TNT-tutkinto 2023

TNT-tutkinto 2023

Tähän tietopankkiin on koottu kaikki tarvitsemasi tiedot vuoden 2023 TNT-tutkinnosta ja siihen valmistautumisesta. Tiedot on koottu aihealueittain alapuolelle sekä omille sisältösivuilleen, jotka löydät sivun vasemman reunan valikosta.

Tutkinnon vaiheet ja aikataulu

TNT-tutkinto jakautuu 3 vaiheeseen: työnäytteiden raportointiin, kirjatenttiin ja TNT:n lopputyöhön.

 1. Työnäytteiden raportoinnissa suorittaja osoittaa, että hänellä on riittävä kokemus TNT-tutkinnon aihepiiristä. 
 2. Kirjatentti sisältää kysymyksiä talousohjauksen, yritysrahoituksen, yrityksen arvonmuodostuksen, prosessien ja tekniikan ja yritysvastuun osa-alueilta. Kirjatentti mittaa suorittajan ymmärrystä tenttiaineistosta ja kykyä soveltaa oppimaansa. TNT-kirja​tentti järjestetään sähköisenä tenttinä.
 3. Lopputyönä suorittaja laatii kirjallisen raportin valitsemastaan, TNT-tutkinnon aihepiiriin liittyvästä aiheesta. Lopputyön kirjoittaminen vaatii suorittajalta lähdeaineiston käyttöä, itsenäistä ajattelua ja soveltamista.

Tutkinnon 1. vaiheen jälkeen kokelas saa tiedon arvostelusta ennen seuraaviin vaiheisiin siirtymistä. Loput tulokset ilmoitetaan kootusti syksyllä 2023.

TNT-tutkinnon aikataulu vuonna 2023

16. kesäkuuta 2023

 • Työnäytteiden raportoinnin palautus klo 16 mennessä
 • Lopputyön aiheen valinta ja ilmoittaminen klo 24 mennessä

18. elokuuta 2023

 • Kirjatentti klo 9-12
 • Lopputyön palautus klo 24 mennessä

Kukin tutkinnon vaihe täytyy suorittaa hyväksytysti annettuna määräpäivänä tai siihen mennessä. Lisätietoja tutkinnon eri vaiheista saat kohdista Työnäytteiden raportointi, Kirjatentti ja Lopputyö.

Tenttialusta

TNT-tutkinnon työnäytteiden raportointi ja kirja​tentti järjestetään sähköisellä Inspera Exam Portal -alustalla. Tentti suoritetaan kotoa tai muusta rauhallisesta paikasta käsin.

Tenttialustan vaatimukset tietokoneelle

Tentissä käytettävän tietokoneen täytyy täyttää seuraavat vaatimukset:

 • Käyttöjärjestelmä Windows 7 tai uudempi (64-​bittinen) tai OS X 10.14 tai uudempi
 • Prosessori vuodelta 2011 tai uudempi
 • 525 megatavua tilaa
 • Web-​kamera (tai ulkoinen web-kamera, jonka liität tietokoneeseesi)
 • Mikrofoni (tai ulkoinen mikrofoni, jonka liität tietokoneeseesi)

Lisäksi tarvitset vähintään 3G-tasoisen Internet-yhteyden.

Jos tietokoneesi ei täytä vaatimuksia, voit myös vuokrata tenttiin sopivan tietokoneen kumppaniltamme CertyHubilta. Ole vuokrauksesta yhteydessä osoitteeseen info@certyhub.com.

Lisätietoja käytössä olevasta tenttialustasta ja sen käyttöönotosta löydät kohdasta Inspera Exam Portalin asennus ja käyttö.

Tutkinnon jälkeen

Tentin tulokset ja todistukset

Saat tiedon tuloksista sähköpostitse syys-lokakuussa 2023. Jokaisen tutkinnon suorittajan vastaukset ja tulokset käsitellään luottamuksellisesti. Tentin sisällöstä vastaa Tili-​instituuttisäätiön TNT-​tutkintovaliokunta.

Hyväksyttävästi TNT-​tutkinnon suorittaneille jaamme TNT-​tutkintotodistukset 26. lokakuuta 2023 Syysseminaarissa Helsingissä. Vain TNT-​tutkinnon läpäisseiden kokelaiden nimet julkistetaan.

Oikaisuvaatimuksen tekeminen

Oikaisuvaatimus on tehtävä kahden viikon kuluessa tulosten toimittamisesta. Tiedotamme oikaisuvaatimusprosessista tarkemmin tulosten toimittamisen yhteydessä. Tili-instituuttisäätiön hallitus vahvistaa lopulliset tulokset lokakuussa.

Minua askarruttaa vielä jokin

Jos sinulla on kysyttävää TNT-tutkintoon liittyen, voit laittaa viestiä osoitteeseen asiakaspalvelu@taloushallintoliitto.fi.