Uutiset ja tiedotteet

KILA:lta lausunto ylijäämäruoan kirjanpidosta

kila-hedelmät

Kirjanpitolautakunta on julkaissut 5. marraskuuta 2024 lausunnon Yhdistyksen välittämän ylijäämäruuan kirjanpidosta (2024/2079). Kiertotalouden kirjanpitoon liittyvät kysymykset ovat olleet pohdinnassa myös Kirjanpidon ja verotuksen asiantuntijaryhmässä.

Hakija pyytää lausuntoa siitä, miten yhdistyksen välittämä ylijäämäruoka kirjataan ja esitetään yhdistyksen tilinpäätöksessä. Yhdistys vastaanottaa ylijäämäruokaa ilmaiseksi suurilta elintarvikeyhtiöiltä ja jakaa sen edelleen ilmaiseksi jakelijoille, kuten seurakunnille. Rahaa ei liiku transaktioissa, ja yhdistys kattaa kuljetus- ja hallintokustannukset avustuksilla. Ylijäämäruoan omistus siirtyy yhdistykselle noudon yhteydessä. Ruoan määrää seurataan kiloina.

Kirjanpitolautakunnan lausunnossa todetaan, että koska ylijäämäruoka luovutetaan ja vastaanotetaan vastikkeettomasti, sillä ei siten ole kirjanpidollista arvoa. Ylijäämäruoan arvoa ei merkitä yhdistyksen toiminnan kuluihin tai tuottoihin, eikä tilikauden lopussa hallussa olevan ylijäämäruoan arvoa merkitä taseen vaihto-omaisuuteen. Lautakunta suosittelee, että ylijäämäruoan välitystoiminnan laajuus selvitetään toimintakertomuksessa tai tilinpäätöksen liitetietona, jos toimintakertomusta ei laadita. Laajuus esitetään kilomääräisesti tai muutoin sopivalla tavalla. 

Kiertotalouden kirjanpitoa

Kiertotalouden kirjanpidolliset kysymykset ovat herättäneet pohdintaa muun muassa Taloushallintoliiton kirjanpidon ja verotuksen asiantuntijaryhmässä (Kiary), ja olikin mukava saada lausunto teemaa sivuavasta aiheesta. Yrityksen saadessa raaka-aineensa vastikkeetta sen tasearvo on nolla, vaikka raaka-aineella saattaisi olla isokin rahallinen arvo uudelleenkäytettynä.

Kirjanpitovelvollisella olisi usein halu saada tällainen omaisuuserä näkyviin kirjanpidossa, mutta KPL 5:4 § mukainen hankintamenon määritelmä tai KPL 5-luvun arvostussäännökset eivät mahdollista vastikkeetta saadun raaka-aineen kirjaamista käypään arvoon. Siksi olemme Kiaryssa pohtineet muita keinoja tällaisten raaka-aineiden esittämiseen.

Tilinpäätöksessä voidaan pakollisten liitetietojen lisäksi esittää kirjanpitovelvollisen niin halutessa myös ns. positiivisia liitetietoja. Vapaaehtoiset liitetiedot eivät saa kuitenkaan vääristää tilinpäätöksen oikeaa ja riittävää kuvaa, joten niitä tulee esittää harkiten ja vain erityistä varovaisuutta noudattaen. Jos yrityksen vastikkeetta saamalle raaka-aineelle on olemassa perusteltu markkina-arvo, voidaan tällainen taseen näkökulmasta nollasummainen omaisuuserä nostaa vapaaehtoisesti esiin liitetiedoissa ja tuoda siten esiin sen vaikutus yrityksen varallisuuteen.

Kilan Oma-aloitteinen lausunto tase-erittelyistä (2024/2068) puolestaan suosittelee esittämään olennaiset nollasummaiset omaisuuserät tase-erittelyssä niiden hallinnoinnin helpottamiseksi. Vastikkeetta saadut, tulontuottamiskyvyn omaavat raaka-aineet voidaan siten esittää tase-erittelyissä tallaisena nollasummaisena ”assettina”.

Lausunto 2024/2079 löytyy kokonaisuudessaan Kirjanpitolautakunnan sivuilta.

Lue lisää KILA:n lausuntoja