Uutiset ja tiedotteet

Rakenteista tilinpäätöstä kehittämässä

rakenteinen tilinpäätös taloushallintoliitto

Osakeyhtiön tilinpäätöksiä on voinut vuosien ajan toimittaa kaupparekisteriin suoraan ohjelmistosta rakenteisessa iXBRL-tiedostomuodossa. Pörssiyhtiöille ja osalle suuryrityksiä rakenteinen tilinpäätös on pakollinen ja muille yhteisöille vapaaehtoinen.

Rakenteinen tilinpäätös edistää ja helpottaa tilinpäätöksen hyödyntäjien työtä. Luottoluokittajat, tutkimuslaitokset ja monet yritykset hyödyntävät tilinpäätöksiä tutkimustyössään, palvelutuotannossaan ja esimerkiksi kilpailijaseurantansa lähdemateriaalina. Perinteisestä pdf-muotoisesta tilinpäätöksestä tiedot pitää kerätä talteen tekoälyn avulla tai ihmisen tallentamana. Tilinpäätöskaavojen mukaisesta rakenteisesta tilinpäätöksestä tiedot voidaan kerätä analyysiä varten automaattisesti, luotettavasti ja edullisesti.

Rakenteisen tilinpäätöksen pakollisuus ja taksonomian kehittäminen

Työ- ja elinkeinoministeriössä on perustettu hanke lainsäädännön valmistelemiseksi koskien tilinpäätösasiakirjojen toimittamista sähköisessä muodossa Patentti- ja rekisterihallitukselle. Hanke perustuu EU-lainsäädäntöön, jonka tavoitteena on tehostaa kilpailukykyä ja keventää hallinnollista taakkaa digitalisoimalla rekisteri- ja viranomaispalvelut.

Suunnitelman mukaan vuodesta 2029 alkaen kaikki tilinpäätökset toimitettaisiin kaupparekisteriin rakenteisessa muodossa.

Suunnitelman mukaan vuodesta 2029 alkaen kaikki tilinpäätökset toimitettaisiin kaupparekisteriin rakenteisessa muodossa.

Samaan aiheeseen liittyen Patentti- ja rekisterihallitus on perustanut työryhmän kehittämään ja ylläpitämään tilinpäätöstaksonomioita. Tilinpäätöstaksonomia on järjestelmä, joka määrittelee tilinpäätöksen yksittäisten tietojen tai tietokokonaisuuksien sisällöt XBRL-merkein. Taksonomia auttaa sekä rakenteisen tilinpäätöksen tuottamista että tilinpäätöstiedon hyödyntämistä. Se varmistaa, että kaikki osapuolet ymmärtävät jokaisen tilinpäätöserän sisällön yhdenmukaisesti.

Alla oleva kuvasarja hahmottaa rakenteisen tilinpäätöksen sisältöä ja hyödyntämistä sekä taksonomian roolia kokonaisuudessa. Rakenteinen iXBRL-tilinpäätös avautuu selaimella tutussa tilinpäätöksen esittämismuodossa.

Luvut ovat iXBRL-tiedostossa rakenteisessa muodossa eli ne on helppo poimia esimerkiksi tilinpäätösanalyysiohjelmistoon tai luottotietoyrityksen tilinpäätöstietokantaan.

Yllä olevassa kuvassa on pieni ote yrityksen iXBR-muotoisesta tilinpäätöksestä eli erän Ulkopuoliset palvelut saldo raportointikaudelta ja vertailukaudelta. Merkintä “ctx9” viittaa tilinpäätöstiedossa taksonomian mukaiseen erään “fi_MC:x10”, joka on kululajikohtaisen tuloslaskelmakaavan erä ulkopuoliset palvelut. Näiden XBRL-koodien avulla eri tilinpäätöserien sisältö on käsiteltävissä yhdenmukaisesti riippumatta tilinpäätöksen kielestä tai yksittäisten erien nimeämisestä.

Eri yrityskokoluokille (PMA ja KPA) ja yhtiömuodoille sekä konsernitason raporteille on oma taksonomiansa. Kululajikohtaiselle ja toimintokohtaiselle tuloslaskelmalle on myös laadittu erillinen taksonomia. Saat ladattua taksonomioiden tämänhetkiset versiot Valtiokonttorin sivuilta.

Lisätietoa taksonomioiden hyödyntämisestä löydät esimerkiksi Suomen tilintarkastajien sivuilta.

Tilinpäätöksen laatijan näkökulma

Mikäli tilinpäätöksen laatija käyttää työssään kotimaisia valmisohjelmistoja, suunnitteilla olevat muutokset eivät tule oletettavasti muuttamaan tämänhetkisiä työtapoja merkittävästi. Ohjelmistotoimittajat toteuttavat tarvittavat muutokset ohjelmistoihin. PRH julkaisee jatkossa verkkosivuillaan ohjelmistot, jotka pystyvät toimittamaan iXBRL-tilinpäätökset suoraan kaupparekisterin rajapintaan.

Koska tilinpäätöstaksonomiat pohjautuvat tuttuihin kirjanpito- ja PMA-asetuksen mukaisiin tulos- ja tasekaavoihin, ei lähtökohtaisesti ole tarpeen muuttaa kirjaustapoja. Jos kuitenkin yhtiö on hyödyntänyt kirjanpitoasetuksen tai PMA-asetuksen mukaista mahdollisuutta esittää tilinpäätöksessä eriä virallista tuloslaskelma- ja tasekaavaa yksityiskohtaisempana tai yhdistellä eriä, saattaa tämä aiheuttaa tarvetta muutokselle. Kunhan taksonomiatyöryhmä saa aikanaan työnsä päätökseen ja julki, on hyvä verrata omia tilinpäätöksen eriä taksonomioihin ja tehdä tarvittaessa jo etupainotteisesti mukauttamista.

Kun yritys toimittaa rakenteisen tilinpäätöksen kaupparekisteriin veroilmoituksen viimeiseen jättöpäivään mennessä, sen ei tarvitse liittää veroilmoitukseen pdf-muotoista tilinpäätöstä. Suurimmat muutokset tapahtuvat siis “konepellin alla” ja loppukäyttäjän tehtäväksi jää lähinnä käydä läpi ohjelmistotoimittajan antama ohjeistus tilinpäätöksen lähettämiseen uudella tavalla.

Jos taas tilinpäätös on laadittu kirjanpitovelvolliselle räätälöidyllä ohjelmistolla tai ulkomaisella ohjelmistolla, voi asia olla mutkikkaampi. Tällöin kannattaa olla yhteydessä omaan ohjelmistotoimittajaan ja varmistaa, että toimittajalla on tulevat muutokset tiedossa. Mikäli oma ohjelmisto ei tue tilinpäätöksen lähettämistä viranomaisille rakenteisessa muodossa, on PRH kehittämässä erityisesti mikro- ja pk-yritykselle tarkoitettua muunnin-palvelua, jossa pystyy manuaalisesti tallentamaan ja lähettämään rakenteisen tilinpäätöksen. Markkinoilla on olemassa myös erilaisia tägäysohjelmistoja, joita etenkin suuryritykset voivat käyttää tilinpäätöksensä tuottamiseen iXBRL-muodossa.

Taloushallintoliiton Mira Merikanto ja Janne Fredman ovat mukana taksonomiatyöryhmässä. Tiedotamme taksonomiahankkeen sekä rakenteista tilinpäätöstä koskevan lainsäädöshankkeen etenemisestä Tilisanomissa ja tiedotteissamme.

Rakenteinen tilinpäätös Tilisanomissa

Rakenteisen tilinpäätöksen käyttöönottoa on käsitelty aktiivisesti myös Tilisanomissa.