TAL-koronauutisointi

Tältä sivulta löydät Taloushallintoliiton koronaepidemiatilanteeseen liittyvät tiedotteet ja linkkejä tärkeisiin tietolähteisiin. Sivu päivittyy.

1.4.2020

Korona ja työsuhteisiin liittyvät väliaikaiset lakimuutokset -kooste
Lomautuksiin, työsuhteisiin ja työttömyysturvalakiin liittyviä lakimuutoksia voimaan. Työehtosopimuksilla olevia ehtoja lomautuksista on kuitenkin noudatettava.

30.3.2020

Video: Koronan vaikutukset tilitoimistoihin
Katso tallenne perjantain 27.3.2020 Tasekirjailijat ry:n ja Taloushallintoliiton yhteisestä webinaarista "Koronan vaikutukset tilitoimistoihin". Kouluttajana webinaarissa toimii taloushallinnon asiantuntija Riikka Lehtinen.

27.3.2020

Malli TAL2018-sopimuksen sisällön päivittämiseen
Toimeksiantosopimuksen palvelusisältöä voidaan muuttaa vastaamaan asiakkaan maksukykyä ja kriittistä tarvetta. Sopimuksesta voidaan toistaiseksi karsia pois ei-kriittiset palvelut ja päivittää palveluveloituksia vastaamaan asiakkaan maksukykyä.

26.3.2020

TAL-johtajauutinen: Viestipohja asiakkaille verojen maksuhuojennuksista (kirjaudu sisään tunnuksillasi)

Korona, verotus ja tilinpäätös – kooste taloushallinnon kysymyksistä
Tämä kooste on tarkoitettu tueksi ja avuksi verokysymyksiin sekä tilinpäätöksen laatimiseen, vahvistamiseen ja rekisteröintiin epidemiatilanteessa, jossa ihmisten kanssakäyminen ja kokoustaminen on rajoitettua. Verotuksen osalta on mahdollista saada lisäaikaa niin maksamiseen kuin ilmoittamisen. Lisäksi omilla valinnoilla voi esim. arvonlisäverotuksessa vaikuttaa kassavirtaan.

25.3.2020

KILA myönsi omaehtoisesti yrityksille pidennyksen tilinpäätösten laatimiseksi
Kirjanpitolautakunta antoi 25.3.2020 yrityksille yleisen poikkeusluvan tilinpäätöksen laatimisajan pidentämiseksi. Poikkeuslupa koskee ennen 25.3.2020 päättyneitä tilikausia. Veroilmoituksen – ja siinä esitettävien tilinpäätöslukujen – antamiseen on haettava lykkäystä erikseen Verohallinnolta. KILA ei voi myöskään ohittaa esim. osakeyhtiölain mukaisia tilinpäätöksen vahvistamisen määraikoja.

Lomautusaikojen lyhentämisestä ja työttömyysturvan muutoksista päätös lähipäivinä
Hallitus ilmoittaa todennäköisesti lähipäivinä väliaikaisista muutoksista niin lomautusten ilmoitusaikojen lyhentämiseen kuin työntekijöiden ja yrittäjien työttömyysturvaan, sekä tiedon muutosten voimassaoloajoista. Voimassaoleva lomautuksia koskeva lainsäädäntö sisältää myös joustavampia lomautusmenettelyitä.

20.3.2020

Rajat sulkeutuvat työntekijöiltä su 22.3. – pohjoisen työmatkaliikenne sallitaan
Rajat hiljenevät työmatkaliikenteestä sunnuntaista 22.3.2020 alkaen. Pysyvän työsuhteen perusteella sisärajan ylittäminen on sallittua vain Ruotsin ja Norjan rajoilla olevilla luontaisilla työssäkäyntialueilla. Välttämätön, erikseen määriteltyjen ammattiryhmien liikkuminen on kuitenkin sallittu.

Määräaikaisia joustoja yt-menettelyihin ja lomautuksiin
Hallitus kertoi 20.3. määräaikaisista muutoksista lomauttamisen helpottamiseksi.
Työsopimuslain mukaista 14 päivän lomautusilmoitusaikaa lyhennetään viiteen päivään. Yhteistoimintalain vähimmäisneuvotteluaikoja lyhennetään lomautustilanteessa nykyisestä 14 päivästä ja nykyisestä kuudesta viikosta molemmista viiteen päivään.

Video: Korona tilitoimiston näkökulmasta
Julkaisemme TilisanomatLIVE-lähetyksen 17.3.2020 osuuden ”Korona tilitoimiston näkökulmasta”, jossa Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Janne Fredman käy läpi ajankohtaista tietoa ja ohjeita tilitoimistoille koronavirusepidemian aiheuttamiin poikkeusolosuhteisiin.

Hyödynnä etätyötä työntekijöiden terveyden ja tilitoimiston toimintakyvyn turvaamiseksi
Tällä hetkellä etätyö on erittäin tehokas keino oman ja työtovereiden terveyden suojaamiseen ja tilitoimiston toimintakyvyn turvaamiseen. Asiasta kannattaa sopia ripeästi työntekijöiden kanssa. Tietosuoja-asetusta voi nyt soveltaa maalaisjärkeä käyttäen.

Eräillä aloilla määräaikaisia poikkeuksia vuosilomalain, työaikalain ja työsopimuslain soveltamiseen
Valtioneuvosto antoi 17.3 asetuksen v äliaikaisista poikkeuksista sovellettaessa eräitä vuosilomalain, työaikalain ja työsopimuslain säännöksiä. Asetusta voidaan soveltaa terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa, pelastustoimessa, hätäkeskustoiminnassa sekä poliisitoimessa työskentelevään henkilöstöön sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Päivitä asiakastoimeksiannon sisältöä tilanteen vaatiessa
Tilitoimiston toimeksiantosopimuksen palvelusisältöä voidaan tarvittaessa päivittää vastaamaan asiakkaan maksukykyä ja kriittistä tarvetta. Sopimuksesta voidaan karsia pois ei-kriittiset palvelut.

Tilitoimistossa-lehden pääkirjoitus: Elämä jatkuu, kaikesta huolimatta

Verojen maksujärjestely ja ulosotto
Jos yrityksellä on verojen maksuvaikeuksia koronaepidemian vuoksi, se voi hakea helpotettua maksujärjestelyä 25.3.2020 alkaen. Maksujärjestelyyn ei pääse, jos yrityksellä on jo veroja ulosotossa. Tällöin yrityksen pitää asioida ulosottoviranomaisten kanssa ulosoton määrän rajoittamiseksi.

19.3.2020

Palkanlaskennan erityistilanteita korona-aikana
Olemme koonneet näkemyksiä palkanlaskennan erityistilanteista liittyen koulujen sulkemisiin, työnteon estymiseen ja vastaaviin erityistilanteisiin. Työsopimuslain ohella on aika soveltaa myös maalaisjärkeä ja tehdä kompromisseja.

TAL-jäsenille: Vinkkejä ja faktoja asiakastiedotukseen koronavirusepidemiatilanteessa (kirjaudu sisään tunnuksillasi)

18.3.2020

Auta asiakastasi kassanhallinnassa
Nyt jos koskaan tilitoimistojen asiakkaat tarvitsevat apua talouden hallintaan ja suunnitteluun. Tilitoimistossa työskentelevä, ota koppi asiasta ja auta asiakastasi, neuvojasi tarvitaan. Tässä tiedotteessa 9 keinoa kassakriisin ratkomiseen.

Valtionhallinto hyväksyy toistaiseksi myös Eurooppa-normia vastaamattomia vanhempia verkkolaskuversioita

Korona, tilitoimisto ja TAL2018-sopimus
Koronaviruksen luoma kriisi aiheuttaa poikkeustoimia ja edellyttää kaikilta joustavuutta. Viime kädessä vaikeissa tilanteissa joudutaan kuitenkin usein turvautumaan sopimuksiin esimerkiksi silloin, kun tilitoimiston palveluntuotanto on tilapäisesti lamaantunut tai asiakkaalla on maksuviiveitä. Näihin tilanteisiin löytyy pelisäännöt TAL2018-sopimuksen yleisistä sopimusehdoista.

TAL-johtajauutinen: Viestipohja asiakkaille koronavirusepidemiatilanteesta (kirjaudu sisään tunnuksillasi)

Veroilmoituksen lisäaika ja oma-aloitteisten verojen ilmoitusten myöhästymismaksun peruminen – hakemukseen ei tarvita lääkärintodistusta

Kirjanpitäjillä ja palkanlaskijoilla mahdollisuus pienten lasten kouluun viemiseen
Hallitus julkaisi listan aloista, joilla työskentelevien ihmisten lapset saavat mennä kouluun koronaviruksen aiheuttamien koulujen sulkemistenkin aikaan. Listalla ovat kirjanpitäjät ja palkanlaskijat tilitoimistoissa, yksittäisissä yrityksissä ja julkishallinnossa.

 

Hyödyllisiä linkkejä

Suomen Tilintarkastajat: COVID-19 -pandemian vaikutuksista päättyneiden tilikausien tilinpäätöksiin (FAS) – ”tilikauden jälkeiset tapahtumat”

HS 18.3.2020: Työmarkkina­järjestöt sopivat: Lomautuksia nopeutetaan, yt-neuvotteluja ei korona­kriisin runtelemissa yrityksissä ole välttämätöntä käydä lainkaan

EK: Korona-helpotuksia lomautuksiin ja muuhun työlainsäädäntöön

Rakennusteollisuus: Rakennustyömaita uhkaa matkustuskarenssin ulottaminen virolaiseen työvoimaan

Rajavartiolaitos: Muutos sisärajoilla sallittavaan välttämättömään työmatkaliikenteeseen

Rajavartiolaitos: Suomen rajaliikennettä rajoitetaan 19.3.2020 alkaen

TEM: Valtioneuvoston asetus väliaikaisista poikkeuksista sovellettaessa eräitä vuosilomalain, työaikalain ja työsopimuslain säännöksiä

Työsuojelu.fi: Maksusuunnitelmat auttavat yrityksiä pitämään tilaajavastuuselvitykset kunnossa

STM: Työeläkeyhtiöille mahdollisyys pidentää TyEL ja YEL -maksujen maksuaikaa

Oikeus.fi: Ulosotossa voidaan ottaa huomioon velallisen heikentynyt taloustilanne tietyin edellytyksin

 

Informaationlähteinä suosittelemme tutustumaan

 

Suomen Yrittäjät: Kaikki koronasta yrittäjille
SY:n päivittyvä tietopaketti yrittäjiä koskevista uutisista ja ohjeista.

THL: Ajankohtaista koronaviruksesta
THL seuraa ja arvioi koronatilannetta ja antaa virallisia ohjeistuksia.

Työterveyslaitos: Koronavirus ja työpaikat
Ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn.

Verohallinto: Päivittyvä kooste koronatilanteesta
Kootut tiedotteet koronatilanteen vaikutuksista veroasioiden hoitamiseen ja asiakaspalveluun.

Kela: ajankohtaista koronatilanteen vaikutuksista tukiin, hakemusten käsittelyyn ja palveluihin.