liittyvistä johtamis- ja koulutustehtävistä.
Työkokemuksella on tullut hankkia riittävän itsenäinen ja monipuolinen käytännön perehtyneisyys aihepiirin tehtäviin.
5 § Tutkintoon hyväksyminen erityisestä syystä
Tili-instituuttisäätiö voi erityisistä syistä hyväksyä osallistumaan tutkintoon henkilön, joka ei täytä 4 §:ssä asetettuja edellytyksiä.
6 § Hakeminen
Hakemus TNT-tutkintoon jätetään Tili-instituuttisäätiölle erikseen vahvistettavana ajankohtana. Päätös tutkintoon hyväksymisestä ja suorittamisaikataulu ilmoitetaan hakijoille viimeistään 30 päivää ennen suorittamisen alkua.
Osallistumismaksun suorittaminen eräpäivään mennessä on edellytyksenä TNT-tutkintoon osallistumiselle.
7 § TNT-pätevyyden voimassaolo
Tili-instituuttisäätiö antaa todistuksen TNT-pätevyyden hyväksytysti suorittaneelle. TNT-asiantuntija on oikeutettu ammattia harjoittaessaan käyttämään nimensä yhteydessä nimitystä TNT-asiantuntija tai lyhennettä TNT.
TNT-pätevyys on voimassa toistaiseksi ilman erillistä hakemusta. Tili-instituuttisäätiö pitää julkista rekisteriä TNT-asiantuntijoista.
TNT-asiantuntijalla on velvollisuus antaa Tili-instituuttisäätiölle sen pyytämät tiedot. TNT-asiantuntijan tulee jatkuvasti täyttää näiden sääntöjen mukaiset vaatimukset. Tili-instituuttisäätiöllä on oikeus valvoa ja tarkastaa TNT-asiantuntijoiden toimintaa.
Tili-instituuttisäätiö päättää vuosittain TNT-pätevyyden ylläpitomaksusta. Tämä maksu tulee suorittaa vuosittain.
8 § TNT-asiantuntijan ylläpitovaatimukset ja raportointi
TNT-pätevyyden ylläpito edellyttää jatkuvaa ammattitaidon ylläpitämistä ja kehittämistä. Tämä varmistetaan toimimalla talouden suunnittelun ja neuvontapalveluiden tehtävissä sekä riittävällä ajantasaisella, osaamista ylläpitävällä ja kehittävällä koulutuksella.
Työkokemus
TNT-asiantuntijan tulee toimia talouden suunnittelun ja yritysneuvonnan tehtävissä, joissa toimenkuva on riittävän laaja-alainen ja monipuolinen.
Ylläpitokoulutus
TNT-asiantuntijan tulee osallistua pätevyyden ylläpitoon soveltuvaan asiantuntijakoulutukseen yhteensä 8 ylläpitokoulutuspäivän ajan. Kolmen vuoden jaksossa koulutusta tulee olla vähintään 6 koulutuspäivää seuraavilta ydinosaamisalueilta:
- Sisäinen laskenta, talousohjaus ja yritysneuvonta
- Teknologia ja prosessit
- Yritysrahoitus
- Yritysvastuu
- Johtaminen ja kehittäminen
- Liiketoiminta
Lisäksi ylläpitokoulutukseen voi sisältyä 2 koulutuspäivää muilta osa-alueilta:
- Kirjanpito ja tilinpäätös
- Verotus ja yritysjuridiikka
- Tilintarkastus
- Palkkahallinto
- Henkilöstöhallinto
- Työlainsäädäntö ja muut alan säännökset
- Prosessit, tekniikka ja työvälineet
- Asiakaspalvelu ja myyntityö
Erityisen syyn perusteella em. ylläpitokoulutuksen vaatimukset voidaan soveltuvin osin korvata TNT-asiantuntijan luotettavasti osoittaessa muutoin, että hänen osaamisensa on ajan tasalla.
Ylläpitovaatimusten täyttymisessä voidaan huomioida mahdolliset erityiset tilanteet kuten työttömyys, perhevapaa, opinto- ja/tai vuorotteluvapaa tai sairaus.
Raportointi
TNT-asiantuntija antaa työtehtävistään ja koulutuksesta selvityksen Tili-instituuttisäätiölle 3 vuoden välein.
Ylläpitokoulutusvaatimukset niille, joilla on useampi taloushallinnon pätevyys
Kunkin pätevyyden ylläpitämiseen vaaditaan kolmen vuoden jaksossa 6 ylläpitokoulutuspäivää kyseisen pätevyyden ydinosaamisalueilta.
9 § TNT-pätevyyden lakkauttaminen
Tili-instituuttisäätiö voi lakkauttaa asiantuntijan TNT-pätevyyden, jos ylläpitovaatimukset eivät täyty, jos säännöissä asetettuja edellytyksiä ei noudateta, tai muusta perustellusta syystä.
Lakkauttamisen sijasta Tili-instituuttisäätiö voi myös antaa TNT-asiantuntijalle huomautuksen tai varoituksen.
Ennen lakkauttamista taikka huomautuksen tai varoituksen antamista Tili-instituuttisäätiö voi hankkia tilanteesta tarpeellisen selvityksen. Samalla se antaa TNT-asiantuntijalle tilaisuuden selvityksen antamiseen.
TNT-pätevyyden lakkauttamisen jälkeen päättyy asiantuntijan oikeus käyttää nimensä yhteydessä nimitystä TNT-asiantuntija tai lyhennettä TNT.
10 § TNT-pätevyyden palauttaminen
TNT-pätevyyden päättymisen jälkeen voi henkilö myöhemmin pyytää sen uudelleen voimaan saattamista. Tili-instituuttisäätiö voi harkintansa mukaan palauttaa TNT-pätevyyden säännöissä asetetut edellytykset täyttävälle henkilölle.